Νέα

Υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός των βοοειδών στην ΆνδροΣτα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης της οζώδους δερματίτιδας θα διενεργεθεί δωρεάν καθολικός εμβολιασμός των βοοειδών του νησιού από τους υπαλλήλους της Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 02 Οκτωβρίου 2017, θα διεξάγεται ανά δημοτικό διαμέρισμα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου.Ταυτόχρονα, θα γίνεται και αιμοληψία σε όσα ζώα δεν έχει προηγηθεί.
Οι κάτοχοι ενεργών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών υποχρεούνται να τακτοποιήσουν άμεσα τυχόν εκκρεμότητες που αφορούν την σήμανση ή τις μεταβολές του ζωικού τους κεφαλαίου (γεννήσεις,θάνατοι,πωλήσεις,αγορές).
Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τις παραγωγικές ιδιότητες των ζώων και είναι αναγκαίος τόσο για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου όσο και για την απρόσκοπτη παροχή οικονομικών μέτρων στήριξης (επιδοτήσεις, αποζημιώσεις).
Παρακαλούνται όλοι για την άμεση συμμόρφωση και συνεργασία με τους υπαλλήλους με σκοπό την επιτυχή και ομαλή έκβαση του προγράμματος.
Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως.
Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως του προβάτου. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015,προερχόμενη από την Τουρκία, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου και εξαπλώθηκε σταδιακά στο εσωτερικό της χώρας.
Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της. Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο