Νέα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης για τον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώνουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 8.00μμ στο Δημοτικό Σχολείο Πίσω Μεριάς Κορθίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση – αφιέρωμα στον Ναό του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου, με την διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συνδιοργανωτές το Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίσω Μεριάς “Το Μουστάκειο”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αηδονίων και τα Χορευτικούς Ομίλους Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και Χορευτικό Όμιλο Υδρούσας.

”Ο ναός του Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στο Κόρθι λόγω της καλής κατάστασης διατήρησής του, τηρουμένων των αναλογιών με άλλα μνημεία και παρά τις επεμβάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο των παλαιοχριστιανικών χρόνων που δεν συνδέεται με τους συνήθεις τύπους των Κυκλάδων, αλλά περισσότερο με την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως με την Μικρά Ασία και άλλες ανατολικές επαρχίες.
Αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο της βυζαντινής αρχαιολογικής γεωγραφίας της Άνδρου, με τον σπάνιο πολύ πρώιμο, του 5ου ή 6ου αιώνα, για την περιοχή αρχιτεκτονικό του τύπο, με τα ανασκαφικά ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα χρονολογικά από την υστερορωμαϊκή περίοδο μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και τέλος με τις τοιχογραφίες του μνημείου που χρονολογούνται τη μεσοβυζαντινή εποχή.
Πρόκειται για μία επίσημη παρουσίαση, ενός σπουδαίου μνημείου που οφείλουμε όλοι οι Ανδριώτες να γνωρίζουμε και συνολικά οι φορείς του νησιού να συνδράμουμε για την διάσωση και ανάδειξή του, γεγονός που θα συμβάλλει στην προβολή και στην αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλη την περιοχή. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μνημείο και τον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του, θα πληρούνται οι κύριοι παράγοντες (ιστορικός, εικαστικός, αρχιτεκτονικός, φυσικό περιβάλλον) που στοιχειοθετούν τους λόγους στους οποίους στηρίζεται μια πρόταση μετατροπής ενός μεμονωμένου μνημείου με το άμεσο περιβάλλον του, όπως ο ναός του Αγίου Ιωάννη στο Κόρθι, σε ένα μουσείο ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο.

 


Από το τέλος του 2004 έως το 2008 η πρώην 2η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε σε αγαστή συνεργασία με το πρώην δήμο Κορθίου εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου. Στο πλαίσιο των εργασιών αυτών πραγματοποιήθηκε ανασκαφική έρευνα περιμετρικά του ναού, που έφερε στο φως οικοδομικά λείψανα διαφόρων φάσεων. Στα νοτιοδυτικά αποκαλύφθηκε η θεμελίωση οικοδομημάτων της πρωτοβυζαντινής περιόδου, ενώ στα δυτικά αποκαλύφθηκαν τοίχοι αντιστήριξης για τη συγκράτηση των χωμάτων και την όδευση των υδάτων, που χρονολογούνται από τους μεσο-βυζαντινούς έως και τους νεώτερους χρόνους.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σχεδιάζει την ολοκλήρωση των εργασιών: στεγάνωση θολοδομίας και ανακεράμωση, ανασκαφή, τοποθέτηση θυρών και παραθύρων, πινακίδων εποπτικού υλικού, καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης προγραμματίζεται στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, με κατάλληλη ψηφιακή επεξεργασία, να είναι δυνατό να αποδοθεί παραστατικά in situ η αρχαιολογική και ιστορική εξέλιξη της βυζαντινής Άνδρου με βάση τις ιστορικές πηγές, τα ανασκαφικά ευρήματα του άμεσου περιβάλλοντος του μνημείου, σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική, το ζωγραφικό του διάκοσμο και τα βυζαντινά γλυπτά της περιοχής.

Το Πρόγραμμα της  Εκδήλωσης 29ης Σεπτεμβρίου 2017
8.00 Έναρξη Εκδήλωσης

Ομιλητές :
• Γιώργος Τρανάκος, Πρόεδρος Τ.Κ. Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου
• Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου
• Χαράλαμπος Πέννας, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθυντής της πρώην 2ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
• Σταυρούλα Παπανικολοπούλου, Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
• Διαμαντής Μπασαντής, Δρ. Επικοινωνίας Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής-Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας.
• Δημήτρης Λοτσάρης, Έπαρχος Άνδρου

Ακολουθεί βραδιά παραδοσιακής μουσικής & χορών

με τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Συλλόγου Γυναικών και του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας.
Μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα: ΛΕΤΑΣ & ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΡΡΕ

 
Διοργάνωση:
Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου
Συνδιοργάνωση:
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΕΤΡΟΥ Λ. ΜΟΥΣΤΑΚΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑΣ “ΤΟ ΜΟΥΣΤΑΚΕΙΟ”,
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΗΔΟΝΙΩΝ,
ANDROS TRAIL RACE
 

Η βραδιά θα κλείσει με παραδοσιακή νησιώτικη μουσική του συγκροτήματος της Λέτας Κορρέ και την συμμετοχή των χορευτικών του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και του Χορευτικού Ομίλου Υδρούσας.

Ευχαριστούμε θερμά και τη συμμετοχή τους στην συνδιοργάνωση της εκδήλωσης:
Α) Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Β) Το Κληροδότημα Πέτρου Λ. Μουστάκα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πίσω Μεριάς “Το
Μουστάκειο”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αηδονίων
Γ) Τα Χορευτικά Συγκροτήματα
• Σύλλογος Γυναικών Άνδρου
• Χορευτικός Όμιλος Υδρούσας
Δ) Τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
• Golden Star Ferries
• Fast Ferries
• Sea Jets
Ε) Την CTN Andros ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΔΡΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ (Cycladic Tourism Network of Andros) για την δωρεάν φιλοξενία των προσκεκλημένων
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio