Νέα

Ο Δήμος Άνδρου στην Χαλκιδική για τις εκδηλώσεις για τις αποικίες της Άνδρου εκεί

Με τη συμμετοχή του Δήμου Άνδρου πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου 2017, εκδηλώσεις αφιερωμένες στα Αρχαία Στάγειρα και την Αρχαία Άκανθο, στις μεγάλες κοιτίδες του Παγκόσμιου Πολιτισμού, δύο σπουδαίες πόλεις – αποικίες της Άνδρου στη ΒΑ Χαλκιδική.
Το διήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσαν ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, με κεντρικό θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».
Μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης. Το βίντεο που περιελάμβανε τον χαιρετισμό του Δημάρχου, καθώς και εικόνες από το νησί μας, προβλήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού, στο πλαίσιο του προγράμματος της πρώτης ημέρας των εκδηλώσεων. Αναλυτικά, την 30η Σεπτεμβρίου το πρωί έγινε ξενάγηση στην αρχαία πόλη από τον ανασκαφέα των Σταγείρων Δρα Κωνσταντίνο Σισμανίδη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση φορέων και κοινού για τα Αρχαία Στάγειρα στην αγορά της αρχαίας πόλης.
Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού της Ιερισσού, της αρχαίας πόλης της Ακάνθου, με έναν κύκλο ομιλιών από τους επιστήμονες – αρχαιολόγους κ.κ. Κωνσταντίνο Σισμανίδη, Ελένη Τρακασοπούλου, και Αικατερίνη Τσανανά. Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Αριστοτέλη κ. Γιώργου Ζουμπά, με θέμα «Αρχαίες Πόλεις – Αποικίες στη Χαλκιδική και σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές» και αμέσως μετά προβλήθηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Άνδρου.
Την Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Αρχαία Άκανθο με την περιήγηση στην πόλη και το νεκροταφείο της αρχαίας Ακάνθου από την αρχαιολόγο κα. Oλυμπία Nασιώκα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την ίδια ημέρα, ωστόσο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκε η προγραμματισμένη παράσταση με τοπικά μουσικά και χορευτικά σύνολα.

Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία ανέδειξε και φώτισε πτυχές του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της Άνδρου, εκείνων, που γύρω στα μέσα του 7ου αιώνα, ίδρυσαν τις αποικίες Άργιλος, Στάγειρα, Άκανθος και Σάνη στη Χαλκιδική. Ανατρέχοντας στις πηγές και στις σωζόμενες μαρτυρίες της ιστορίας, μεταφερόμαστε στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, όταν αυτές οι αποικίες-πόλεις διανύουν μια περίοδο ακμής και αναπτύσσουν εμπορικές σχέσεις με πόλεις της νοτίου Ελλάδος, με τα νησιά και με την Ιωνία.
«Η συνεργασία, αρχικά για λόγους επιβίωσης και στη συνέχεια ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης και της ανάπτυξης των αποικιών-πόλεων, παραδίδει σε όλους ένα πολύτιμο μάθημα και συγχρόνως αποκαλύπτει στοιχεία για τη φυσιογνωμία και την πολιτική, πολιτιστική και ιστορική μας ταυτότητα στη σύγχρονη εποχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Σουσούδης.

Επιδίωξη του Δήμου Άνδρου είναι να συνεχίσει να στηρίζει την αρχαιολογική έρευνα και ταυτόχρονα παραμένει θετικός σε οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται προς την κατεύθυνση της ανάδειξης του ιστορικού μας πλούτου ως φορέα πολιτισμού και αξιών.
Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου

2 Σχόλια

  • Καλά τόση δουλιά έχει πέσει στο Δήμο και δεν μπόρεσε να πάει κανένας αιρετός στη Χαλκιδική για μία εκδήλωση για τις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio