Νέα

Η εκπληκτική  δουλειά  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού στον Άγιο  Ταξιάρχη και  στον Άγιο Νικόλαο Μεσαριάς Άνδρου. 
Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων με Προϊστάμενο Τμήματος τον κ. Ιωάννη Π. Σταϊκόπουλο, ο οποίος έχει έδρα την Άνδρο, έπειτα από συντονισμένη τετράμηνη ακούραστη και φροντισμένη εργασία του  συνεργείου συντηρητών αρχαιοτήτων, ολοκλήρωσε κατά το τρέχον έτος, την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του Ιερού Ναού Αγ. Ταξιάρχη Μεσαριάς.

Με  τον κ. Ν. Βίττη, υπεύθυνο συνεργείου, και ομάδα εργασίας,  τις/τους κ.κ. Μ. Φιλιππούση,  Π. Μπερδούση,  Α. Ψούχλου,  Π. Τσίκνα,  Γ. Μακρυγένη,   Θ. Κουγιούφα,   Σ. Ορκόπουλο,   Η. Αναστασάκη και τον εργατοτεχνίτη Κ. Βερύκοκο,  οι εργασίες συντήρησης έφεραν στο φως κρυμμένες για αιώνες μοναδικές τοιχογραφίες.

 

Την ίδια στιγμή , στον γειτονικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεσαριάς έπειτα από την εργασία του κ. Ν. Στούμπου, συντηρητή αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων,

ολοκλήρωσε την συντήρηση του θρόνου στο σύνθρονο που βρίσκεται στην κόγχη εντός του ιερού.


 

Σε συνέχεια στις αρχές Οκτωβρίου, η υπηρεσία παρέλαβε και μετέφερε τις έντεκα εικόνες του δωδεκάορτου του κεντρικού

τμήματος του ξυλόγλυπτου τέμπλου προκειμένου να συντηρηθούν στο Κεντρικό εργαστήριο συντήρησης στην Αθήνα και σε συνέχεια να επανατοποθετηθούν στο ναό.

 

 

Εκτός αυτών, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έδωσε ειδική άδεια και επιβλέπει την συντήρηση – αποκατάσταση των δύο παραβημάτων του ξυλόγλυπτου τέμπλου

από ιδιωτική εταιρεία συντηρητών αρχαιοτήτων.


 
 
 

Ήδη, το ένα εκ των δύο παραβημάτων, το βόρειο, έχει μπει στην αρχική του θέση και έπεται το νότιο.


Επιπλέον, αυτές τις ημέρες, η κ. Θ. Κουγιούφα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ξεκίνησε την συντήρηση της εικόνας του Επισκοπικού ξυλόγλυπτου θρόνου που βρίσκεται στο χώρο του κυρίως ναού του Αγίου Νικολάου Μεσαριάς.  Η εργασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 
 

Πολλά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ειδικά στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων, στην Εκκλησία, στον  Σύλλογο Μεσαριάς  αλλά και τους ανθρώπους που συνέβαλαν οικονομικά, για την οικοδόμηση της απαραίτητης συνεργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για την ανάδειξη – συντήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου μας.

Περιμένουμε, κάποιος φορέας να ετοιμάσει  εκδήλωση για να μας μιλήσουν οι ειδήμονες για τα ευρήματα

και οι χώροι να γίνουν πια  επισκέψιμοι.

3 Σχόλια

  • Αξιοθαύμαστη δουλειά ! Αξίζει μια ευχαριστήρια εκδήλωση για να τιμήσουμε αυτούς τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες και να μας μιλήσουν για την δουλειά τους και τις εντυπώσεις τους από τον Άγιο Ταξιάρχη.

  • Εμπνευστής του όλου έργου και πρωτεργάτης για την αποκατάσταση και συντήρηση στους δύο Ναούς, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Μεσσαριάς Νίκος Σπυριδάκης το οποίο αγκάλιασαν, συνεχίζουν και στηρίζουν τα μέλη του σημερινού Δ.Σ. του Συλλόγου .

  • Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου. Γειά στα χέρια τους!! Η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων μας!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio