Νέα

Συνέντευξη του Δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη»


Δεν μπαίνουν τελεσίγραφα στη διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων ενός τόπου

 
Για τα μεγάλα θέματα ειδικής διαχείρισης που απασχολούν το νησί της Άνδρου και αποτέλεσαν αφορμή παραιτήσεων μελών της δημοτικής αρχής, έδωσε απαντήσεις στην «Κοινή Γνώμη» ο Δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης.
Τα δύο καίρια ζητήματα που προκάλεσαν εντάσεις, διχογνωμία και αντιπαραθέσεις όχι μόνο στη δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας αλλά και την τοπική κοινωνία, είναι ο ΧΥΤΥ, για την επιλογή της θέσης χωροθέτησης του, όπως και η απόφαση για το μέλλον της Αναπτυξιακής εταιρείας.

Έτοιμοι για μάχες και αντιπαράθεση για τα στάσιμα θέματα

Αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στα στελέχη της παράταξης του αποχώρησαν, προτίμησε να σκιαγραφήσει την λογική με βάση την οποία χάραξε την πολιτικής της η παράταξη του, με την ανάληψη των καθηκόντων της ως δημοτική αρχή.
Όπως ο ίδιος ο κ. Σουσούδης ανέφερε «Εξαρχής, ως δημοτική παράταξη είχαμε λάβει τη γενναία απόφαση να συγκρουστούμε με παλιές και πεπερασμένες νοοτροπίες, έχοντας ως όραμα να ασκήσουμε μια καθαρή πολιτική και να προχωρήσουμε σε λύσεις για τα κακώς κείμενα της Άνδρου.
Από την πρώτη στιγμή που εκλεχθήκαμε ως Δημοτική Αρχή, κάναμε πολιτική πράξη τις αποφάσεις μας και δε διστάσαμε να έρθουμε σε σύγκρουση, προκειμένου με θάρρος και διαφάνεια να επιλύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα του νησιού μας, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.
Γνωρίζαμε ότι στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν εδώ και πολλά χρόνια τους κατοίκους του νησιού μας, θα χρειαζόταν να δώσουμε μάχες και να αντιπαρατεθούμε με τα στάσιμα θέματα προηγούμενων ετών. Ήμασταν έτοιμοι να δεχτούμε την κριτική –καλοπροαίρετη και μη- των ανθρώπων του τόπου μας. Στην πορεία, αντιληφθήκαμε ότι έπρεπε να υπερβάλουμε εαυτόν, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που συναντούσαμε».

Πραγματοποίηση του έργου του ΧΥΤΥ παρά το πολιτικό κόστος

Ένα θέμα με υψηλό πολιτικό κόστος αποδείχθηκε η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, που επί χρόνια ταλανίζει το νησί και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης του.
Για το κόστος που επέφερε στην παράταξη του η υπόθεση του ΧΥΤΥ, αλλά και για την εξέλιξη της υπόθεσης, ο κ. Σουσούδης απάντησε σχετικά, σημειώνοντας ότι ήταν από τις υποθέσεις που έρεπε να υπερβούν εαυτόν ως δημοτική αρχή για να ξεπεράσουν τα εμπόδια, καθώς όπως σημείωσε «Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, ενός σημαντικού έργου μείζονος σημασίας για το νησί μας, που το είχαμε πάντα πρώτο σε προτεραιότητα. Το θέμα αυτό, μετά την ολοκλήρωση του φακέλου για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έχει μπει, πλέον, στην τελική ευθεία υλοποίησής του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Άνδρος εδώ και δεκαετίες, εξαιτίας πολλών γεγονότων, που δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω. Παρά τα εμπόδια που μας έβαζαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, τις καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες που ζητούσαν κάθε φορά πρόσθετες μελέτες, καθώς και κάποιες πολιτικές παρεμβάσεις, επιμείναμε στη προσπάθειά μας και αποδείξαμε ότι θέλουμε πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα και να πραγματοποιήσουμε το έργο αυτό με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά. Το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, το δεχτήκαμε ήδη, με τις τρεις παραιτήσεις-ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων».

«Απόστημα που έπρεπε να σπάσει» η Αναπτυξιακή

Για το μεγάλο θέμα των τελευταίων ημερών που κόστισε και την αποχώρηση από την έμμισθη θέση που κατείχε και την ανεξαρτητοποίηση του αντιδημάρχου Οικονομικών και στενότερου συνεργάτη του Δημάρχου, ο ίδιος ο κ. Σουσούδης χαρακτήρισε την εταιρεία «απόστημα» που, παρά το πολιτικό κόστος, έπρεπε να σπάσει.
Ο Δήμαρχος είπε συγκεκριμένα ότι «Έχοντας χρέος και καθήκον στην ορθολογική διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στη διάφανη λειτουργία του Δήμου μας, δε διστάσαμε να λάβουμε την απόφαση να δώσουμε τέλος σε ένα πρόβλημα που χρόνο με το χρόνο μεγεθυνόταν. Αναφέρομαι στο θέμα της Αναπτυξιακής, μιας Εταιρείας που κληρονομήσαμε το 2011 από την Περιφέρεια. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία, ως κατασκευαστική που ήταν ουσιαστικά, δεν είχε τη δυναμική εκείνη για να μπορέσει σε ένα μικρό εύρος έργων εντός του νησιού, ιδιαίτερα χωματουργικών και ασφαλτοστρώσεων, να ξεφύγει από τα χρέη της.
Την παραλάβαμε με 500.000 ευρώ περίπου χρέη προς τρίτους, ενώ ήδη δεχόμασταν καθημερινά και νέες απαιτήσεις από διάφορους επαγγελματίες και προμηθευτές.
Ακόμα και στους τρεις υπαλλήλους υπήρχαν οφειλές από οικονομικές εκκρεμότητες στη μισθοδοσία τους και στο ΙΚΑ.
Προσπαθήσαμε να την εξυγιάνουμε και να σταματήσουμε τη ζημιογόνα πορεία της, αλλά αυτό κατέστη αδύνατον με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος. Ήταν πλέον μονόδρομος για μας το κλείσιμο αυτής της εταιρείας, που αποτελούσε ένα βαρίδι για το Δήμο μας.
Έτσι, με καθαρότητα λόγου, σκέψης και πράξεων, με απόλυτα ρεαλιστικά κριτήρια και με στόχο να λάβουμε την ορθότερη απόφαση, όσο αυτή και αν ήταν στενάχωρη, αποφασίσαμε και προτείναμε την εκκαθάριση και λύση της και παράλληλα τον έλεγχο στη διαχείριση της εταιρείας, την οποία κληρονομήσαμε, όπως προανέφερα, με πολλά προβλήματα στα οχήματά της και με υπέρογκα χρέη. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον πρόσφατο ευεργετικό νόμο του κράτους, για λύση και εκκαθάριση, ο οποίος διασφαλίζει τα δικαιώματα των τριών υπαλλήλων της εταιρείας με τη μεταφορά τους στον Δήμο και ενδεχομένως, την επιχορήγηση για τις οφειλές προς τρίτους από το ΥΠ.ΕΣ. Δυστυχώς, όπως και στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, εισπράξαμε εκ νέου το πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης με την αποχώρηση-ανεξαρτητοποίηση ακόμη ενός συνεργάτη, ο οποίος εξέφρασε διαφορετική άποψη, διαφωνώντας με τη λύση της εταιρείας. Ο χρόνος θα δείξει τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της απόφασης. Θεωρώ πώς τέτοια «αποστήματα», όπως ήταν αυτή η εταιρεία για τον Δήμο μας, πρέπει να σπάνε και να θεραπεύονται».

Αιχμές προς τους παραιτηθέντες για αποφάσεις βάσει προσωπικών κρίσεων

Για την συνέχιση της πορείας της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος απάντησε αφήνοντας αιχμές για τους αποχωρήσαντες συνεργάτες του, ως προς την έλλειψη συνεργασίας σε από κοινού λήψεις αποφάσεων, λέγοντας ότι «Τόσο στην περίπτωση του ΧΥΤΥ, όσο και σε αυτήν της Αναπτυξιακής, καθώς και στη διαχείριση όλων των καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως Δημοτική Αρχή, δεν μπαίνουν «τελεσίγραφα». Οι αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνονται από κοινού, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, αφού προηγουμένως κρίνουμε τα αρνητικά και τα θετικά και πάντα με σεβασμό στον λόγο της πλειοψηφίας. Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη ιεράρχηση, βάζοντας τις προσωπικές κρίσεις πάνω από τον κοινό πολιτικό μας στόχο και το κοινό όφελος, δε μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε μπροστά. Τέτοια καίρια ζητήματα απαιτούν συνεργασία, αποφασιστικότητα και πολιτική ωριμότητα.
Σε πείσμα των καιρών της κρίσης και έχοντας ως γνώμονα την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για το καλό του τόπου μας και για την επίτευξη των στόχων μας. Πάντα με συνέπεια, ευθύνη, αφοσίωση και σεβασμό στις ανάγκες και τα αιτήματα του ανδριώτικου λαού. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και συνεχίζουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον Δήμο, αποσκοπώντας, όπως κάναμε από την αρχή της θητείας μας, στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας της Άνδρου.
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να μπορούμε να κοιτάζουμε τους δημότες μας στα μάτια, να δίνουμε λύσεις σε σημαντικά προβλήματα και να φροντίζουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ανθρώπους του νησιού μας. Ζητούμενο είναι να υπηρετούμε τον τόπο μας με διαφάνεια, τηρώντας τη νομιμότητα. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαδίσουμε, πιστοί στον σκληρό καθημερινό μας αγώνα».

7 Σχόλια

 • Ωραία μπράβο στο δήμαρχο τα είπε όπως είναι τα πράγματα Σύμφωνουν Όλοι ασφαλώς όχι
  Αλλά θέλω να δω μελλοντικά αυτή που τρώγονται Τι θα κάνουν θζny

 • ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΙΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΧΥΤΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΔΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ.ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΥΣΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ..
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ.ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΚΑΝΕ ΕΡΓΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΙΛΟ.
  ΟΙ ΑΥΛΟΚΟΛΑ;ΚΕΣ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ.ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΤΙ ΠΗΔΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑΤ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝΙ .ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΑΣ ΦΥΓΩ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΙΟ;Η ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ.. ΘΩΜΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, ΒΟΣΣΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΜΑΜΑΗ ΜΑΡΙΑ, ΒΟΛΙΚΑ ΑΝΝΑ, ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Η ΜΕΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ ΚΑΡΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, ΤΩΝ ΛΑΜΥΡΩΝ Κος ΜΠΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.

 • Χα χα χα ο παραπάνω εάν χαθεί το μπάτσι θα Βουλιάξει όλοι Άνδρος από πιο πλανήτη ήρθε δε ντρεπόμαστε λιγάκι έχω βαρεθεί να Διαβάζω τις μαλακίες του καθενός αυτοί που γράφουν ετούτα είναι και αίτιος που δεν έχει γίνει τίποτα στο νησί είναι οι κουκουλοφόροι Του νησιού αυτή και ορισμένοι Που έχουνε ένα site και γράφουμε όλες οι βλακείες που κατεβάζει ο καθένας και ορισμένοι ακουλουθούν γι’ αυτό είναι ένα σπίρτο Για να ανάψει φωτιά στην αντιπολίτευση του καθενός καθεστώς και τα γράφει και φωναχτά Θζ ny

  • ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ ΤΟ ΜΠΑΤΣΙ ΕΧΕΙ 5000 ΚΛΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΗΣΙ 4000.ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΔΙΟΤΙ ΕΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΓΥΡΝΑΝΕ Ο Λ Ο ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  • Υ.Σ.ΠΟΝΕΣΑΝΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟY;

Αφήστε ένα σχόλιο