Νέα

Η "Θεατρική Έξοδος Αιγαίου" του Νίκου Παροίκου στην Άνδρο με τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη για τους μαθητές σε Γαύριο και Χώρα

 

Την κωμωδία «Όρνιθες», που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά έργα του σπουδαίου Αθηναίου σατιρικού ποιητή Αριστοφάνη, παρουσιάζει αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη, 12 και 13 Δεκεμβρίου 2017, στο Γαύριο και στη Χώρα της Άνδρου, αντίστοιχα, η «Θεατρική Έξοδος Αιγαίου».

Η θεατρική παράσταση, που είναι προσαρμοσμένη για τους μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων σχολείων,

θα πραγματοποιηθεί,

την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017  στις 9:30 π.μ. και στις 11 π.μ.   στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Τ.Λ. Γαυρίου,

και την Τετάρτη 13/12  στις 9 π.μ. και στις 10:30 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας.

 

Οι «Όρνιθες» γράφτηκαν και παρουσιάστηκαν το 414 π. Χ. σε μια εποχή που η Αθήνα βρισκόταν σε αναστάτωση εξαιτίας της Σικελικής εκστρατείας (414-413 π.Χ.). Περιγράφει την αγανάκτηση του κόσμου, ο οποίος έχει κουραστεί από τις πολύχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, τη διαφθορά, τους δημαγωγούς πολιτικούς και υποφέρει από τους συνεχόμενους και δυσβάσταχτους φόρους. Η κατάσταση αυτή ωθεί τους ανθρώπους στην αναζήτηση ενός άλλου τρόπου ζωής, μακριά από τα προβλήματα της πόλης.

Το θεατρικό σχήμα του Νίκου Παροίκου παρουσιάζει μία ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, με καλούς συντελεστές, όμορφα κοστούμια, ευρηματική σκηνοθεσία και αξιόλογες ερμηνείες. Επίκαιρη όσο πότε η αρχαία κωμωδία του Αριστοφάνη, σε απλή και κατανοητή γλώσσα αποτελεί έργο διδακτικό για τους θεατές κάθε ηλικίας.

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Νίκος Παροίκος
Μάσκες – Κοστούμια: Άννα Περντρώ
Μουσική: Παναγιώτης & Αλέξανδρος Ντουνιαδάκης
Χορογραφίες: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Ηλέκτρα Παροίκου
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Ξένος, Κων/νος Καλαβρυτινός, Ηλέκτρα Παροίκου, Μάνος Τσίζεκ, Βαγγέλης Φώτεινας, Κωνσταντίνα Μπονάνου και ο Χορός των Πουλιών.
Φωτό: Άννα Περντρώ


H ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ είναι μια πολιτισμική κίνηση που έχει κέντρο αναφοράς το Αιγαίο και τον Ελληνικό πολιτισμό. Δημιουργήθηκε το 1979 από το Νίκο Παροίκο και δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Βασικός άξονας δράσης είναι το θέατρο. Πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι η “έξοδος” της τέχνης στη φύση, η αξιοποίηση της λαϊκής παράδοσης, η ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε θέματα πολιτισμού και η ένταξή απλών ανθρώπων στα πολύτροπα δρώμενα της ζωής και της τέχνης. Η “έξοδος” στο αρχαίο ελληνικό δράμα είναι το τελευταίο μέρος της θεατρικής πράξης, όπου συντελείται η κάθαρση, η λύτρωση, η πνευματική ανάταση. Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ θέτει ανάλογους στόχους που απορρέουν από τη σύγχρονη προβληματική και αναγκαιότητα. Προσπαθεί να προσανατολίσει την καλλιτεχνική δημιουργία προς αυτόν το φιλοσοφικό χώρο. Έξοδος πνευματική, κοινωνική, πολιτισμική, ειρηνική. Έξοδος της ανθρώπινης δημιουργίας, έξοδος των πανανθρώπινων και πανάρχαιων αξιών. Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες θεατρικές παραστάσεις και ποικίλα πνευματικά και καλλιτεχνικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα Φεστιβάλ (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Χαλκιδικής κα) και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς πολιτιστικές συναντήσεις (Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αμερική).

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio