Νέα

Η πρόταση του Χρήστου Βουραζέρη για την διαχείρηση των απορριμμάτων 
Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη στο βαθμό που μου αναλογεί για το διάστημα που είχα την θεσμική ιδιότητα του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Άνδρου νιώθω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να μεταφέρω τις σκέψεις μου προς πάσα κατεύθυνση…. έτσι για να υπάρχουν…..
Σκέψεις που κατά καιρούς τις συζήταγα τόσο με τον Δήμαρχο όσο και με άλλους συνεργάτες και φίλους αλλά ποτέ δεν βρήκα αν θέλετε την δύναμη και το κουράγιο να της πω δημόσια….
Ακούσαμε πάλι στο συμβούλιο αυτά που είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό… τίποτα καινούργιο ,παρά μόνο μια ευκαιρία να μιλήσουν κάποιοι «επιστήμονες» που τα γνωρίζουν όλα , κάποιοι διψασμένοι προκειμένου να πουν κάτι έτσι για να πουν για να ανέβουν ακόμη ένα σκαλάκι πιο κοντά στο Δημαρχιακό θώκο…. και φυσικά δεν εννοώ κανένα μέλος –συνάδελφο του Δημοτικού συμβουλίου και κανένα δημότη που πήρε το λόγο γιατί θεωρεί ότι δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Δύο ώρες χωρίς αρχή ,μέση και τέλος μη έχοντας την δυνατότητα ο απλός πολίτης που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση να καταλάβει τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα ….και το σπουδαιότερο καμία πρόταση για το σήμερα….
Πολλές ενέργειες εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια αλλά φοβάμαι ότι όταν φτάσουμε στην πηγή θα έχει στερέψει και νερό δεν θα πιούμε ….
Η δική μου πρόταση λοιπόν…. γιατί το καλοκαίρι ήρθε ….και το Νησί μας πρέπει να είναι καθαρό…. και να συνεχίσει να είναι καθαρό και μετά το καλοκαίρι …
-Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Σταυροπέδα τέλος ….
-Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ,συνεπικουρούμενη από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου και από εξωτερικό συνεργάτη αν χρειαστεί ,ετοιμάζουν μελέτη για διεθνή διαγωνισμό με πενταετή τουλάχιστον χρονικό ορίζοντα και αντικείμενο «Καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, περισυλλογή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων ειδών ,μεταφορά και διαχείριση τους εκτός της Νήσου Άνδρου με ευθύνη του αναδόχου ,καθώς και πώληση προϊόντων τα οποία θα προέλθουν από την διαχείριση τους για λογαριασμό του Δήμου»
Θα τολμούσα να πω ότι το κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών εκτός Νησιού δεν θα διαφέρει και πολύ από το σημερινό ετήσιο κόστος (βλέπε ενοίκιο χώρου εγκατάστασης δεματοποιητή, ενοίκια αποθηκών, ανταλλακτικά-συντήρηση δεματοποιητή, διαχείριση-μεταφορά δεμάτων, εργολαβία καθαριότητας, εργολαβία ανακύκλωσης ,καύσιμα, συντήρηση απορριμματοφόρων σε σχέση με τον γερασμένο στόλο, ενοίκιο απορριμματοφόρων κτλ) που αν τα βάλει κάτω κανείς θα δει ότι η διαφορές θα είναι μικρές…
Η διαφορά όμως θα είναι τεράστια στην εικόνα της καθαριότητας του Νησιού….
-Άμεση διαδικασία δημοψηφίσματος με τις εξής προτάσεις :
α)Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εντός του Νησιού μας με την μέθοδο της λειτουργίας ΧΥΤΥ ή με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
β) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εκτός του Νησιού μας.
Αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει η β΄ πρόταση ,σταματάμε άμεσα κάθε διαδικασία για χωροθέτηση και μεταφέρουμε απορρίμματα και ανακυκλώσιμα εκτός Νησιού μέσω αναδόχου που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό.
Αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει η α’ πρόταση, τότε στον διεθνή διαγωνισμό θα υπάρχει ο όρος ,ο ανάδοχος να έχει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία ,ώστε όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας. Επίσης ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί στην χώρα μας μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων η οποία σε σχέση με την λειτουργία ΧΥΤΥ συμφέρει οικονομικά και περιβαλλοντικά για το Νησί μας να την εφαρμόσει με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας.
Κλείνοντας να τονίσω ότι δεν είμαι ειδικός ,θεωρώ όμως ότι αν δεν ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών εκτός του Νησιού μας ,τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα αποτελέσματα από την πλημμελή καθαριότητα θα είναι ολέθρια…
Εύχομαι έστω και τώρα να φανώ χρήσιμος στο Νησί μας ,με την τοποθέτηση μου αυτή ….
Για μια καθαρή Άνδρο…. γιατί μας αξίζει…. γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά…

Με εκτίμηση και σεβασμό

8 Σχόλια

 • Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχει χυτυ υποδοχής. Η Αττική έχει ήδη τα δικά της τεράστια προβλήματα και σε καμμιά περίπτωση δεν είναι διατεθιμένη να φορτωθεί και τα απορρίματα άλλων -άσε που αν κάνουν τέτοια συμφωνία με την Άνδρο…θα ακολουθήσουν οι πάντες. Το σενάριο αυτό λοιπόν ας θεωρηθεί αποτυχημένο από το ξεκίνημά του. Φοβάμαι ότι πάλι μπλέκουμε σε πειραματισμούς-μελέτες που μας απομακρύνουν από την λύση του προβλήματος (όχι ότι βρεθήκαμε κοντά στην λύση του, οποτεδήποτε).

 • ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΑΝ ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΟΥΣΟΥΔΗ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ… ”ΥΠΕΡΑΝΩ” ΜΕ ΤΙΣ…. ΑΜΠΕΛΟΣΟΦΙΕΣ ΤΟΥ…ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
  ΚΑΙ ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ …ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ, ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ. ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΠΙΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Η ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
  ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΣΩΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΑΣ.
  ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ Η ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΣΟΥΔΗ.
  ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΕΛΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΩΤΗ, ΟΧΙ ΑΜΠΕΛΟΣΟΦΙΕΣ…

 • …ΜΑ ΚΑΛΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ ? ? ΕΧΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙ… ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΕΕΙ Ο ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΜΙΔΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ? ?
  ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ …ΛΑΝΣΑΡΗΣΕ …ΣΑΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΕΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ? ?
  ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΟ, ΛΙΓΑΚΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΣΥΜΠΑΘΕΣΤΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΡΑΖΕΡΗ, ΑΠΛΑ .ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΟΥΣΟΥΔΗ, ΠΩΣ …ΠΕΤΑΓΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΠΕΡΙ ΕΤΟΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.
  ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ…Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΕΤΟΙΑ …ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟΙΩΣ…

 • MARIANNA Ο ΤΕΩΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΚΑΡΗ ΝΑ ΕΙΧΕ ΔΙΠΛΩΜΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ , ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ , ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΙΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΕΦΑ , ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΗΘΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ,ΚΑΤΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΙΕΚ !!! ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑΣ.

 • Θα προσθέσω ένα σχόλιο.Ο κάθε πικραμένος Ανδριώτης ,κάνει συνεχώς κριτική για οποιοδήποτε θέμα και των
  σκουπιδιών συμπεριλαμβανομένων. Καμιά ιδέα έχει κάποιος να πει;;Αλλά φταίει ο Δήμαρχος που απ ότι έχω διαβάσει έχει επιλεγεί η περιοχή της”’ πλούσκας ”και δεν προχωράει χωρίς να δίνει σημασία στις διαμαρτυρίες διαφόρων,Δήμαρχε για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά κάντο λοιπόν και θα έχεις προσφέρει ένα έργο πνοής στο νησί και θα μείνεις σαν τον Δήμαρχο που ξεβρώμισε την Άνδρο απ το σκουπιδαριό.

 • Η δημοτικές αλχημίες του Χρήστου Βουραζέρη……..τα σκουπιδια στη Αθηνα!!!! τι άλλο ακόμη θα ακουσουν τα αυτια μας;;;
  προσπαθούν ο ένας δημοτικός σύμβουλος να ξεπερασει τον άλλον σύμβουλο στο ποιος θα πει την μεγαλυτερη ΜΠΑΡΟΥΦΑ!!!!
  ΄Φτανει πια…..πηξαμε στους σωτηρες
  Μόνοι μας όμως βγάλαμε τα ματια μας,ας προσεχαμε λοιπόν…..
  Που θα βρεθούνε τοσα χρήματα ρε έξυπνο παληκαρι;;; και μαρουλια να ηταν παλι πολλά είναι!!!!
  Χρηστάκη αυτά να τα λές στους Κορθιανούς που σε ψήφισαν…..
  Με σεβασμό και εκτιμηση χορτάσαμε εξυπνάδες 4 χρόνια τωρα με έργο μηδεν στο Κορθι στη Χωρα στο Μπατσι στο Γαυριο
  στα χωρια!!!! μας κοροιδεψατε σας μάθαμε όμως και εμεις
  οσες φωτογραφιες και να βγαζετε τα ψεμματα σας δεν κρυβοντε

 • Εγώ λέω να κάνουμε τα σκουπίδια χρήσιμα. Θα μεταφέρουμε τα ήδη υπάρχοντα από την σταυροπέδα και θα τα απλώσουμε κατά μήκος της επαρχιακής Χώρας-Γαυρίου.Αν είναι πολλά, θα κινηθούμε από Σταυροπέδα προς Κόρθι μεριά. Μετά, θα κάνουμε παγκόσμια καμπάνια έτσι ώστε να θεωρηθεί μοντέρνα τέχνη για το μοναδικό αξιοθέατο στο οποίο άνθρωποι και σκουπίδια συνυπάρχουν ειρηνικά. Να βγάλουμε και φωτογραφίες παραταγμένοι όλοι οι Πανταχού Αντριώτες κατά μήκος του δρόμου. Μάλλον θα χρειαστούμε Drone για να φαινόμαστε όλοι. Οι σκουπιδιάρες θα αδειάζουν τα σκουπίδια μας κατά μήκος του δρόμου για να μην κουραζόμαστε να τρέχουμε στα κατσάβραχα και να τα πετάμε σε ρέματα και παραλίες και συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές θα τα ντανιάζουν καταλλήλως να μην εμποδίζουν την κυκλοφορία, αλλά να φαίνονται όμορφα. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε την συνδρομή του Μουσείου Σύγχρονης τέχνης αλλά και των διοργανωτών του Φεστιβάλ Άνδρου να στηρίξουν το πλάνο μας. Προβλέπω να βουλιάζει το νησί από κόσμο το καλοκαίρι αν το κάνουμε έτσι….

 • κ ή κα. Ουτοπία, η λύση του προβλήματος είναι το πρόβλημα το ίδιο.
  Είμαστε όλοι οι πολίτες, επαγγελματίες και επισκεπτες να πάρουμε την ευθύνη μας?
  Ας αρχίσουμε από τα απλά και καθημερινά…Σκέφτηκαμε ποτέ που στα αληθεια πάει το πλαστικό ποτήρι, μπουκάλι σακούλα σακουλακι, πιριπιρακι μιτσικουλινακι?….
  Μήπως πάρουμε σοβαρά υποψη να πίνουμε το καφεδάκι μας σε γυάλινο κολονατο η μη ποτήρι ή φλυτζανι. Ακολουθουν πραγματικοι διάλογοι:
  “Μα βιάζομαι δε μπορω!”
  Μήπως το χάρτινο ποτήρι είναι αρκετό?
  “Ααα δε μπορω! Θα λιώσει το παγκάκι και θα τρυπήσει το ποτήρι”
  Να μη πούμε για συνειδηση στη καταναλωση σε πατάκια, καινούργια τιβι, καρέκλα κτλ κτλ
  ….
  Στη πραγματικότητα με τις επιλογές μας εισάγουμε στο νησι τόνους μη διασπωμενων σκουπιδιών!

Αφήστε ένα σχόλιο