Νέα

Κάλεσμα της Έφης Ραπτάκη στα μαθήματα πάτσγουορκ

 


«’Ελατε να φτιάξουμε πάτσγουορκ με εξάγωνα , θα μάθουμε πως να φτιάχνουμε πατσγουορκ με την Αγγλική μέθοδο ενώνοντας τα εξάγωνα.
Το πρώτο μάθημα θα είναι μία μικρή εισαγωγή στη μέθοδο και αμέσως μετά ο καθένας μας, με το δικό του πακετάκι υφάσματα θα ξεκινήσει. Αφού φτιάξουμε τα εξάγωνα, θα μάθουμε να τα ενώνουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν κύκλο.
Στο δεύτερο μάθημα θα μάθουμε να καπιτονάρουμε πάνω σε βάτα και θα φτιάξουμε κάτι για την κουζίνα μας, όπως σουπλα για καφέ, πιαστράκι για κατσαρόλες κα. ‘Ετσι, θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε κάτι πιο μεγάλο π.χ. ένα μαξιλάρι ή ακόμα και ένα πάπλωμα. Η μέθοδος είναι η ίδια.
Αυτή η τεχνική έχει το πλεονέκτημα, ότι δε σας χρειάζεται ραπτομηχανή, χρησιμοποιούμε μικρά κομματάκια ύφασμα που μας έχουν περισσέψει. Το πάτσγουορκ είναι μια τέχνη «χόμπυ» που μπορείτε να συνεχίσετε μόνοι σας ή και με τους φίλους, γιατί με παρέα είναι πάντα καλύτερα!
Τα υλικά θα τα φέρω εγω, η ΑΝΔΡΩΣ ΚΟΙΝΣΕΠ θα φροντίσει για το χώρο συνάντησης, τις βελόνες, τις δαχτυλίθρες, τις κλωστές και ψαλιδάκια. Ελάτε μόνο με την καλή και δημιουργική σας διάθεση , θα περάσουμε όμορφα!»
 

Ημερομηνία : Σάββατο 10 Φεβρουαρίου , ώρα 16.30
Τόπος : Χώρα Οικία Έφης Ραπτάκη
Κόστος : 10ε
Διάρκεια : 3 ώρες
Για να πραγματοποιηθεί το σεμινάριο Minimum συμμετοχές 10 άτομα.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας ή τηλεφωνικά 6937236362 ή με email [email protected]
 

 
Τι είναι το πάτσγουορκ;
Patchwork = Patch (μπάλωμα, μικρό κομμάτι ύφασμα) και work (δουλειά). Δηλαδή για να κάνουμε Πάτσγουωρκ δουλεύουμε με μικρά κομμάτια ύφασμα, τα οποία τα ενώνουμε είτε στο χέρι είτε με τη βοήθεια της μηχανής. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα νέο ύφασμα στο μέγεθος που το θέλουμε, το οποίο αποτελείται από μικρά – μικρά κομματάκια. Ο τρόπος που ενώνουμε τα κομματάκια μας δίνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Μεγάλη σημασία στο πάτσγουορκ έχουν και οι χρωματικοί συνδυασμοί, μια και μπορεί να απογειώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Είναι αλήθεια ότι το πάτσγουορκ θέλει πειθαρχία, τεχνική, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Μπορεί κανείς να κάνει πάτσγουωρκ χρησιμοποιώντας υφάσματα που έχει στο σπίτι του, έχει βαρεθεί να τα βλέπει και θέλει να τους αλλάξει τη χρήση τους. Παλιά σεντόνια, πουκάμισα που έχουν τρυπούλες, τραπεζομάντηλα που έχουμε βαρεθεί, μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για τις πρώτες δοκιμές μας.
Ιστορία του πάτσγουορκ
Δυο λόγια για την ιστορία του. Ξεκίνησε στην Ευρώπη, αλλά σίγουρα βρήκε μεγάλη άνθηση στην Αμερική, όπου έφτασε με τους Εγγλέζους και Ολλανδούς αποίκους. Πέραν της προφανούς σημασίας που είχε στην οικονομία των οικογενειών, ήταν και μια διέξοδος για κοινωνική ζωή, δεδομένου ότι ήταν κάτι που έκαναν οι γυναίκες δουλεύοντας σε παρέες.
Πριν τον 19ο αιώνα, είχε να κάνει κυρίως με το μπάλωμα των ρούχων, που στην πορεία μετατρέπονταν σε παπλώματα, λόγω της ανέχειας που υπήρχε στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Όταν αργότερα τα βαμβακερά υφάσματα έγιναν πιο προσιτά στη μεσαία κοινωνική τάξη άρχισαν και τα παπλώματα με πάτσγουωρκ να βρίσκουν τη θέση τους και ως έργα τέχνης. Όταν δε εφευρέθηκε και η ραπτομηχανή, η τέχνη αυτή πήρε μεγάλη ώθηση.
 

Αφήστε ένα σχόλιο