Νέα

Τέλος στις κούτες με πεταμένα κουτάβια

Η   δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη του Φιλοζωικού Σωματείου Άνδρου, κ. Αθηνά Τσατσομοίρου γράφει για τα κουτάβια που βρέθηκαν μέσα σε κούτες ,την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 στη Χώρα
“Σήμερα το μεσημέρι έλαβα ένα τηλεφώνημα από το Λύκειο της Χώρας, όπου με πληροφορούσαν πως έξω από το σχολείο υπήρχε μια κούτα με δυο μικρά κουταβάκια.
Άφησα τη δουλειά που είχα στο Δήμο όπου βρισκόμουν και πήγα στο Λύκειο.

Στην πόρτα αρκετά παιδιά, μου ανέφεραν το όνομα αυτού που είχαν δει να τα εγκαταλείπει, λέγοντάς μου ότι γνώριζαν πως είχε συνολικά 6 κουταβάκια τα οποία σίγουρα θα είχαν την ίδια τύχη.
Με τα μικρά αγκαλιά κατευθύνθηκα προς την αστυνομία, στη διαδρομή βρήκα και άλλη κούτα στο δρόμο με άλλο ένα κουταβάκι και μια θηλυκιά σκυλίτσα να γυρίζει στο δρόμο πολύ ανήσυχη και να κλαίει ψάχνοντας τα μικρά της. Την ακολούθησα και συνάντησα τον κύριο που τα εγκατέλειψε να κρατάει και άλλη μια κούτα με τα υπόλοιπα 3 κουταβάκια στην πλατεία του γηροκομείου.
Εκεί του ανακοίνωσα την πρόθεσή μου να καταγγείλω την πράξη του στην αστυνομία, ως όφειλα.
Βάσει του 4039/2012 (ΦΕΚ 15Α/02-02-2012) «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση», ο οποίος τροποποιήθηκε προσφάτως από το νόμο 4235/2014 και σαν εντεταλμένη Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Άνδρου για την εφαρμογή του προγράμματος προστασίας των αδέσποτων στην Άνδρο, αλλά και σαν μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου θεώρησα υποχρέωσή μου να το καταγγείλω.

Σε λίγα λεπτά η σύζυγος του εν λόγω κυρίου ήρθε, μας είπε ότι είναι θυμωμένη μαζί μας, ότι ο σύζυγός της είχε βγάλει βόλτα τα σκυλιά για να βρει άτομα να τα υιοθετήσουν και για λίγο τα είχε αφήσει μόνα τους και ενώ της ανέφερα την πρόθεση κάποιου μαθητή να υιοθετήσει ένα, τα έβαλε όλα στην μια κούτα και έφυγε φανερά εκνευρισμένη, λέγοντάς μας ότι δεν δίνει κανένα.
Δεν είχα πλέον κανένα ενδοιασμό και πήγα στην αστυνομία να κάνω την καταγγελία, εκεί μου ανέφεραν κάτι που ήδη γνώριζα, δηλαδή

η εγκατάλειψη θεωρείται κακοποίηση με ποινή που φτάνει και τα 30.000 ευρώ.

Για την καταγγελία αυτή δεν καταβάλλεται το ποσό των 100 ευρώ, όπως σε άλλες και οι υπαίτιοι διώκονται αυτεπαγγέλτως,

αν πρόκειται περί αυτοφώρων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σε λίγο ο κύριος ήρθε στην αστυνομία, προσπαθώντας να μας πείσει ότι δεν ήταν η πρόθεσή του να εγκαταλείψει τα κουταβάκια.
Όμως κάποιος πρέπει να “πληρώσει” για τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα σκυλιά, για τα δεκάδες κουταβάκια που έχουμε βρει σε κούτες στους δρόμους της Άνδρου, για την ανησυχία μας και την φροντίδα μας ώστε να βρούμε οικογένειες για τα σκυλιά κάποιων ασυνείδητων ιδιοκτητών, για τα 12 αδέσποτα που έχουν παραμείνει στα αζήτητα στο καταφύγιο και τα φροντίζουμε οι λίγοι εθελοντές.
Κάποιος πρέπει να “πληρώσει” επιτέλους για όλους αυτούς που δεν στειρώνουν τα σκυλιά τους, τα αφήνουν να γεννήσουν, πετούν τα κουτάβια και στο τέλος αποδίδουν ευθύνες στο Δήμο για το ότι έχει ευθύνη για τα αδέσποτα, αυτά που έγιναν αδέσποτα από τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες τους.

Δεν είναι για εμάς ο εν λόγω κύριος το εξιλαστήριο θύμα, είναι όμως αυτός που με την καταγγελία μας, ίσως να αποτρέψει ιδιοκτήτες σκύλων από μια μελλοντική εγκατάλειψη και ανάλογη συμπεριφορά.
Θέλω να γνωρίζουν ότι σε μια μικρή κοινωνία θα μαθευτεί μια ανάλογη κίνηση και θα διωχθεί επίσης.
Αν και δεν προχώρησε η διαδικασία του αυτόφωρου, λόγω της πρόθυμης και αυθόρμητης παρουσίας του στην αστυνομία, το συμβάν έχει καταγραφεί, ο κύριος υποσχέθηκε να φροντίσει για των εμβολιασμό των κουταβιών, να φροντίσει για την υιοθεσία τους, για την οποία θα ενημερωθώ και εγώ και η αστυνομία και να γίνει στείρωση του σκυλιού του, στο άμεσο μέλλον .
Ο εμβολιασμός τους έγινε και ένα κουταβάκι ήδη υιοθετήθηκε.
Εύχομαι να αποκτήσουμε κάποτε τη φιλοζωική συνείδηση που θα μας κατατάσσει ανάμεσα στους πολιτισμένους λαούς, καθώς ο ορισμός του πολιτισμού περιλαμβάνει και την φιλοζωία.
Η φροντίδα και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι όντως δείγμα πολιτισμού.
Οι στατιστικές και οι κοινωνιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν πως η φιλοζωία αποτελεί την κορωνίδα μιας γενικότερης κοινωνικής προδιάθεσης: όσο περισσότερη είναι η έγνοια για τα ζώα, τόσο πιο ανεπτυγμένη είναι η κοινωνική πρόνοια, τόσο περισσότερο προστατεύονται οι αδύναμοι. Όσο ευκολότερα γίνεται αποδεκτή η κακοποίηση των ζώων, τόσο πιο εγωπαθής είναι μια κοινωνία, τόσο περισσότερο περιθωριοποιεί γυναίκες και παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και μειονότητες. Όσο περισσότερη βία ασκείται στα ζώα, τόσο πιο βίαιες είναι και οι ανθρώπινες σχέσεις. Το πώς συμπεριφερόμαστε στα ζώα σχετίζεται με το πώς συμπεριφερόμαστε στους ανθρώπους.

Σας ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να το διαβάσετε μέχρι τέλους.”
Αθηνά Τσατσομοίρου
Δημ. Σύμβουλος Δήμου Άνδρου

3 Σχόλια

  • Το μόνο σίγουρο μετά από την υπερβολική δαιμονοποίηση του φουκαρά που μοίραζε τα κουτάβια σε κούτες μέσα στην πόλη είναι ο επόμενος να τα παρατήσει σε κάποια ερημιά ή να τα εξοντώσει…

  • Δυστυχώς έκανα κι’εγώ την ίδια σκέψη με τον κύριο Thanasi Markaki, … ποιός ξέρει που θα τα πετάξουν οι επόμενοι για να τα ξεφορτωθούν και για να μην γίνουν αντιληπτοί…

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio