Νέα

Οι κτηνοτρόφοι της Άνδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις παστούρες


Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν  την Τρίτη το απόγευμα  15 Μαΐου 2018, στο Δημαρχείο Άνδρου, κτηνοτρόφοι,  γεωργοί,  συνταξιούχοι ναυτικοί  και όσοι άλλοι έχουν λίγα ζώα στο χωράφι τους, ζητώντας τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου μιας και  βρίσκονται σε απόγνωση  αφού απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα και με υποβολή μηνύσεων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες .

Αιτία είναι  ο νόμος 4235/2014, που μεταξύ άλλων διατάξεων, απαγορεύει την εκτροφή ζώων με παστούρες στα πόδια,  κάτι που είναι  συνηθισμένο στα νησιά που δεν υπάρχουν μεγάλοι χώροι βόσκησης.
Δύσκολη και κλειστή  η ζωή των κατοίκων στο νησί , ζόρικη και για τα ζώα,   όπως  σε όλα τα νησιά  έτσι και στην Άνδρο κάθε κτηνοτρόφος έχει λίγα ζώα, τα οποία εκτρέφει στο χωράφι του, περιορίζοντας τους το βάδισμα και το σκαρφάλωμα με δέσιμο των 2 ποδιών με παστούρα. Έτσι και τα ζώα του παραμένουν εντός του κτήματος του και τα γειτονικά κτήματα παραμένουν ανέπαφα από τυχόν εισβολή των ζώων αυτών, με συνέπεια να είναι δυνατή η καλλιέργεια τους με κάθε είδους φυτού.

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος και σύστασης επιτροπής παράδοσης του  στο Υπουργείο για τυχόν κατάργηση του νόμου ή  εξαίρεση των νησιών από τις διατάξεις του.
Στην επιτροπή θα συμμετέχει ο Δήμαρχος κ. Σουσούδης , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπάλας , ο Αντιδήμαρχος Κορθίου, Ιάκωβος Σκόρδος  και από την αντιπολίτευση ο Φρατζέσκος Αθανασίου

Τέτοια ψηφίσματα έχουν εκδοθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων,  έγινε όμως σαφές από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου  στους συγκεντρωμένους ότι το ψήφισμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν καταργεί τον ισχύοντα νόμο ή αποτρέπει την υποβολή μήνυσης για τη χρήση παστούρας  σε ζώο .

Σε 2 βίντεο η 3ωρη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αφήστε ένα σχόλιο