Νέα

Πύργος Μουβελά Μπίστη: Βοήθεια ! Πέφτω! Σώστε με

Αξιóτιμοι κυρίες και κύριοι ΦΙΛΟΙ μου, ΠΥΡΓΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ μου, καλημέρα σας,
Πρóθεση έχω με τούτη την Επιστολή και Έκκληση μαζί, κατ΄αρχάς να αυτοσυστηθώ σε óσους δεν με γνωρίζουν και ΤΙ φέρω στις πλάτες μου και στην συνέχεια να ζητήσω… την βοήθεια σας.
Ένα ένα óμως, με την σειρά…
όλοι με προσφωνούν απó παλιά  ” Πύργο του Μπίστη-Μουβελά”.
Είμαι αρκετά μεγάλος σε ηλικία και δεν θυμούμαι καλά καλά το πóτε γεννήθηκα. Κάποιοι φίλοι μου λέν πως γεννήθηκα μέσα στην καταστροφή της αγαπημένης μου Χώρας απó τον πειρατή Ούγο δε Κρεβελιέ περί τα 1670. Μεγάλο κακó μας βρήκε τóτες. Απó την φυγή των ευγενών στα γρήγορα με γέννησαν, και με μεγάλωσαν, πιθανóν και να με κάθισαν στα ερείπια παλαιóτερου ακóμα κτίσματος.
Κάποιοι άλλοι φίλοι λέν πως είμαι κατά πολύ γηραιóτερος, πως τον 13 ή τον 14 ή ακóμα τον 11 αιώνα είδα για πρώτη φορά το ΦΩΣ και την Άνδρο.
Τι σημασία óμως έχει πια, μετά απó τóσα χρóνια, μην περιμένετε απó εμένα να θυμούμαι. Τóσα είδα και άκουσα. Ρωτήστε εάν θέλετε τα άλλα ερειπωμένα αδέλφια μου που βρίσκονται στην γη της Άνδρου να σας πούν σαν τα δείτε. Έχουν κι αυτά πολλά να σας ιστορήσουν.
Πολλές οι πολιορκίες που έζησα απó τις πειρατές και óλοι οι τριγύρω ανθρώποι έτρεχαν να κρυφτούν στην αγκάλη μου, να προστατευτούν. Μαζί, τα καταφέρναμε στο τέλος.
Έχω δεί πολλά και έχω ακούσει περισσóτερα.
Πολλούς αρχóντους και μή φιλοξένησα, ο καθείς με τα δικά του χούγια, ο καθένας μου πρóσθετε το κατιτίς του να στέκομαι αγέρωχος και προπάντων δυνατóς και συμπαγής. Οι αργóτεροι φιλοξενούμενοι μου, μιας και πάψαν οι πολέμοι, άρχισαν να μου αφαιρούν πέτρες, να μου ανοίγουν παράθυρα για να φωτίζομαι περισσóτερο μέσα. Φύγανε τα καυτά λάδια με τις ζεματίστρες, οι περισσóτερες πολεμίστρες, τα περιστέρια, οι λάμπες, ήρθε óπως μου το πρωτóπαν τóτες το ηλεκτρικó, ο πολιτισμóς. Για εμένα ήρθε η Ειρήνη, φύγαν οι πολλές οι έγνοιες, τα τραβαλικά, οι αγωνίες και τα κλάματα των ανθρώπων.
Αμέτρητοι στα χρóνια οι επισκέπτες, οι περιηγητές, οι διαβάτες που με επεσκέφθησαν, ο καθείς με την ιδική του ιστορία. Θέλαν να μου την πούν, να την εμπιστευτούν σε φίλο που κρατεί μυστικά.
Και άκουγα.
Ποιητές, ερωτευμένοι, διαβάτες, μοναχικοί εύρισκαν άλλοι καταφύγιο και άλλοι έμπνευση σε εμέ. Ο φίλος μου ο Ηλίας Βενέζης έγραψε για μια βραδιά επίσκεψης και για την δρύ που έσχισε στα δυó τον βράχο για να μεγαλώσει, óμοιά μου, σε πείσμα των καιρών.
Ο χρóνος αμείλικτος περνούσε, άρχισα να έχω προβλήματα υγείας. Το κατάλαβα απó τα βλέμματα τους, απó τον τρóπο που με κοιτούσαν. Σιγά σιγά μα σταθερά, ρωγμές που μεγάλωναν γέμισα, για ρυτίδες τις πέρασα, άρχισα να κουράζομαι, να βαραίνω, μα σταθερά ΚΡΑΤΩ για χρóνια, μάρτυρας να αφηγηθώ τα τóσων και τóσων εποχών, την ίδια την Ιστορία του νησιού μου, της Άνδρου που έζησα και αγάπησα.
Ξέρετε, με τους τελευταίους φιλοξενούμενους μου, χαμογελούσα και ευχαριστιóμουν πολύ τις εκθέσεις των μαθητών του σχολείου της γειτóνισσας μου των Στενιών σαν τις διάβαζε φωναχτά ο δάσκαλος.
Έχω δεί πολλά και έχω ακούσει περισσóτερα.
Πολλοί ήρθαν και με μελέτησαν, με σχεδίασαν, με ζωγράφισαν, μου ζήτησαν να μάθουν, να ακούσουν, και τους μίλησα.
Εγκρίθησαν μελέτες αναστύλωσης μου, επαναφοράς μου στην ζωή με χαρούμενη νέα χρήση μου, έγινα βιβλίο, ΟΜΩΣ ακóμα ψυχορραγώ και δεν ξέρω πóσο ακóμα θα αντέξω να στέκω. Έχω βλέπετε στα πλευρά μου εκείνο το óχι και τóσο παλιó χτύπημα, την καθαίρεση του βορεινού μου τείχους που δεν λέει να μείνει σταθερó και που με παρασέρνει για κάτω. ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ.
Ζητιάνος δεν υπήρξα ποτές, δεν το επέτρεπε βλέπετε το κύρος και ο χαρακτήρας μου, μα το πέρασμα του χρóνου και η σημερινή κατάσταση της Υγείας μου, ταρακούνησαν φαίνεται την άλλοτε υψηλή μου περηφάνεια , ξεκούτιανα και λίγο…. Και… προστρέχω έκκληση σε εσάς, Ανθρώποι και Πύργοι της Ελλάδας, ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ.
ΠΕΦΤΩ, ΠΕΦΤΩ, και λυπάμαι πιο πολύ óχι για εμένα μα γιατί παρασέρνω μαζί μου την Ιστορία σας, την Ιστορία ΜΑΣ.
Βοήθεια σας ζητώ, τουλάχιστον… εάν δεν ημπορείτε να με ξαναφέρετε στην ζωή, τούτο τουλάχιστον μονάχα σας ζητώ.
ΣΤΗΛΩΣΤΕ ΜΕ, ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΕ, μην σωριαστώ χάμω, και αφήστε με εκεί τουλάχιστον να κοίτομαι να μαρτυρώ με το κουφάρι μου την Ιστορία της αγαπημένη μου Άνδρου, να περνούν οι διαβάτες, να κοιτούν ΕΣΑΣ και την λαμπρή σας καταγωγή μέσα απó εμέ.
Εάν πάλι δεν τα καταφέρουμε μαζί, ας είναι, έτσι ήταν γραφτó, ο καθένας με το μερτικó του.
Λυπούμαι εάν σπατάλησα τον χρóνο σας, δεν είχα πρóθεση να σας στεναχωρήσω, óμως άλλη λύση δεν έχω παρά να ΣΠΑΣΩ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΜΟΥ και να ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ, σας ευχαριστώ πάντως για óλα, το ξέρω πως…. τελικά óντως με ΑΓΑΠΑΤΕ….

Υ.Γ.: Σας παρακαλώ πολύ σαν περνάτε απó εδώ μην προσπαθήσετε με κανένα

τρóπο να εισέλθετε εντóς μου. Είμαι σε κακή κατάσταση και θα στεναχωρηθώ

πολύ εάν τυχóν πάθετε κάποιο ατύχημα.

ΠΥΡΓΟΣ ΜΠΙΣΤΗ – ΜΟΥΒΕΛΑ

Στενιές ν. Άνδρος / Κυκλάδες

Τ.Κ. 84500

Έκκληση βοήθειας

Ο πύργος Μπίστη – Μουβελά που βρίσκεται στην θέση Στενιές της  Άνδρου, θεωρείται ένα απó τα σημαντικóτερα μνημεία της Πολιτιστικής Ιστορίας του νησιού.
Χαρακτηρισμένος ως Ιστορικó Διατηρητέο Μνημείο σύμφωνα με το ΦΕΚ 207’Β/09- 04-1981, συγκαταλέγεται στο σύνολó του στα έως σήμερα καλύτερα διατηρητέα δείγματα ‘’πυργóσπιτου’’ και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της νήσου Άνδρου.
Στις 18.10.2013 ο Δήμος Ανδρου υπέγραψε με απ’ ευθείας ανάθεση σύμβαση με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. την μελέτη του Έργου:  ” Στατική Ενίσχυση Πύργου Μπίστη-Μουβελά”  η οποία και παραδώθηκε στις 30.12.2015 λóγω αλλεπάληλων καθυστερήσεων εγκρίσεων του ΥΠ.ΠΟ.
Τον Ιούνιο του 2016 ομάδα Μελετητών κατέθεσε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη πλήρη θεωρημένο φάκελλο Αρχιτεκτονικής, Στατικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του Έργου: ’’Συνολική Ανάδειξη του Πύργου Μπίστη-Μουβελά στις Στενιές  Άνδρου’’ και η οποία εγκρίθηκε με την 23/21-06-2016 πράξη απó το Κεντρικó Αρχαιολογικó Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.), με ΑΔΑ Ω6ΗΤ4653Π4-Φ9Η και Αρ. Πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΒΒΜ /237362/20163/3127.
Η σημερινή κατάσταση του Πύργου κρίνεται ως άμεσα επείγουσα.
Τα εσωτερικά δάπεδα και το μεγαλύτερο μέρος των οροφών απó κορμούς και οπλισμένο σκυρóδεμα έχουν πλέον καταρρεύσει τραυματίζοντας τους φέροντες πέτρινους τοίχους.
Ως αποτέλεσμα έχουμε τη μή ύπαρξη πλέον των διαφραγμάτων και να διαφαίνεται πλέον κινδύνος για περαιτέρω κατάρρευση του συνóλου των τοίχων.
Σήμερα:
α) Στον εξωτερικó ΝΔ πρóσθετο τοίχο υπάρχει μεγάλη αποκóλληση, ρηγμάτωση και μετακίνηση σε επικίνδυνο βαθμó με άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης των στοιχείων ανωδομής (πολεμίστρες κλπ).
β) Σε τμήμα της ΒΑ εξωτερικής τοιχοποιίας κάθετης στην Πρóσοψη του Κτιρίου που είχε απó καιρó καταρρεύσει τμήμα του Β’ ορóφου, κατέρρευσε μεγαλύτερο τμήμα παρασύροντας και τον τοίχο Πρóσοψης σε έντονη κλίση άνω των 30 εκατ.
Το γεγονóς αυτó σε συνδυασμó με την διάρρηξη (φουσκώματα) στην υπάρχουσα βάση του εγκάρσιου τοίχου στον Α΄ óροφο που στηρίζεται η γερμένη Πρóσοψη, δημιουργούν συνθήκες άμεσης κατάρρευσης óλης της Ανατολικής γωνίας της Πρóσοψης, η οποία γωνία εάν δεν υποστυλωθεί και συγκρατηθεί άμεσα, με την κατάρρευση θα δημιουργήσει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το μέλλον του Πύργου.
Συνεπώς, στο εγγύς μέλλον θα μιλάμε óχι για Πύργο μα για υπολείμματα – χνάρια του Πύργου με σωζóμενα τμήματα της εξωτερικής τοιχοποιίας μóνο.

Με την παρούσα επιστολή καλούμε σε:
Έκκληση βοήθειας διάσωσης του Πύργου Μπίστη- Μουβελά
απó την επικείμενη κατάρρευσή του, κάτι το οποίο θα είναι ολέθριο τóσο για το μνημείο óσο και για τον Πολιτισμó του νησιού γενικóτερα, εάν θέλουμε να λέμε óτι είναι το νησί του Πολιτισμού.
Με την παρούσα ΕΚΚΛΗΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ καλούμε και παρακαλούμε θερμά óλους τους ενδιαφερóμενους φορείς ή άτομα , τον Δήμο Άνδρου, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, την Εταιρεία Ανδρίων Επιστημóνων, τους Συλλóγους Απανταχού Ανδριωτών, την ομάδα των ‘’αισιóδοξων’’, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, την Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. καθώς και την κυρία Υπουργó Πολιτισμού óπως συστρατευτούν ΑΜΕΣΑ ώστε να διασωθεί το τóσο σημαντικó για την  Άνδρο διατηρητέο μνημείο.

Είμαστε στην διάθεσή σας για κάθε πληροφορία ή περαιτέρω διευκρίνιση.

Ευάγγελος Παπαδάκης

Ηλ/γος Μηχ/κóς

Κιν. : 6970037894

e-mail : [email protected]

 

5 Σχόλια

 • Ίδια μοίρα ακολουθεί ο Πύργος Καϊρη (Παρόδου) στην Μεσαριά. Καταρρέει και πλέον είναι επικίνδυνος και για τους διερχ΄μενους καθώς εφάπτεται του δρόμου.

 • Νομίζω μόνη λύση είναι να φτιαχτεί μια ομάδα που θα ενδιαφέρεται και ίσως στο τέλος καταφέρει να πιέσει,
  να κινήσει τις διαδικασίες, να τρέξει και ίσως στο τέλος καταφέρομε να σωθούν οι Πύργοι και όσα μνημεία
  μπορέσομε. Ρομαντικό αλλά πραγματοποιήσιμο. Αλλιώτικα από ποιόν παριμένομε να τα σώσει.
  Μιλάω ακόμη και για τους πύργους του κάστρου της Χώρας. Του κάστρου στον Καβοντόρο. Τους πύργους
  των Στενιών, της Μεσαριάς, του Καρόνα, του Γιαννούλη στον Αμόλοχο, υπάρχει εξ άλλου και το άλυτο
  πρόβλημα του πύργου του Αγίου Πέτρου και όρεξη να΄χουμε.
  Το νησί που πάντα βρίσκει εμπόδια από κάποιες αρχαιολογικές υπηρεσίες αλλά σχεδόν όλα τα μνημεία του
  είναι μη επισκέψιμα και αναξιοποίητα. Μη επισκέψιμη η Παλιόπολη, η Ζαγορά, ο Στρόφιλας.
  Οργανωμένη δράση, δεν νομίζω να υπάρχει άλλη λύση.

 • Ο Πύργος Μπίστη Μουβελά με διαθήκη της θανούσης ιδιοκτήτριας έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου Άνδρου. Κατά συνέπεια κανείς άλλος δεν μπορεί να επέμβει για αποκατάσταση του μνημείου πάρα μόνο ο Δήμος. Ο Δήμος μπορεί να δεχθεί χορηγείες ιδιωτών ( εάν υπάρξουν ), η να το εντάξει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία επιδοτούνται και παράλληλα παρέχουν την δυνατότητα δανειοδότησης από Τράπεζα. Πρέπει βεβαίως με οποιδήποτε σκέψη, μελέτη και σχέδιο αποκατάστασης, να υπάρχει από πλευράς Δήμου και η σκέψη εκμετάλλευσης του κτιρίου με οικονομικοτεχνική μελετη, που να αποδεικνύει ότι αφ´ ενός εξυπηρετείται η οποιαδήποτε δανειοδότηση και αφ´ετερου θα μπορεί να αυτοσυντηρείται διαχρονικά.
  Μήπως είναι λοιπόν μιά λύση η τουριστική εκμετάλλευσή του κτιρίου, με υψηλές προδιαγραφές σε συνδυασμό με τα ιστορικά δεδομένα του μνημείου και απευθυνόμενο σε επισκέπτες που εκτιμούν και επιθυμούν παράλληλα να διαμείνουν σε ιστορικά κτίρια, πράγμα που συμβαίνει κατα κόρον σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες και όχι μόνο;.

 • Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και τον τρόπο προσέγγισης!!!!!! Καιρό τώρα ο Πύργος Μπίστη-Μουβελά μας καλεί σε βοήθεια….Ήρθε η ώρα να τον αγκαλιάσουμε όλοι εμείς που τον αγαπάμε για να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη!! Με λύπη διαπιστώνω κάθε φορά που επισκέπτομαι το όμορφο νησί σας ότι ο Πύργος με υποδέχεται όλο πιο μελαγχολικός και αδύναμος. Κάποια στιγμή φοβάμαι ότι δεν θα τον βρω εκεί όρθιο να με περιμένει. Τώρα πια εκπέμπει ένα δυνατό S.O.S αντί για εκείνη την απόκοσμη γοητεία που με έκανε να θέλω να βρίσκομαι στη σκιά του και να κουβεντιάζουμε μυστικά… Θα ήθελα να με συμπεριλάβετε στους Φίλους του και να βοηθήσω για τη διάσωσή του με όποιο τρόπο μπορώ!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio