Νέα

51ος Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ» 30.8 – 2.9.2018


Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή σκαφών, πληρωμάτων, πλήθος Ανδριωτών και φίλων του νησιού, ο Ναυτικός Όμιλος Άνδρου και ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος οργάνωσαν από κοινού τον 51ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου «ΙΩΑΝΝΗΣ Β. ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ» το τετραήμερο 30 Αυγούστου -2 Σεπτεμβρίου 2018.
Ο Αγώνας -την εκκίνηση του οποίου έδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος – διεξήχθη στα δύο σκέλη του, Βουλιαγμένη -Άνδρος (30.8.2018 -31.8.2018) και Άνδρος – Δύσβατο (2.9.2018).

Ο Αγώνας Τριγώνου που είχε προγραμματισθεί για το Σάββατο 1.9.2018, ματαιώθηκε λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.
Στον Αγώνα συμμετείχαν συνολικά 16 σκάφη
Το «παρών» στον Αγώνα της έδωσαν οι Ολυμπιονίκες: Σοφία Μπεκατώρου, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής, Σπύρος Γιαννιώτης και Κωνσταντίνος Λουλούδης (ανδριακής καταγωγής).


Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα, η Ναυτιλιακή Ένωση Ανδριωτών (Andros Maritime Association) οργάνωσε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου και με την υποστήριξη του Ν.Ο.Α., mini-forum με θέμα: «Οι σχέσεις της Αμερικής με την Άνδρο στη Ναυτιλία», (History of American – Andriot Relations in Shipping) και επίτιμους προσκεκλημένους την Α.Ε. τον πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt και την Α.Ε. τον πρέσβη του Λουξεμβούργου κ. Paul Steinmetz και τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Πατέρα, το βράδυ της Παρασκευής 31 Αυγούστου. Ο Πρέσβης των Η.Π.Α. απένειμε αναμνηστική πλακέτα με τα νομίσματα των 50 πολιτειών της Αμερικής στην κ. Ρενάτε Σταματιάδου εις μνήμην του προσφάτως εκλιπόντα υιού της, π. μέλους του Δ. Σ. του Ν.Ο.Α. και Εφόρου Ανοικτής Θαλάσσης ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ.

Να σημειωθεί ότι οι δύο πρέσβεις παρακολούθησαν από κοντά την διεξαγωγή των Αγώνων και των events που τους πλαισίωσαν, στην Άνδρο.
Η απονομή του Α’ σκέλους του Αγώνα έγινε στην πλατεία Αφανούς Ναύτη το Σάββατο 1.9.2018 με την συμμετοχή τιμητικού αγήματος της φρεγάτας «Ψαρρά» που είχε αγκυροβολήσει το πρωί της ίδιας ημέρας στον Όρμο του Νειμποριού, ενώ η απονομή του δευτέρου σκέλους του Αγώνα έγινε την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος στο Μικρολίμανο, παρουσία του προέδρου του Ν.Ο.Ε. πρώην Υπουργού και Ναύαρχος επί τιμή Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, του Ναυάρχου Ηλία Λαδά, του προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργου Πατέρα κ.α.
Οι αγώνες διεξήχθησαν με την «χρυσή» χορηγία της Eurobank Private Bank Luxembourg, την χορηγία της Moët & Chandon,της Style Box κ.α.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρυσός χορηγός του 51ου Αγώνα της Άνδρου, η τράπεζα Eurobank Private Bank Luxembourg οργάνωσε το «εναρκτήριο» cocktail στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Άνδρο την Πέμπτη 30.8.2018, μια βραδιά αφιερωμένη στον «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ» όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Τσιβεριώτης. Νικητές του 51ου Αγώνα Άνδρου είναι: Στην κατηγορία ORCi το σκάφος «Aristofani» με κυβερνήτη τον Π. Καμπουρίδη. Στην κατηγορία ORC το σκάφος «Απήδαλος Ναύς»με κυβερνήτη τον Π. Κούρκουλο. Στην κατηγορία Super Yachts το σκάφος «Yacana» με κυβερνήτες τους A. Lanham – Ι. Γκράσση .
Photo: Beato Eftihios, Nikos Karanikolas

Αφήστε ένα σχόλιο