Νέα

Στον Καρώνα πάλι για καλά κρασιά

Μεγάλη κίνηση το Σάββατο ,15 Σεπτεμβρίου  2018  στον Καρώνα, μια περιοχή πάνω από τ΄Άχλα

Πέρα μακριά λιγοστά τα σκάφη πια στ΄Άχλα, στο Μοναστήρι  του Αγίου Νικολάου ετοιμασίες γαμοβάφτισης

στο δρόμο της Βουρκωτής συνεργείο κόβει την άσφαλτο  για να περαστεί καλώδιο οπτικών ινών και τα μπάζα το μπολντοζάκι τα ρίχνει συνέχεια κάτω από το δρόμο…

στη στέρνα στο κτήμα του Λούη του Στεφάνου μαζεύονται  χελιδόνια και πετούν γρήγορα πέρα δώθε,

το κάνουν τρεις μέρες πριν αποδημήσουν για πιο ζεστά μέρη

και οι γιοί του Λούη, ο Δημήτρης και ο Νίκος μαζί με φίλους μαζεύουν τα  σταφύλια που φέτος δεν είναι τόσα πολλά…

Το κτήμα είναι γεμάτο ντόπιες ποικιλίες σταφυλιού

το 2016 o Λούης με παρέα φίλων και ειδικών, είχαν ψάξει και είχαν βρεί  κάπου δέκα   

ποικιλίες από τις 35 που έχει καταγράψει μέσα στο κτήμα

Μέσα στη ομάδα τότε  ήταν και ο Γιώργος Ξυδάκης  που ασχολείται μανιωδώς με την αμπελουργία

και από τότε έρχεται κάθε χρόνο και παίρνει από το κτήμα του Λούη σταφύλια και τα πάει στη Μύκονο για οινοποίηση στη δική του μονάδα

όπου συγκεντρώνει  για οινοποίηση πολλές κυκλαδικές ποικιλίες

Το αμπέλι του Λούη έχει πάρει πιστοποίηση από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, πράγμα που του δίνει την δυνατότητα  να εξάγονται τα  σταφύλια του  εκτός Άνδρου

και ο Γιώργος  Ξυδάκης ήρθε φέτος  για σταφύλια δύο φορές, την πρώτη πριν δεκαπέντε μέρες  και  πήρε λευκές ποικιλίες και τώρα για τις μαύρες

από το οινοποιείο του εδώ και δύο χρόνια βγαίνουν μπουκάλια με την ονομασία ” Καρώνας”

 

και το ζητούμενο είναι να βγει με τις σύγχονες μεθόδους  πιστοποιημένο  καλό  ντόπιο επιτραπέζιο κρασί.

Λίγο μετά το μεσημέρι, ο Ξυδάκης με τα αντριώτικα σταφύλια στο φορτηγάκι έφυγε, ο Νίκος άρχισε να πατάει τα δικά του για το κρασί της χρονιάς

το συνεργείο στο δρόμο  δούλευε  ακόμα ασταμάτητα να βγάλει τα μέτρα της ημέρας  και στο μοναστήρι έφταναν τα πρώτα αυτοκίνητα για τη γαμοβάφτιση.

2 Σχόλια

  • Εύχομαι σε όλους καλά κρασιά Αύριο αρχίζουν και στο Άχλα τον τρύγο Με αρχηγό την Δέσποινα Καρυστινός το Λευτεράκη και το Δημήτρη καλά κρασιά θζNy

  • Το κτήμα του κυρ Λούη στον Καρώνα είναι ένα υπόδειγμα οικογενειακής,
    Κατακαλιώτικης (βέρας) σύμπραξης και αλληλεγγύης,
    Μπράβο στον κυρ Λούη (φύλαρχο των Κατακαλαίων όπως τον έχω ονομάσει)
    πρωτίστως, που έδωσε την ψυχή του μια ολόκληρη ζωή για να το διατηρήσει.
    Μπράβο στην Κυρά Ειρήνη (Θεός σχωρέστην), τη Μαρίκα, το Δημήτρη και το
    Νίκο που ήταν πάντα ακάματοι εργάτες δίπλα στον κυρ Λούη προσφέροντας
    δεκαετίες τώρα την πολύτιμη βοήθειά τους.
    Μπράβο στον Αλέξανδρο (όψιμο Κατακαλιώτη με καρδιά) που έδωσε κι αυτός
    την ψυχή του στο χωριό από τότε που εγκαταστάθηκε στο άντρο του Λευτέρη
    του Κατάκαλου.
    Μπράβο στο Γιώργο τον Ξυδάκη το μερακλή, το Μυκονιάτη, που ξέρει ποιο
    είναι το καλό σταφύλι και φτιάχνει φίνα κρασιά.
    Μπράβο στη γη του Καρώνα που κάθε χρόνο τρέφει τ΄αμπέλια.
    Μπράβο και στον vanglouk που ανέβασε αυτό το θέμα.
    Το Καρωνίτικο κρασί έθρεψε κι ενέπνευσε κι εμένα τον ίδιο και η λαϊκή
    σοφία του κυρ Λούη μου έμαθε όσα δε μου έμαθε το πανεπιστήμιο που
    σπούδασα (το Γεωπονικό ντε …)
    Άντε και καλά κρασιά χωριανοί!!!

Αφήστε ένα σχόλιο