Νέα

Κύκλος Μαθημάτων Hatha Yoga & Mindfulness


Κύκλος Μαθημάτων Hatha Yoga & Mindfulness στο Ξενοδοχείο Πηγή Σάριζα, Αποίκια

Hatha Yoga
Τα μαθήματα γιόγκα είναι ανοιχτά σε όλους – σε αρχάριους αλλά και σε μαθητές με μεγαλύτερο χρόνο πρακτικής στη γιόγκα. Στόχος των μαθημάτων είναι η εξερεύνηση του σώματος, της αναπνοής και του νου μέσω των θέσεων/ασανών και όχι η καθ’αυτή «εκτέλεση» αυτών των θέσεων.
Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας με δεκτικότητα και με νου αρχαρίου αντί να επιβάλουμε την θέλησή μας στο σώμα. Συνεπώς δεν χρησιμοποιούμε το σώμα για να μπούμε στις θέσεις – αντιθέτως χρησιμοποιούμε τις θέσεις για να συνδεθούμε βαθύτερα με τη σοφία σώματος και νου. Μαθαίνουμε να «είμαστε», αντί να «κάνουμε».
Εξερευνούμε την σχέση του σώματος με την βαρύτητα αλλά κινούμαστε προς την ελαφρότητα και ελευθερία του σώματος. Η ελαφρότητα ακολουθεί την μη-προσπάθεια. Η μη-προσπάθεια ακολουθεί την παρουσία νου, ο οποίος βιώνει καθολικά την κάθε στιγμή δίχως προσδοκίες.
Κάνοντας πρακτική με συγκέντρωση και ηρεμία, αποβάλουμε εντάσεις απο το σώμα, την αναπνοή και τον νου δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις ώστε να στεκόμαστε ελεύθερα μέσα μας.
Mindfulness / Ενσυνειδητότητα
Οι πρακτικές διαλογισμού ενσυνειδητότητας (mindfulness) προέρχονται απο τις Βουδιστικές διδασκαλίες και στην παράδοση αυτή αποτελούν ένα βασικό σκαλί στο μονοπάτι προς την αυτοεπίγνωση και την ελευθερία.
Πλέον όμως, λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας της ενσυνειδητότητας, σχετικά προγράμματα εφαρμόζονται ευρέως πια στο χώρο της σωματικής και ψυχικής υγείας (διαχείριση χρόνιου πόνου, διαχείριση άγχους, κρίσης πανικού, αϋπνία, αρτηριακή πίεση κα) καθώς και στο χώρο της εργασίας και της παιδείας (διάσπαση προσοχής, διαχείριση άγχους και συναισθημάτων).
Ενσυνειδητότητα είναι η γνώση/επίγνωση που προέρχεται από τη συνειδητή και χωρίς επικρίσεις παρατήρηση της παρούσας στιγμής. Είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος βρίσκεται συνειδητά σε πλήρη επίγνωση της εμπειρίας του στο παρόν (σωματικές αισθήσεις, συναισθήματα, σκέψεις, περιβάλλον) με αποδοχή και φιλική περιέργεια. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ενσυνειδητότητας, βιώνουμε την παρούσα στιγμή χωρίς να χανόμαστε στις ιστορίες του νου (παρελθόν/μέλλον), χωρίς κριτική και χωρίς την επιθυμία να είναι διαφορετική αυτή η στιγμή. Αποδεχόμαστε το παρόν, αντί να το μαχόμαστε, και έτσι με ηρεμία μπορούμε και βλέπουμε με διαύγεια τα πράγματα ακριβώς όπως είναι.
Η ενσυνειδητότητα είναι μια κατάσταση αντίληψης χωρίς προσωπικές απόψεις, προκαταλήψεις, προσδοκίες, σκέψεις. Δεν έχει προτιμήσεις. Δεν απορρίπτει τίποτα, δεν καταπιέζει τίποτα. Δεν αναλύει. Είναι μια γυμνή καθαρή παρατήρηση της κάθε στιγμής.
Τα οφέλη της ενσυνειδητότητας συμπεριλαμβάνουν:
– Μείωση άγχους
– Μείωση κατάθλιψης
– Βελτίωση γενικής υγείας
– Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος
– Ικανότητα συγκέντρωσης / διαύγεια νου
– Μείωση αυτόματων αντιδράσεων è ισορροπημένη και νηφάλια ανταπόκριση
– Διαχείριση συναισθημάτων
– Καλύτερη διαχείριση της ζωής
– Αυτογνωσία
Η γιόγκα και ο διαλογισμός έχουν ως κοινό στόχο την αυτογνωσία και αυτο-εξέλιξη μέσω της ανάπτυξης του παρατηρητή. Η ενσυνειδητότητα επίσης βοηθάει και συμπληρώνει πολύ αρμονικά την πρακτική της χάθα γιόγκα διότι μέσω της ήρεμης προσοχής που καλλιεργούμε μαθαίνουμε να κρατάμε την αναπνοή μας μέσα στο πεδίο της προσοχής μας. Μαθαίνουμε να εντοπίζουμε εντάσεις στο σώμα και το νου. Εξασκούμαστε στο να νοιώθουμε τις αισθήσεις του σώματός μας (κυρίως σε ακίνητη καθιστή θέση) και έτσι μαθαίνουμε πιο εύκολα να ακολουθούμε το σώμα αντί για την θέλησή μας όταν εξερευνούμε διαφορετικές θέσεις του σώματος στον χώρο.
Εξασκούμαστε στη σιωπή. Έτσι μόνο μαθαίνουμε να βλέπουμε και να ακούμε βαθύτερα τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο γύρω μας.
Yin Yoga
H Yin yoga είναι μια πρακτική της γιόγκα, η οποία με καθιστές και στατικές θέσεις ενεργοποιεί και αναζωογονεί το σώμα. Η στατική φύση της πρακτικής βοηθάει στην εσωτερίκευση και συγκέντρωση του νου.
Ονομάζεται yin διότι είναι μια στατική πρακτική (καθόλου μυική ενέργεια) που στοχεύει σε βαθύτερους ιστούς του σώματος (συνδετικό ιστός, οστά, αρθρώσεις) σε αντίθεση με μια πιο yang ενεργητική πρακτική (πιο συχνή εναλλαγή θέσεων) που δρα κυρίως σε επιφανειακούς ιστούς (μύες).
Η yin γιόγκα ενδυναμώνει και αυξάνει την ευλυγισία των αρθρώσεων και παράλληλα καθώς τεντώνει μαλακά τον συνδετικό ιστό του σώματος ενεργοποιεί και εξισορροπεί την ροή της ζωτικής μας ενέργειας στα ενεργειακά κανάλια (μεσημβρινούς) του σώματος.
Κρατάμε τις θέσεις στατικά για λίγα λεπτά επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην αναπνοή, στην κυκλοφορία της ζωτικής μας ενέργειας καθώς και στην συνολική εμπειρία σώματος/νου σε κάθε θέση.
Πρόγραμμα μαθημάτων
Σάββατο 6/10: Πρακτική Hatha Yoga 10.00 – 12.00
Σάββατο 20/10: Πρακτική Hatha Yoga 10.00 – 12.00
Σάββατο 17/11: Mindfulness (Ενσυνειδητότητα) & Πρακτικές Διαλογισμού. Πρακτική Hatha Yoga 10.00 – 12.30
Σάββατο 24/11: Πρακτική Hatha Yoga. Καθιστός Διαλογισμός. Περιπατητικός Διαλογισμός 10.00 – 12.30
Σάββατο 8/12: Yin Yoga. Διαλογισμός 10.00 – 12.00
Σάββατο 15/12: Πρακτική Hatha Yoga. Διαλογισμός 10.00 – 12.00
Ξενοδοχείο Πηγή Σάριζα, Αποίκια
Κόστος: 10 ευρώ το μάθημα / 50 ευρώ και για τα 6 μαθήματα
Περισσότερες πληροφορίες: 6934 264796 & [email protected]
Απαραίτητη η κράτηση θέσης

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio