Νέα

Επιτέλους μετά από χρόνων προσπάθειες, τελείωσε η συντήρηση και αποκατάσταση του τέμπλου του Αγίου Νικολάου Μεσαριάς


Έπειτα από την πρόσφατη έναρξη εργασιών συντήρησης στα δύο πολύ φθαρμένα, από το χρόνο και τα ξυλοφάγα έντομα, τμήματα του τέμπλου του Αγ. Νικολάου της Μεσαριάς, το βόρειο (παράβημα-Πρόθεσης) και το αντίστοιχο νότιο (παράβημα-Διακονικού), οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης και επανατοποθέτησης ολοκληρώθηκαν  την  Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018.
Για την ιστορία, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έπειτα από συντονισμένες ενέργειες και την συνεργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την κατ’ επέκταση ιδιωτική εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης, οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη του 2016.

Αρχικά την εργασία επρόκειτο να αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δια των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης καθώς υπήρχε ήδη εγκεκριμένη η απαιτούμενη μελέτη συντήρησης του τέμπλου από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνταν παράλληλα με την συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Αγ. Ταξιάρχη στην Μεσαριά.

Ωστόσο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο είχε ήδη εξασφαλίσει χορηγία από ιδιώτη και έπειτα από την σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η οποία θα πραγματοποιούσε την επίβλεψη των εργασιών όπως άλλωστε ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος, την εργασία ανέλαβε ιδιωτική εταιρεία συντήρησης έργων τέχνης.

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο έπειτα από την πρωθύστερη τοποθέτηση του βόρειου παραβήματος (Πρόθεση) τον Σεπτέμβριο του 2017 και την πρόσφατη τοποθέτηση του νότιου παραβήματος (Διακονικό), αποκαταστάθηκε πλήρως.

Οι συνολικές εργασίες επίβλεψης των εργασιών συντήρησης και επανατοποθέτησης πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης και συγκεκριμένα από τον κ. Γιάννη Π. Σταϊκόπουλο, Προϊστάμενο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης και τον κ. Νικόλαο Βίττη συντηρητή αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Όπως είναι ήδη γνωστό, την συντήρηση των εικόνων του ναού έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, στο εργαστήριο των Αθηνών έχουν μεταφερθεί για συντήρηση οι δύο τελευταίες εικόνες του τέμπλου.

Μία από το βόρειο και μια από το νότιο παράβημα, οι οποίες θα αποκαταστήσουν την συνολική ζωγραφική απεικόνιση του τέμπλου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Τμήματος Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι δύο εικόνες θα ολοκληρωθούν και θα επανατοποθετηθούν στο τέμπλο κατά το έτος 2019.
Το ενδιαφέρον και η συνεργασία της τοπικής κοινωνίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αλλά και των ευγενικών χορηγιών από πολίτες του νησιού μας, αποτελούν μοντέλο που μόνο θετικά αποτελέσματα έχουν να επιδείξουν ως προς την άμεση διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου μας.

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio