Νέα

Σάββατο 27  & Τρίτη30 /10, η ταινία : 1945

 

Σάββατο 27  & Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, 8:15μμ

1945

Ουγγρική ταινία,

Δραματική 2017 | Α/Μ | Διάρκεια: 91′

σκηνοθεσία Φέρεντς Τόροκ

με τους: Πέτερ Ρούντολφ, Μπενς Τάσναντι, Ντόρα Σταρένσκι.

Λίγο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου δύο Εβραίοι επιστρέφουν στο χωριό τους μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους. Η άφιξή τους φέρνει αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν πρόσωπα από το παρελθόν αλλά και τις συνέπειες για τα όσα έπραξαν εις βάρος τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ιστορικό δράμα ειλικρινών και καίριων προθέσεων γυρισμένο σε υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ο έμπειρος σκηνοθέτης Φέρεντς Τόροκ («Moscow Square») ανατρέχει σε ένα ελάχιστα γνωστό κομμάτι της ουγγρικής Ιστορίας και συνθέτει την εικόνα μιας χώρας σε μετάβαση. Πρόκειται για μια μικρογραφία του παλιού status quo (ο γαιοκτήμονας δήμαρχος) που συγκρούεται με το ανερχόμενο (ο αποφασισμένος να διαφυλάξει τη γη του εργάτης), ενώ ταυτόχρονα απεικονίζεται η συλλογική ενοχή των κατοίκων για τα όσα υποχρεώθηκαν (;) να κάνουν για να επιβιώσουν.

Εβδομήντα και πλέον χρόνια αργότερα η ακροδεξιά κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας και η αυτοκριτική ματιά του Τόροκ στο παρελθόν της χώρας του μοιάζει τολμηρή.

Ο σκηνοθέτης απογυμνώνει το διαχρονικό ρατσισμό των συμπατριωτών του, τότε απέναντι στους Εβραίους και σήμερα στους πρόσφυγες, αλλά και την απάθεια με την οποία η τοπική εξουσία και οι κάτοικοι συμφιλιώνονται με τη διαφθορά.

Η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία του Έλεμερ Ραγκάλι δημιουργεί μια γοητευτική κινηματογραφική ατμόσφαιρα

 

Αφήστε ένα σχόλιο