Νέα

Θάλαμος αερίων η Παναγία η Βέργη στις Μαίνητες

 

Η Παναγία η Βέργη είναι μία πολύ παλιά, από τον καιρό της Λατινοκρατίας, πετρόχτιστη  εκκλησία των Μαινήτων με ένα τέμπλο και δύο ιερά, που έχει γλυτώσει από την εξωραϊστική επιδρομή  των ιερέων των επιτρόπων και των πιστών, αλλά δεν γλύτωσε από την επιδρομή  ξυλοφάγων εντόμων που έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στο τέμπλο, στις εικόνες του και σε όλα τα ξύλα του εσωτερικού.

Ο Σύλλογος Μαινήτων και το   Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  άρχισαν μία συνεργασία  ώστε να σωθεί το τέμπλο και οι εικόνες του και  πάντα με τις οδηγίες του Προϊσταμένου  του Τμήματος Συντήρησης κ. Γιάννη Π. Σταϊκόπουλο αφού πρώτα  κατέβηκαν για συντήρηση οι εικόνες,  ήρθε η ώρα για  να καταπολεμηθεί το σαράκι και οι τερμίτες.

 

Οι τερμίτες  του ξύλου είναι δύσκολο να εντοπιστούν γιατί αφού μπουν στο ξύλο κτίζουν την είσοδο με σάλιο, χώμα  και ροκανίδι για να ζουν και να ροκανίζουν ανενόχλητοι από το φως

 

Την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 εξειδικευμένο συνεργείο ήρθε για την  πλήρη απεντόμωση του εσωτερικού της εκκλησίας με χρήση   αεριών απεντόμωσης.

 

 

Πριν η εκκλησία  σφραγιστεί ,  πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα μετταλικά αντικείμενα για να μην οξειδωθούν από την  φωσφίνη  που θα ελευθερωθεί στο εσωτερικό για 7 περίπου μέρες.

 

Το  κόστος  της  απεντόμωσης της Παναγίας που ανέρχεται στα 3500 ευρώ ,  ανέλαβε να καλύψει με δικούς του πόρους και είναι προς τιμή του,  ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μενήτων.

Το επόμενο στάδιο μετά την εξολόθρευση των εντόμων είναι η συντήρηση του τέμπλου , την μελέτη του οποίου  ετοιμάζει  το Τμήμα Συντήρησης,  άγνωστο  μέχρις στιγμής το κόστος της και  άγνωστο ποιός θα αναλάβει τα έξοδα

 

 

      

1 Comment

  • Η μελέτη συντήρησης του ξυλόγλυπτου τέμπλου, η οποία εκπονείται από τις κ.κ. Αφροδίτη Ψούχλου και Παυλίνα Τσίκνα, συντηρήτριες έργων τέχνης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου 2018.
    Η εκπόνηση της μελέτης είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης και δεν υπάρχει κανένα κόστος. Η εκπόνησή της όμως, βάση του αρχαιολογικού Νόμου, είναι προαπαιτούμενο στάδιο για την σε συνέχεια εκτέλεση των εργασιών συντήρησης από ιδιωτικό πιστοποιημένο συνεργείο συντήρησης.
    Έτσι, το μόνο κόστος που απομένει, είναι η εργασία της συντήρησης του τέμπλου καθώς όλες τις εικόνες του Ιερού ναού, συντηρεί χωρίς κανένα αντάλλαγμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

    Γιάννης Π. Σταϊκόπουλος
    Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της ΕΦ.Α Κυκλάδων

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio