Νέα

Το τριήμερο για την ψυχική υγεία στην Άνδρο

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του τριήμερου για την ψυχική υγεία, που διοργάνωσε το Κέντρο Υγείας Άνδρου και η Α΄ψυχιατρική κλινική Αιγινητείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος Τηλε-ψυχιαρικής, 22-24 Νοεμβρίου 2018.
Το τριήμερο ξεκίνησε με συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Αστέρα στην εκπομπή της Αγγελικής Στρατή Music Therapy, την Πέμπτη 22/11/2018.

 

Η κοινωνική λειτουργός του Κ.Υ.  Μ.Αλεξάκη αναφέρθηκε στην λειτουργία του προγράμματος και την δομή των εκδηλώσεων του τριημέρου, ενώ ο ψυχίατρος Ρήγας Σολδάτος αναφέρθηκε στα προβλήματα των ασθενών που εξυπηρετούνται και ανέπτυξε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των κατοίκων και αναβάθμισης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.


Οι ψυχίατροι του προγράμματος, είχαν την δυνατότητα κλινικής εκτίμησης μέρους των ασθενών τους σε ιατρεία του ΚΥ στο Γαύριο, το Μπατσί και τη Χώρα.
Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τα θέματα υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά και συνδιαλλαγής διαφορετικών ειδικοτήτων λειτουργών υγείας του νησιού, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση την Παρασκευή 23/11/2018 με θέμα: «Προβλήματα υγείας στην Τρίτη ηλικία και η διαχείρισή τους».

 

Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το δήμο Άνδρου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου παρουσία του δημάρχου Άνδρου και ιατρού Θ. Σουσούδη, της δ/ντριας του ΚΥ Άνδρου, του καθ. Α.Πολίτη και ειδικών υγείας, (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραυματιοφορείς, κλπ).
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν μια συνολική προσέγγιση της πολυπλοκότητας των προβλημάτων των ηλικιωμένων και ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνεργασίας των διαφορετικών ειδικοτήτων.

Στην εποικοδομητική αυτή συνάντηση αλλά και στην συζήτηση που ακολούθησε, υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα επανάληψης ανάλογων συνευρέσεων και η καθιέρωση παρόμοιων εκπαιδευτικών διαδικασιών για την συνεχιζόμενη εκπαίδευση των λειτουργών υγείας του νησιού σε θέματα ψυχικής υγείας, με την στήριξη του δήμου, του Κ.Υ. και την συμμετοχή της Α΄ ψυχιατρικής κλινικής.

Με ιδιαίτερη έμφαση στα πεπραγμένα, τις δράσεις αλλά και τον απολογισμό λειτουργίας των 14 ετών λειτουργίας του προγράμματος τηλε-ψυχιατρικής με υπεύθυνο τον Ανδριώτη καθ. κ. Αντώνη Πολίτη, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24/11/2018, ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένη φροντίδα ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας στη Άνδρο» στο χώρο του δημοτικού σχολείου Γαυρίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Άνδρου και η αντιδήμαρχος Υδρούσας Νίκη Μαμάη, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων που δραστηριοποιούνται στο νησί, καθώς και ο ιερέας του Ι.Ν.Αγ. Νικολάου Γαυρίου πάτηρ Καλλίνικος, ενώ υπήρξε σημαντική ανταπόκριση απλών ανθρώπων κυρίως από την περιοχή της Υδρούσας.


Το κοινό, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος και την συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία.

Αξιοσημείωτη για την επιτυχία του προγράμματος είναι η αγαστή συνεργασία και διασύνδεση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέσω του ΚΥ με την τριτοβάθμιας μέσω του Αιγινητείου, αλλά και η παροχη σε εθελοντικό πνεύμα των ατόμων που πλαισιώνουν την υπηρεσία.

Οι συναντήσεις και οι εκδηλώσεις του τριημέρου ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας του προγράμματος στο νησί, αλλά και μελλοντικές προοπτικές εξέλιξής του, με την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Κατέληξαν δε στην συμφωνία ένταξης νέων δράσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νησί.

 

Φωτογραφίες από την ημερίδα και βίντεο που θα βγει: Vanglouk

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio