Νέα

Αρχαιοπρεπής λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στη Μονή της Αγίας Ειρήνης

 

Το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018 , θα τελεστεί στην ιερά Μονή αγίας Ειρήνης η αρχαιοπρεπής λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, παρουσία ιερέων της Άνδρου.
Η θεία λειτουργία του Αγίου Ιάκωβου του Αδελφοθέου είναι μία από τις αρχαίες λειτουργίες, που τελούνταν στην Εκκλησία τους πρώτους αιώνες.

Προέρχεται από την περιοχή των Ιεροσολύμων και θεωρείται η αρχαιότερη σωζόμενη χριστιανική λειτουργία, αφού σύμφωνα με το κείμενο των «Αποστολικών Διαταγών» αποδίδεται στον Άγιο Ιάκωβο τον “Αδελφό του Κυρίου”, πρώτο Επίσκοπο των Ιεροσολύμων.
Με την επικράτηση της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου σε όλη τη χριστιανική ανατολή, και αργότερα της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (αυτή που τελείται και σήμερα) οι αρχαιότερες τοπικές λειτουργίες υποχώρησαν.
Σήμερα η λειτουργία αυτή τελείται τιμητικά μια φορά το χρόνο, στις 23 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιακώβου και προαιρετικά την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, όπου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του, χωρίς όμως να απαγορεύεται να τελεσθεί οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.
Τελείται στο σολέα, με τους λειτουργούς στραμμένους προς το λαό. Διακρίνεται για τους αντιφωνικούς ύμνους και τις εκτενείς ευχές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η προσφορά στους πιστούς του Σώματος και του Αίματος του Χριστού ξεχωριστά.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio