Νέα

Ο ταβλόμυλος της Άνδρου σε ένα νέο βιβλίο, “Ανεμόμυλοι του τόπου μας”

 

Πριν λίγο καιρό, τον Σεπτέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο “Αρτέον” ένα καλαίσθητο βιβλίο με τίτλο “Ανεμόμυλοι του τόπου μας”. Ένα ταξίδι στον κόσμο της ανεμοκίνησης και του πολιτισμού μας, (σελ.86, χονδρό εξώφυλλο, σχήμα πλάγιο).

Το περιεχόμενό του αναφέρεται στην ιστορία του μύλου, τις μορφές, στα είδη των ανεμόμυλων  και στην εξέλιξή του, καθώς και σε τεχνικές πληροφορίες,

όπως το κτίσιμο του πυργόμυλου, η «μηχανή» του  πυργόμυλου, αλλά και τα μέρη της «μηχανής» του.

Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών ακολουθούν οι περιγραφές των τύπων των ανεμόμυλων, όπως Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Μικράς Ασίας, Χαλκιδικής, Ιονίων νήσων, Πελοποννήσου, καθώς και του ταμπακόμυλου Χίου, αξετροχάρη Λασιθίου,  Μήλου, Τζιάς, Ικαρίας, ταράλη Τριστόμου, ανεμόμυλου στα Πετρωτά Έβρου και Πηγαδιών Καρπάθου και της ανεμαντλίας στο Λασίθι και στα Δωδεκάνησα.

Και βεβαίως  αναφορά γίνεται και στον Ταβλόμυλο της Άνδρου

Όλα τα κείμενα συμπληρώνονται με λαογραφικές σημειώσεις και παροιμίες. Η διασπορά των ανεμόμυλων στην Ελλάδα αποδίδεται λεπτομερώς με έναν πρωτότυπο χάρτη, όπου σημειώνονται όλες οι γνωστές θέσεις.

Κείμενα με σύγχρονα συμπεράσματα, ολοκληρώνουν και στολίζουν λεπτομερείς πολύχρωμες εικονογραφήσεις. Το βιβλίο αυτό γενικά προτείνεται όχι μόνον στους ασχολούμενους με την επιστήμη της μυλολογίας, αλλά και για όποιον θέλει να γνωρίσει τον πολιτισμό της προβιομηχανικής εποχής.

Συγγραφείς του : ο  Στέλιος Μουζάκης, Ερευνητής Λαογραφίας – Συγγραφέας, ο Στέφανος Νομικός,  Αρχιτέκτων – Συγγραφέας  και ο Γιώργος Σπέης, Ερευνητής Λαογραφίας – Συγγραφέας,  η επιμέλεια έχει γίνει από τον Άρη Τσικοντούρη.

 

Τιμή: 25 €, παραγγελίες στο [email protected] ή στο 213 0325870 (Αρτέον Εκδοτική)

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio