Νέα

Έξω από το Γαύριο, προσάραξε τα μεσάνυχτα το δεξαμενόπλοιο “Αγ.Γεώργιος”.

 

 

 

Στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ρόσα Άνδρου προσάραξε την Παρασκευή  τα μεσάνυχτα  15 Μαρτίου 2019, το δεξαμενόπλοιο “Αγ.Γεώργιος”.

Το πλοίο μετέφερε 880 κυβικά πετρέλαιο ενώ σε αυτό επέβαιναν 10 Έλληνες, 8 άτομα πλήρωμα και δύο επιβάτες.

 

 

Μέχρι στιγμής από το συμβάν δεν έχει αναφερθεί κάποια εισροή υδάτων ενώ στο σημείο έσπευσαν σπεύσει 5 πλωτά του λιμενικού και ομάδα δυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Το “Αγ Γεώργιος” αναμενόταν να επιθεωρηθεί από τους δύτες πριν επιχειρηθεί η αποκόλλησή του από το σημείο.

 

 

Ανακοίνωση Δήμου Άνδρου

Κανένας κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης από την προσάραξη του «Άγιος Γεώργιος»

Καμία ανησυχία για ενδεχόμενη ρύπανση στο θαλάσσιο περιβάλλον της Άνδρου δεν εμπνέει η προσάραξη του μικρού δεξαμενόπλοιου «Άγιος Γεώργιος», που έγινε τα ξημερώματα του Σαββάτου, 16 Μαρτίου, στη βραχονησίδα Ρόζα, που βρίσκεται αριστερά της εισόδου του Λιμένα Γαυρίου. Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Λιμεναρχείο Άνδρου και τον Λιμενάρχη κ. Θεόδωρο Κραψίτη, τις αρμόδιες αρχές και την εταιρεία του πλοίου, για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντός του νησιού μας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λιμεναρχείου, από την πρώτη στιγμή, γύρω στις 12:40 π.μ. του Σαββάτου, κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Λιμενικής Αρχής Άνδρου, που έσπευσαν στο σημείο της προσάραξης και λίγες ώρες μετά τοποθέτησαν φράγματα περιμετρικά του πλοίου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διαρροής. Επιπλέον, τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από αέρος, ενώ δυνάμεις του Λιμεναρχείου έλεγξαν τις παραλίες της περιοχής του Γαυρίου, όπου, επίσης, δε διαπιστώθηκε ρύπανση.

 

Έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από δύτες, βρέθηκε ένα μικρό ρήγμα, 10-15 εκατοστών στην πλώρη του πλοίου, εντούτοις δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής καυσίμων. Παράλληλα, το πλοίο βρίσκεται προσκολλημένο σε ξέρα και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο βύθισής του. Σε συνεννόηση με την εταιρεία του μικρού δεξαμενόπλοιου, τοποθετήθηκε προληπτικά ακόμα ένα φράγμα και στην περιοχή βρίσκεται ρυμουλκό της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να αποκολλήσει το πλοίο «Άγιος Γεώργιος» και να το ρυμουλκήσει για επισκευή σε κάποιο αγκυροβόλιο.

Δεδομένου ότι ο καιρός είναι καλός και το «Άγιος Γεώργιος» κάνει συχνά το συγκεκριμένο δρομολόγιο, εκτιμάται ότι η προσάραξη του πλοίου προκλήθηκε από απροσεξία.

Η συνεργασία του Λιμεναρχείου, του Δήμου Άνδρου, του Λιμενικού Ταμείου, των αρχών των γύρω περιοχών, αλλά και εθελοντών κατοίκων της Άνδρου ήταν άκρως αποτελεσματική. Όλες οι ενέργειες έγιναν συντονισμένα, με υπευθυνότητα και ιδιαίτερη προσοχή ώστε μην προκληθεί η παραμικρή ρύπανση ή περαιτέρω επιβάρυνση στην περιοχή.

φωτογραφίες :Ανδρέας Χαλάς, Vanglouk

1 Comment

  • Όπως τα είπε ο δήμαρχος μας όλα πήγανε μια χαρά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα διαρροής
    Όπως έλεγα τα κακά στόματα πως θα γίνει αυτό… Η εκείνο θζNy

Αφήστε ένα σχόλιο