Νέα

Γέμισε η Άνδρος πεταλούδες!

 

Το  εντυπωσιακό φαινόμενο που γίναμε θαυμαστές του, δηλαδή των χιλιάδων πεταλούδων που κατέκλυσαν και πέρασαν από την ‘Aνδρο 13, 14, 15 Απριλίου 2019, οφείλεται τελικά στην “Vanessa cardul” ή αλλιώς στην “Ζωγραφιστή Κυρία” ή  Κοσμοπολίτισσα, που μεταναστεύει τέτοια εποχή από την Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου .

Πρόκειται για την περίοδο μετανάστευσης των πολύχρωμων πεταλούδων του είδους «Vanessa cardui», οι οποίες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες στην Σαουδική Αραβία και την υπόλοιπη ήπειρο της Αφρικής κατευθύνονται προς την Κύπρο, σε μια πορεία μήκους πέραν των 2.500 χιλιομέτρων, από την Σαουδική Αραβία προς τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο.

Γιάννης Ξανθός, δικηγόρος

 

 

Αντιγράφω από τον Ικαριώτη Γεωπόνο Δημήτρη Σπανό ο οποίος έγραψε πρόσφατα :

 

»Μετανάστευση δια μέσου Ικαρίας»

🦋Οι κάτοικοι της Ικαρίας, τις τελευταίες μέρες ήταν μάρτυρες ενός φαινομένου της φύσης, της μαζικής μετανάστευσης της πεταλούδας Vanessa cardui , γνωστής και ως «Η Ζωγραφιστή Κυρία» .Σήμερα το τεράστιο σμήνος πέταξε πάνω από την βόρειο Ικαρία , κάνοντας αισθητή την παρουσία του στον Εύδηλο και τα γύρω χωριά.

 


🦋Αυτό το είδος ταξιδεύει κάθε χρόνο τέτοια εποχή από την Βόρειο Αφρική προς στην Βόρειο Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου.Καθόλουτυχαίος λοιπόν είναι και ο χαρακτηρισμός της ως «Κοσμοπολίτισσα». Οι μεγάλοι αυτοί μεταναστευτικοί πληθυσμοί ακολουθούν μία πορεία 15.000 χιλιομέτρων , η οποία επηρεάζεται από τα τοπικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Οι δυνατοί άνεμοι των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο, ήταν αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα οδήγησαν το σμήνος στην Ικαρία.
🦋Αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι, με βάρος λιγότερο από ένα γραμμάριο, με εγκέφαλο σαν το κεφάλι της καρφίτσας και με μηδενικές ευκαιρίες να μάθει τη ζωή από την πείρα μιας μεγαλύτερης πεταλούδας, επιχειρεί ένα επικό διηπειρωτικό ταξίδι μετανάστευσης.


🦋Βέβαια δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η «Ζωγραφιστή Κυρία» ανήκει στα λεπιδόπτερα και άρα πριν την τελική της μεταμόρφωση σε πεταλούδα , περνάει το στάδιο της κάμπιας .Οι κάμπιες του είδους αυτού τρέφονται με τα φύλλα τσουκνίδας,τριφυλλιού,μπιζελιού κ.ά , οπότε μπορεί εύκολα κάποιος να υποθέσει το τι θα μπορούσε να προκαλέσει το σμήνος των πεταλούδων εάν παρέμενε στο νησί.Ας ελπίσουμε οι άνεμοι να τις βοηθήσουν να συνεχίσουν το όμορφο ταξίδι τους προς την Ευρώπη .

Οι φωτογραφίες του Vanglouk είναι από την περιοχή του Χαλκολιμιώνα

1 Comment

  • Στον ποταμό της Βουρκωτής Λιγάκι παρακάτω Από το μοναστήρι του Αγίου Νικόλα Υπάρχουν χιλιάδες πεταλούδες ότι χρώμα θέλεις για χρόνια είναι στην ίδια περιοχή Όλες μαζεμένες σε ένα Μέρος σαν μελίσσι θζ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio