Νέα

Δράσεις του Λιμεναρχείου Άνδρου για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος καθώς και της πανευρωπαϊκής εκστρατείας «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη», η Λιμενική Αρχή Άνδρου σας γνωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων της αναφορικά με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα που άπτονται προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη νέα γενιά με την διενέργεια σειράς ενημερωτικών διαλέξεων στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του νησιού (22-05-2019 στο νηπιαγωγείο Κορθίου, 23-05-2019 στο νηπιαγωγείο Χώρας, 28-05-2019 στο νηπιαγωγείο Μεσαριάς, 30-05-2019 στο δημοτικό σχολείο Χώρας, 05-06-2019 στο δημοτικό σχολείο Κορθίου06-06-2019 στα δημοτικά σχολεία Πίσω Μεριάς και Μπατσίου και 07-06-2019 στο δημοτικό σχολείο Μεσαριάς) αλλά και καθαρισμών στις παραλίες Παραπορτίου (24-05-2019 και 30-05-2019), Νημποριού Χώρας (05-04-2019 και 07-06-2019), Κορθίου (05-06-2019 και 06-06-2019) και Μπατσίου (06- 06-2019).

 

Συγκεκριμένα τα μικρά παιδιά ενημερώθηκαν από στελέχη της Υπηρεσίας μας για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος (χλωρίδας και πανίδας), μείωσης χρήσης πλαστικού και κάθε άλλου ρυπογόνου υλικού, εναπόθεσης των απορριμμάτων σε χρωματιστούς κάδους ανακύκλωσης, διαφύλαξης μιας υγιεινής τροφικής αλυσίδας και βέβαια ανάδειξης του μοναδικού φυσικού πλούτου της χώρας μας με τις υπέροχες ακρογιαλιές και τις βαθυγάλανες θάλασσές της.

Πέρα από την ενημέρωση, η σχολική κοινότητα συμμετείχε με ενθουσιασμό και στους καθαρισμούς των παραπάνω παραλιών του νησιού, συγκεντρώνοντας δεκάδες σακούλες απορριμμάτων και αναδεικνύοντας την απαράμιλλη ομορφιά του νησιού μας, έτοιμο να υποδεχτεί καθαρό τους χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες του φετινού καλοκαιριού.

 

Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας διοργάνωσε καθαρισμό του βυθού του λιμένα Μπατσίου την 09-06-2019. Ειδικότερα, με τη συμμετοχή των συλλόγων ερασιτεχνών δυτών «ΤΗΘΥΣ» και «ATLANTIS DIVE CENTER», ο βυθός του λιμανιού του Μπατσίου καθαρίστηκε συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του θαλάσσιου χώρου του με την απομάκρυνση μιας σειράς άχρηστων υλικών και απορριμμάτων όπως λάστιχα, πλαστικά, κάδοι, τενεκέδες κ.λ.π.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω περιβαλλοντικές δράσεις με τη συμμετοχή σχολείων και μαθητών, συμπεριλήφθηκαν στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» που συντονίζει η Ελληνική Ένωση Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), και έχουν αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα της, με στόχο την ευρύτερη συμμετοχή πολιτών και την προβολή της νήσου Άνδρου ως σημείο ενεργούς εθελοντικής δράσης για καθαρές ακτές και θάλασσες.

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις κρίνονται επιτυχείς ως προς τη στόχευση της Υπηρεσίας μας στην ενημέρωση για την προστασία των θαλασσών και του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα ενισχύουν και αναβαθμίζουν το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της νήσου Άνδρου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, και συμβάλλουν στην προσπάθεια των τοπικών φορέων ώστε περισσότερες παραλίες του νησιού να αποκτήσουν πιστοποίηση του διεθνούς προγράμματος «ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ».

 

Για την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω περιβαλλοντικών δράσεων, η Υπηρεσία μας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία των παραπάνω δράσεων, τους συμμετέχοντες μαθητές, τους δάσκαλους και τις δασκάλες των σχολείων μας, όλους τους εθελοντές δύτες, καθώς επίσης και όλους όσους συνέβαλλαν με τον τρόπο τους για τα θετικά αποτελέσματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος των λιμανιών μας. Οι καθαρές θάλασσες και τα καθαρά λιμάνια αποτελούν τον καθρέπτη της ισχυρής ναυτιλιακής και τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και συνεπώς η εντατική μέριμνα περιβαλλοντικής προστασίας τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον μας, πάντα βασισμένη και στον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά όλων μας.

Εκ της Λιμενικής Αρχής Άνδρου

Αφήστε ένα σχόλιο