Νέα

Η Europa Nostra γνωρίζει από κοντά το έργο της Καϊρείου Βιβλιοθήκης

 

Η Europa Nostra  είναι ο πανευρωπαϊκός οργανισμός που κύριο σκοπό έχει τη προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης, έχει μέλη διακεκριμένους επιστήμονες από 40 χώρες και είναι κυρίως γνωστός από τα υψηλού κύρους  βραβεία που απονέμει κάθε χρόνο  στους τομείς της αποκατάστασης, της έρευνας, της μακροχρόνιας προσφοράς στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Το 30 μελές διοικητικό συμβούλιο της  Europa Nostra, που ήρθε στην Άνδρο την Πέμπτη το πρωί , 20 Ιουνίου 2019, με το γιωτ «Dream», επισκέφθηκε την Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

Τους ξένους επισκέπτες υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, κ. Λεωνίδας Καμπάνης, η Διευθύντρια κ. Ειρήνη Δάμπαση, μαζί με υποστηρικτές και φίλους του Ανδριακού Ιδρύματος.

Την ξενάγηση στις σπάνιες συλλογές  βιβλίων, μελετών, ιστορικών εγγράφων και  έργων τέχνης στην πολυμελή ομάδα  ανέλαβαν,

ο κ. Αλέκος Καΐρης, ο κ.  Αχιλλέας Σταματιάδης, η κ. Ειρήνη-Ευανθία Καϊρη-Γιαννουλοπούλου και η κ. Ειρήνη Δάμπαση

 

 

 

 

 

Ο κ. Καμπάνης μίλησε  για την ιστορία της Βιβλιοθήκης, το έργο που προσφέρει στο νησί και τον κόσμο του και κυρίως η δουλιά που γίνεται με τους μαθητές,

 

Στη συνέχεια ο  πρόεδρος της Europa Nostra και  Γερμανός ιστορικός, Hermann Parzinger παίρνει το λόγο και λέει ότι με την εξωστρέφεια και την συνεργασία με μεγαλύτερης εμβέλειας οργανισμούς πρέπει να γίνεται γνωστό στον κόσμο, το σπουδαίο έργο που γίνεται σε έναν μικρό τόπο.

 

και πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη εκδόσεις του μεγάλου οργανισμού

 

 

Ο Paolo Vitti, μέλος του Δ.Σ. της Europa Nostra και γιος του Mario Vitti, του μεγάλου Ιταλού ερευνητή και καθηγητή της νέας ελληνικής φιλολογίας , συγκινήθηκε όταν η Μαρία Χαλά του έδειξε τα βιβλία του πατέρα του στα ράφια της Βιβλιοθήκης.

 

μετά  τα δώρα, τις δροσιστικές λεμονάδες και τα μαστιχωτά παστιτσάκια, οι επισκέπτες έφυγαν για το Αρχαιολογικό και το Μοντέρνας Τέχνης Μουσείο

1 Comment

  • Μια από τις πιο σημαντικές επισκέψεις στο νησί εξεχουσών επιστημόνων, για την οποία αμφιβάλλουμε αν πήρε κανείς είδηση εκτός από ελαχιστους που κατανοούν τι σημαίνει ο Ευρωπαϊκός αυτός οργανισμός. Θα έπρεπε να είναι παρούσα αν μη τι άλλο η Δημοτική αρχή, δείχνοντας οτι στηρίζει έμπρακτα όλους τους φορείς που προάγουν τον πολιτισμό. Αλλά για ποια αρχή να μιλήσουμε? Αυτή που παρουσίασε όλο το πολιτιστικό καλοκαίρι (εκδηλώσεις και γενικότερα δρώμενα) του νησιού εκτός του νησιού? Δεν είμαι υπέρ ή κατά κανενός προσώπου ή συνόλου προσώπων. Απορώ απλά γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε -σε εισαγωγικά- με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την λέξη για την οποία είμαστε γνωστοί και σύμφωνα με αυτή πορευόμαστε ως τόπος: τον Πολιτισμό!

Αφήστε ένα σχόλιο