Νέα

Απολογισμός επίσκεψης ιατρών Τηλεψυχιατρικής μονάδας στην Άνδρο

Η 10 ετής προσφορά της Μονάδας Τηλεψυχιατρικής της Α΄ Ψυχιατρικής κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα το Αιγινήτειο νοσοκομείο, αποτυπώθηκε το Νοέμβριο του 2019. Στο πλαίσιο, της περαιτέρω προσπάθειας προαγωγής υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των λειτουργών υγείας σε θέματα που αφορούν την διαμόρφωση ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας σχεδιάσθηκε η κλινική αξιολόγηση ασθενών και η εκπαιδευτική συναντήση με τους λειτουργούς υγείας με πρωτοβουλία του Κέντρου Υγείας Άνδρου από 27-6-19 έως και 30-6-19.
Οι παραπάνω δράσεις έλαβαν χώρα στο Γαύριο την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στην Χώρα στις 28 Ιουνίου και στο Μπατσί το Σάββατο 29 Ιουνίου, όπου κάτοικοι του νησιού που επιθυμούσαν να εξετασθούν, συνάντησαν τους ιατρούς. Η ομάδα των εθελοντών ειδικών αποτελείτο από Νευρολόγο και Ψυχίατρο, οι οποίοι συνεισέφεραν στην αξιολόγηση των κατοίκων που αναζήτησαν ιατρική συμβουλευτική σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας με βασικό σκοπό την ολιστική εκτίμηση των αναγκών είτε νέων ασθενών είτε ασθενών που ήδη παρακολουθούνται από τη μονάδα της τηλεψυχιατρικής.
Στις 28 Ιουνίου επίσης, οι ιατροί είχαν εκπαιδευτική συνάντηση με τους ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου στο Κέντρου Υγείας της Άνδρου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης συχνών ψυχικών και νευρολογικών συμπτωμάτων, καθώς και θέματα που αφορούσαν την ορθολογική χρήση φαρμάκων έτσι ώστε να περιορισθεί η κατάχρηση τους κυρίως βενζοδιαζεπινών.
Συνοψίζοντας βασικός σκοπός των επισκέψεων της ομάδας των ειδικών ιατρών και της Τηλεψυχιατρικής υπηρεσίας είναι αφενός η προαγωγή της ψυχικής και νευρολογικής υγείας των κατοίκων του Νησιού και αφετέρου η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου αλλά και των λειτουργών υγείας του νησιού. Σκοπός είναι η διασύνδεση τεταρτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας με τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προσφέροντας με αυτό τον τρόπο στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών την εξειδικευμένη υπηρεσία που έρχεται να καλύψει την αναγνώριση και διαχείριση ειδικών αναγκών περίθαλψης των κατοίκων. Στο εγχείρημα αυτό θα πρέπει να τονισθεί η συνεισφορά της Κας Λιαποπούλου διευθύντριας του Κέντρου Υγείας, της Κας Αλεξάκη κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Υγείας και η υποστήριξη από τον Δήμο Ανδρου και από άλλους τοπικούς φορείς αφανείς ευεργέτες του Νησιού

Αφήστε ένα σχόλιο