Νέα

Η δύσκολη ζωή των σπιζαετών της Άνδρου

Ο Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus) είναι ένας από τους μεγαλύτερους αετούς της Ελλάδας, ελάχιστα μικρότερος από τον μεγαλοπρεπή Χρυσαετό. Πρόκειται για ένα τυπικό μεσογειακό είδος πουλιού που ο πληθυσμός του υπέστη δραματική μείωση, εξαιτίας κυρίως της υπέρμετρης χρήσης φυτοφαρμάκων, της υποβάθμισης ή απώλειας των βιοτόπων του, της πρόσκρουσης σε γραμμές μεταφοράς ρεύματος και σε ανεμογεννήτριες , καθώς και της άμεσης καταδίωξης.

Δυστυχώς σήμερα  η Ελλάδα έχει περίπου 60 ζευγάρια και η μεγάλη σε έκταση Άνδρος έχει τρία  ζευγάρια, γιατί κάθε ζευγάρι ελέγχει μεγάλη περιοχή.

Το ένα ζευγάρι της έχει φωλιά στο Καμπανό, ένα στα Διποτάματα και το τρίτο στα Φλετρά κάτω στο Στενό. Το ζευγάρι των Διποταμάτων είναι το πιο εξοικιωμένο με τον άνθρωπο και πολλές φορές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Συνετί, με τη μεγάλη φωτιά στου Κοχύλου το 2014,  το ζευγάρι εξαφανίστηκε και ξαναεμφανίστηκε το 2018.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έρχονται από την ομάδα LIFE της Άνδρου που μαζί με άλλα 3 αγριοπούλια του νησιού , το θαλασσοκόρακα, τον μαυροπετρίτη και το αιγαιόγλαρο παρακολουθούν  και προστατεύουν τον σπιζαετό από το 2011 μέχρι σήμερα.

Φέτος και τα τρία ζευγάρια  έκαναν ως συνήθως δύο αυγά και τον Απρίλιο  απέκτησαν από ένα νεοσσό, λίγο πριν πετάξουν από την φωλιά, άνθρωπος του LIFE τους φόρεσε δαχτυλίδι στο πόδι  και έναν πομπό στη πλάτη και έτσι μαθαίνουμε ποιά μέρη  επισκέπτονται.

Ο νεαρός σπιζαετός του Καμπανού από την Άνδρο επισκέφθηκε τη νότια Εύβοια,  τη Σύρο, τη Τήνο, τη Μύκονο, δίπλα τα ερημονήσια Χταπόδια και τώρα βρίσκεται στην Ικαρία.

Ο  των Διποταμάτων πήγε και αυτός Εύβοια, πέρασε στη  Στερεά και τώρα είναι στη Πάργα.

Ο  τρίτος των Φλετρών πέρασε  στην  Εύβοια,  μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα, έφτασε η χάρη του μέχρι την Αλβανία, αλλά γύρισε  πρόσφατα πάνω από την Αθήνα, έφτασε Θεσσαλία  και τη Τετάρτη 13 Νοεμβρίου  2019, σκοτώθηκε  από ηλεκτροπληξία σε πυλώνα υψηλής τάσης για γεώτρηση. Άτυχος  ο ένας σπιζαετός αλλά η περιπλάνηση και η παρακολούθηση των άλλων δύο συνεχίζεται κανονικά.

από βίντεο της ομάδας life Άνδρου, θα γίνει και βίντεο Vanglouk

 

2 Σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio