Νέα

Η Μάγια Τσόκλη περί ανεμογεννητριών

 

ΠΕΡΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Ο ΛΟΓΟΣ

Αύριο στην Τήνο, διοργανώνεται ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί. Για κάποιον ανόητο λόγο, η συζήτηση έχει υποβαθμιστεί σε τραγικό επίπεδο, με κάποιους να υποστηρίζουν “Εμείς στη Μακεδονία αναπνέουμε υπολείμματα καύσης λιγνίτη για να μη βλέπετε εσείς ανεμογεννήτριες. Αυτό τέλειωσε!”
Σε όσους επιμένουν να μην αντιλαμβάνονται την ουσία του θέματος:

Α. δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι τόποι έχουν υποβαθμιστεί λόγω των λιγνιτικών εργοστασίων, πρέπει να υποβαθμιστούν και άλλοι για να είμαστε πάτσι!!!

Β. Δεν είναι όλοι οι τόποι ίδιοι. Οι Κυκλάδες είναι ένα μοναδικής πολιτιστικής σημασίας αρχιπέλαγος, περιουσία Ελληνική και παγκόσμια και οφείλει να προστατεύεται (και όχι μόνο από τις ανεμογεννήτριες). Συνεισφέρουν δε, λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και αισθητικής φυσιογνωμίας τους πολλαπλάσια στην Ελλάδα μέσω του τουρισμού. Καταστροφή του τοπίου τους, σημαίνει καταστροφή του “προϊόντος” τους, υποβάθμιση δηλαδή, για την ίδια τη χώρα.

Γ. Η βασικότατη αντίρρηση έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Για να τοποθετηθούν στις κορυφογραμμές και πάνω από παραδοσιακά χωριά, θα χρειαστούν διανοίξεις τεράστιας κλίμακας που θα καταστρέψουν ανεπανόρθωτα, μέρος του χειροποίητου τοπίου του νησιού, που αιώνες τώρα διαμορφώνεται με ανθρώπινο μόχθο.Σε ότι αφορά στην Τήνο, το αγροτικό της τοπίο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Είναι δεδομένο ότι η χωροθέτηση έχει γίνει για να διευκολυνθούν οικονομικά οι επενδυτές (κοινώς να τους έρθει η επένδυση φθηνότερα) και όχι για να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα στη χώρα, διότι

Δ. Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων, υπάρχουν βραχονησίδες που δέρνονται από τον αέρα, υπάρχουν σημεία στα νησιά των Κυκλάδων απομακρυσμένα, που δεν υποβαθμίζουν χυδαία το πολιτιστικό προϊόν τους. Όμως όλα αυτά κοστίζουν ακριβότερα!

Ε. Τέλος, θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες να βλέπουμε τις Κυκλάδες σαν έναν Εθνικό Θησαυρό και όχι ανταγωνιστικά.
Η φωτό για να καταλάβουμε το εύρος της καταστροφής που πρόκειται να γίνει…
Αυτά…

1 Comment

  • Δεν μπορώ να καταλάβω χαλάνε τον καιρό τους με τα συλλαλητήρια η απόφαση έχει παρθεί αυτά είναι στάχτη στα μάτια μας
    Εάν θυμάμαι καλά Η Κινηματογραφική λέσχη άνδρου είχε πάρει θέση που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες πριν κανα δυο χρόνια και βγήκε αληθινό
    Ότι είναι θα γίνει περαστικά μας θζNy

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio