Νέα

Ένα Σάββατο γνωριμίας με τα Μανιτάρια της Άνδρου

Εφοδιασμένοι με καλάθια οι περιπατητές που συμμετείχαν στη μανιταροεξόρμηση, που διοργανώθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του έργου LIFE Andros Park, το εγχείρημα Andros Routes και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρνης, αναζήτησαν και μαζέψαν πολλά και ενδιαφέροντα είδη μανιταριών.

Συνολικά συμμετείχαν 45 περιπατητές, κάτοικοι από όλες τις γωνιές του νησιού, αλλά και επισκέπτες από την Αθήνα και τη Σύρο, που ήρθαν στην Άνδρο αποκλειστικά για την εξόρμηση. Ο καιρός τις μέρες πριν από την εξόρμηση ευνόησε την ανάπτυξη των μανιταριών και έτσι η «συγκομιδή» ήταν πλούσια.

Τους συμμετέχοντες αρχικά καλωσόρισε εκπρόσωπος του εγχειρήματος Andros Routes λέγοντας λίγα λόγια για την περιοχή της Άρνης και τη πεζοπορία στις σηματοδοτημένες διαδρομές επί των οποίων θα εξελίσσετο το πρόγραμμα της μέρας. Στη συνέχεια  οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το LIFE Andros Park που υλοποιείται στο νησί από τον συντονιστή του έργου κ. Γεώργιο Ζερβάκη (Καθηγητή Γ.Π.Α.) και η ξενάγηση ξεκίνησε με την καθοδήγηση του Δρ. Ηλία Πολέμη (μυκητολόγου, επιστημονικού συνεργάτη Γ.Π.Α.) με μια σύντομη διαδρομή κοντά στα Ρέματα σε μια περιοχή με συστάδες σκλήθρων. Εκεί συλλέχθηκαν μανιτάρια χαρακτηριστικά των παρόχθιων δασών της Άνδρου και επισημάνθηκε η σημασία της συμβίωσης των σκλήθρων με τα μανιτάρια από τον κ. Βασίλη Δασκαλόπουλο (μυκητολόγο, υποψ. διδάκτορα Γ.Π.Α.). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια κυκλική διαδρομή στην Άρνη σε δάση όπου κυριαρχούν οι βελανιδιές.

Συνολικά εντοπίστηκαν περισσότερα από 30 είδη μανιταριών, δείγματα των οποίων μεταφέρθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο της Άρνης. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, τους οποίους καλωσόρισαν ο εκπρόσωπος του Δήμου Άνδρου κ. Ισίδωρος Νικολάου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άρνης κ. Πέτρος Λεμπέσης. Ακολούθως, ο κ. Πολέμης αναφέρθηκε στα ευρήματα της εξόρμησης παρουσιάζοντας αναλυτικά τα εδώδιμα είδη, αναφέροντας και σχολιάζοντας τους κινδύνους από τη συλλογή δηλητηριωδών μανιταριών, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση που αφορούσε την αναγνώριση των μανιταριών και τη σημασία τους για τη βιοποικιλότητα της Άνδρου. Έτσι και με τη θερμή φιλοξενία από μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρνης ολοκληρώθηκε μια πραγματικά υπέροχη εκδήλωση στο νησί!

(Ευχαριστούμε τον φίλο φωτογράφο Κωνσταντίνο Χουρμίδη για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.) 

© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
© Κ. Χουρμίδης
Το έργο LIFE Andros Park (LIFE16 NAT/GR/000606) στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων, ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου, καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου στις περιοχές Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 του νησιού με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων. Το έργο υλοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.
LifeAndrosPark
www.life-androspark.gr
lifeandrospark

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio