Νέα

Και το πρωί, η Τήνος μπλόκαρε την αποβίβαση υλικών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Μετά το χθεσινό βράδυ και σήμερα το πρωί πολίτες της Τήνου βρέθηκαν στο λιμάνι του νησιού, εμποδίζοντας τις μπετονιέρες που μετέφεραν το σκυρόδεμα, το οποίο θα “πέσει”, προκειμένου να διαμορφωθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών στην περιοχή “Πράσσα”, να κατέβουν από το πλοίο.

Για ακόμα μια φορά η ετοιμότητα των Τηνιακών πολιτών στο θέμα αυτό δείχνει να είναι στο κόκκινο. Μόλις έγινε γνωστό ότι έρχεται στο νησί τόσο η μπετονιέρα όσο και η πρέσα, όλοι ενωμένοι έφτασαν στο λιμάνι δύο φορές και απέτρεψαν την όποια άφιξη τους.

 

2 Σχόλια

 • Η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνοδεύεται πάντοτε από επιχειρήματα για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, όμως, με τον τρόπο που υλοποιούνται δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε την ιδιαιτερότητα των περιοχών, μα ούτε και τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις να αντιβαίνουν τελικά στον διακηρυγμένο στόχο τους. Έτσι, αντί να δημιουργούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποκεντρωμένες σε μικρούς αριθμούς ανά περιοχή, λίγοι κρατικοδίαιτοι βιομήχανοι και εργολάβοι εμπορεύονται ενέργεια μετατρέποντας νησιά και βουνά σπάνιας ομορφιάς σε απέραντες τσιμεντένιες μπαταρίες.

 • Άνδρος: Μαζικές υπογραφές για τη μη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές φυσικού κάλλους
  19 Δεκεμβρίου 20190

  Share
  Facebook
  Twitter
  Pinterest
  Linkedin
  Email
  Print

  Μαζικές υπογραφές 751 πολιτών προκαλεί η υπόθεση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Άνδρο, ως προς μία διαφορετική όμως παράμετρο.
  Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας η οποία απεστάλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χταζηδάκη, η μεταφορά των ανεμογεννητριών θα γίνει με βαρέως τύπου οχήματα και ειδικά μηχανήματα έργου, για την πρόσβαση των οποίων προγραμματίζεται η πρόχειρη διάνοιξη δρόμων σε προστατευόμενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές.
  Σύμφωνα με την καταγγελία των πολιτών, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου του κυκλαδίτικου νησιού.

  Η επιστολή με τις 751 υπογραφές αναφέρει:
  Αξιότιμε κε Υπουργέ,

  Οι πληροφορίες ότι στο κυκλαδονήσι τῆς Άνδρου, σε περιοχές ορεινές ή ημιορεινές, ακόμη και προστατευόμενες από το πρόγραμμα NATURA θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ύψους 120 μ με φτερούγες 50-70 μέτρων μας αναστάτωσε.

  Όχι γιατί είμαστε εναντίον των ανεμογεννητριών γενικώς, το αντίθετο. Μας αναστάτωσε γιατί για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν αυτές οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες, θα διανοιχτούν δρόμοι κατάλληλοι για τις υπερμεγέθεις νταλίκες με αποτέλεσμα να κατακρεουργηθούν πλαγιές, μονοπάτια, πανάρχαιες πεζούλες ξερολιθιᾶς θα εγκατασταθούν σε πανέμορφα τοπία πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και θα χυθούν χιλιάδες τόννοι σκυροδέματος για τις ογκώδεις θεμελιώσεις των ανεμογεννητριών.

  Με άλλα λόγια, θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα και σε μεγάλη έκταση το τοπίο της Άνδρου.

  Δημοσιεύσαμε προσφάτως στην γνωστή πλατφόρμα ψηφισμάτων Avaaz σχετικό ψήφισμα το οποίο και παραθέτουμε.
  Επίσης επισυνάπτουμε τον κατάλογο των υπογραφών που συλλέχθηκαν.
  «Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
  Το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.
  Επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή περιοχών, κυρίως μέσου υψόμετρου, από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που κάθε μιά τους προβλέπεται ύψους 100 m ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura!
  Η εγκατάσταση αυτών των θηριωδών ανεμογεννητριών θα συνεπάγεται πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, και ακόμη ακόμη περισσότερες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους που διασχίζονται από πάνω από 300 χλμ παλαιών μονοπατιών και με διάσπαρτα παραδοσιακά κτίσματα νερόμυλων, παρεκκλησίων και αγροικιών που χρονολογούνται από τον 18ο – 19ο αιώνα.

  Τα τελευταία χρόνια, χάρις στη συλλογική προσπάθεια πολλών εθελοντών τόσο από την Άνδρο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της Ε.Ε. κατορθώθηκε να σημανθούν και να συντηρηθούν πάνω από 180 χλμ μονοπάτια και μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015 λάβαμε -και πρόσφατα ανανεώσαμε μέχρι το 2021- τη διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association) για την συνεχόμενη διαδρομή 100 χλμ “Andros Route” (https://www.androsroutes.gr/el/andros-route/).
  Έτσι η Άνδρος μας έγινε ένας από τους κορυφαίους πανευρωπαϊκά προορισμούς για πεζοπορία.
  Ποιοτικός περιηγητικός τουρισμός και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου!

  Παράλληλα νέα ζωντάνια σε απομακρυσμένους οικισμούς, και οι ομάδες εκατοντάδων πεζοπόρων από το εξωτερικό να γίνονται οι καλύτεροι πρέσβεις της Χώρας μας, ενθουσιασμένοι από τη Φύση του νησιού μας και την επιτυχημένη προσπάθεια που καταβάλαμε να την αναδείξουμε.

  Κύριε Υπουργέ,
  Το πολύμορφο, ειρηνικό τοπίο τής Άνδρου και οι επιτυχημένες προσπάθειές μας να το προβάλουμε κινδυνεύουν από μη αναστρέψιμες βλάβες που θα επιφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων τερατώδους κλίμακας. Τέτοιες εγκαταστάσεις ΔΕΝ συνιστούν «πράσινη ανάπτυξη». Αντίθετα από τη μιά καταστρέφουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών μας και από την άλλη όντας τελείως εκτός κλίμακας, καταστρέφουν με το θηριώδες μέγεθός τους το νησιωτικό, ήρεμο τοπίο, αυτό ακριβώς που θέλουμε ως Χώρα να προβάλλουμε.
  Παρακαλούμε, έστω και τώρα, να αναστείλετε τις όποιες αδειοδοτήσεις δόθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσειςκαι να επανεξετάσετε το θέμα του αιολικού πάρκου που ως Δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το Ανδριώτικο περιβάλλον. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο για την αποτροπή της υποβάθμισης του νησιού μας.

  Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.»

  Nα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές απο εμάς ‘ολους τους Ανδριώτες, ως και φίλους και επισκέπτες του νησιού.

Αφήστε ένα σχόλιο