Νέα

Επιστολή με 751 υπογραφές στον υπουργό για τη μη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές φυσικού κάλλους της Άνδρου

Μαζικές υπογραφές 751 πολιτών προκαλεί η υπόθεση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Άνδρο, ως προς μία διαφορετική όμως παράμετρο.
Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας η οποία απεστάλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η μεταφορά των ανεμογεννητριών θα γίνει με βαρέως τύπου οχήματα και ειδικά μηχανήματα έργου, για την πρόσβαση των οποίων προγραμματίζεται η πρόχειρη διάνοιξη δρόμων σε προστατευόμενες και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές.
Σύμφωνα με την καταγγελία των πολιτών, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρή αλλοίωση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου του κυκλαδίτικου νησιού.
Η επιστολή με τις 751 υπογραφές αναφέρει:
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Οι πληροφορίες ότι στο κυκλαδονήσι τῆς Άνδρου, σε περιοχές ορεινές ή ημιορεινές, ακόμη και προστατευόμενες από το πρόγραμμα NATURA θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ύψους 120 μ με φτερούγες 50-70 μέτρων μας αναστάτωσε.
Όχι γιατί είμαστε εναντίον των ανεμογεννητριών γενικώς, το αντίθετο. Μας αναστάτωσε γιατί για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν αυτές οι θηριώδεις ανεμογεννήτριες, θα διανοιχτούν δρόμοι κατάλληλοι για τις υπερμεγέθεις νταλίκες με αποτέλεσμα να κατακρεουργηθούν πλαγιές, μονοπάτια, πανάρχαιες πεζούλες ξερολιθιᾶς θα εγκατασταθούν σε πανέμορφα τοπία πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και θα χυθούν χιλιάδες τόννοι σκυροδέματος για τις ογκώδεις θεμελιώσεις των ανεμογεννητριών.
Με άλλα λόγια, θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα και σε μεγάλη έκταση το τοπίο της Άνδρου.
Δημοσιεύσαμε προσφάτως στην γνωστή πλατφόρμα ψηφισμάτων Avaaz σχετικό ψήφισμα το οποίο και παραθέτουμε.
Επίσης επισυνάπτουμε τον κατάλογο των υπογραφών που συλλέχθηκαν.
«Αξιότιμε Κε Υπουργέ,Το φυσικό περιβάλλον της Άνδρου αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.
Επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή περιοχών, κυρίως μέσου υψόμετρου, από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που κάθε μιά τους προβλέπεται ύψους 100 m  ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura!
Η εγκατάσταση αυτών των θηριωδών ανεμογεννητριών θα συνεπάγεται πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, και ακόμη ακόμη περισσότερες εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους που διασχίζονται από πάνω από 300 χλμ παλαιών μονοπατιών και με διάσπαρτα παραδοσιακά κτίσματα νερόμυλων, παρεκκλησίων και αγροικιών που χρονολογούνται από τον 18ο – 19ο αιώνα.Τα τελευταία χρόνια, χάρις στη συλλογική προσπάθεια πολλών εθελοντών τόσο από την Άνδρο όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες της Ε.Ε. κατορθώθηκε να σημανθούν και να συντηρηθούν πάνω από 180 χλμ μονοπάτια και μάλιστα τον Οκτώβριο του 2015 λάβαμε -και πρόσφατα ανανεώσαμε μέχρι το 2021- τη διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση Leading Quality Trails-Best of Europe από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association) για την συνεχόμενη διαδρομή 100 χλμ “Andros Route” (https://www.androsroutes.gr/el/andros-route/).
Έτσι η Άνδρος μας έγινε ένας από τους κορυφαίους πανευρωπαϊκά προορισμούς για πεζοπορία.
Ποιοτικός περιηγητικός τουρισμός και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου! 

Παράλληλα νέα ζωντάνια σε απομακρυσμένους οικισμούς, και οι ομάδες εκατοντάδων πεζοπόρων από το εξωτερικό να γίνονται οι καλύτεροι πρέσβεις της Χώρας μας, ενθουσιασμένοι από τη Φύση του νησιού μας και την επιτυχημένη προσπάθεια που καταβάλαμε να την αναδείξουμε.

Κύριε Υπουργέ,
Το πολύμορφο, ειρηνικό τοπίο τής Άνδρου και οι επιτυχημένες προσπάθειές μας να το προβάλουμε κινδυνεύουν από μη αναστρέψιμες βλάβες που θα επιφέρει η εγκατάσταση αιολικών πάρκων τερατώδους κλίμακας. Τέτοιες εγκαταστάσεις ΔΕΝ συνιστούν «πράσινη ανάπτυξη». Αντίθετα από τη μιά καταστρέφουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών μας και από την άλλη όντας τελείως εκτός κλίμακας, καταστρέφουν με το θηριώδες μέγεθός τους το νησιωτικό, ήρεμο τοπίο, αυτό ακριβώς που θέλουμε ως Χώρα να προβάλλουμε.
Παρακαλούμε, έστω και τώρα, να αναστείλετε τις όποιες αδειοδοτήσεις δόθηκαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσειςκαι να επανεξετάσετε το θέμα του αιολικού πάρκου που ως Δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από το Ανδριώτικο περιβάλλον. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνετε ό,τι είναι αναγκαίο για την αποτροπή της υποβάθμισης του νησιού μας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.»

από το: https://cyclades24.gr/2019/12

6 Σχόλια

 • Μια περίεργη ερώτηση μόνο 750 Ανδριώτες μένουν στην Άνδρο?
  Νομίζω έχουμε τα χάλια μας σε όλα τα ζητήματα εκτός αν μου ξέφυγε κάτιθζNy

 • Αγαπητέ κύριε Ζαννάκη,
  Ελάτε στην Ελλάδα και στο νησί το χειμώνα να υπογράψετε κι εσείς μαζί με τους λίγους ανθρώπους που ένωσαν τη φωνή τους και αποφάσισαν να λειτουργήσουν ομαδικά. η μικρή αυτή ομάδα μπορεί να αποτελέσει την αρχή έστω του ξυπνήματος της Ανδρου και την συνέχιση της προσπάθειας αυτής. Οι φίλοι και γείτονες κάτοικοι της Τήνου την προηγούμενη εβδομάδα κατέβηκαν στο λιμάνι και μπλόκαραν το πλοίο που έφερνε υλικά και βαρέως τύπου οχήματα για την κατασκευή των πλατφορμών των ανεμογεννητριών. Εμείς ακόμη ως νησί κοιμόμαστε κατά 80 μην πω και 90% του πληθυσμού! Τουλάχιστον οι 751 υπογράφοντες έκαναν την αρχή. Ας συνεχίσουμε μαζί τους όσοι συμφωνούμε στο να μην εγκατασταθούν τα θηρία αυτά στις ημιορεινές περιοχές του νησιού. Αν συμφωνούμε φυσικά, γιατί στο νησί έχει πέσει μεγάλος λήθαργος τα τελευταία 20 χρόνια σε όλους τους τομείς…

 • Εάν ήτανε Καμιά διασκέδαση Η κανένας χορός Θα είχα μαζευτεί Πολύ πιο πολύ
  Απλώς είμαστε κακομαθημένη και περίμενομε κάποιον άλλον να βγάλει το φίδι απ’ τη τρύπα
  Γι’ αυτό δε γίνεται τίποτα σωστό στην Άνδρο Μόνο λόγια είμαστε
  Και ευχαρίστως εγώ το καλοκαίρι θα βάλω 10 υπογραφές όχι μια Και όλοι οι οικογένεια μου Για ότι καλό είναι για Το νησί μας θζNy

 • Κάποτε ο Δήμαρχος Ανδρου κος Εμπειρίκος Κ. όπως λέγαν οι παλιοί,προκειμένου να συμμαζέψει και να καθαρίσει τον σημερινό πλακόστρωτο δρόμο της τότε αγοράς,που θύμιζε Ανατολίτικο παζάρι,απο τις ακαθαρσίες των ζωντανών οικόσητων ζώων,που ηταν δεμένα εδω και εκεί, μπροστά απο μαγαζιά και εμπόρους,προς πώληση,αδιαφορώντες για τις συνεχείς παρατηρήσεις του,έκανε το εξής
  Γνωρίζοντας καλά τα ‘ χούγια ” μας, οργάνωσε ένα γλέντι στις Μένητες και ανακοίνωσε τζάμπα φαγητό κρασί και βιολιά.
  Προσκάλεσε όλους τους εμπόρους της Αγοράς.
  Δέν έλειψε κανείς. Ολη η Ανδρος που το έμαθε έτρεξε στο δωρεάν φαγοπότι και χορό.Κατέβηκαν και τα χωριά.
  Την ώρα του γλεντιού χασάπηδες που είχε προσλάβει,όπου έβρισκαν Ζωντανά δεμένα κατσίκια, αρνιά,κότες,στην έρημη Αγορά, τα έσφαξαν και τα τσιγκέλωσαν έξω απο τα μαγαζιά των παραβατών.
  Αυτό ήταν και το τέλος της εικόνας του βρώμικου Ανατολίτικου παζαριού ,που είχε η Αγορά μέχρι τότε. Υπήρξε συμμόρφωση απο όλους.

  Ισως είμαστε συνεχιστές της ίδιας νοοτροπίας, μαζευόμαστε μόνο για διασκεδάσεις και χορούς.

 • Πολύ ωραίο το σχόλιο σας Καλά θα κάνετε να το αντιγράψετε και σε άλλα site
  Να το διαβάσουν 80 τοις 100 από τους δικούς μας Που δεν έχουν ιδέα που βρίσκονται και τι κάνουν
  Μου Γράψετε κάτι που δεν ήξερα ευχαριστώ πολύ θζNy

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio