Νέα

Σάββατο 28 /12, στη κιν. λέσχη η ταινία: “Ο Άη Βασίλης έχει γαλάζια μάτια”

Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 8:15 μμ
Δημοτικό Θέατρο Άνδρου

Ο Άη Βασίλης έχει γαλάζια μάτια

Le père Noël a les yeux bleus

Γαλλική δραματική κωμωδία  , 1966 | Α/Μ. | Διάρκεια: 48′

σκηνοθεσία Ζαν Εστάς

με τους: Ζαν-Πιέρ Λεό, Ζεράρ Ζιμερμάν, Ανρί Μαρτινέζ

Η ταινία είναι η δεύτερη του σκηνοθέτη, πιθανόν αυτοβιογραφική καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ζωή του πριν να γίνει κινηματογραφιστής. Γυρισμένη ολόκληρη σε φυσικούς χώρους, δρόμους και καφέ της Ναρμπόν, με φυσικό ήχο χωρίς καμία επέμβαση, η ταινία είναι καθρέφτης της πραγματικότητας μέσα στο πνεύμα της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ.

 

Χειμώνας στη Ναρπμόν της νότιας Γαλλίας, τη δεκαετία του ’60. Ένας φτωχός νεαρός, ο Ντανιέλ, περνάει άσκοπα τον χρόνο του μαζί με τους φίλους του γυρνώντας στα μπαρ, κυνηγώντας κορίτσια, κλέβοντας βιβλία. Θέλοντας να αγοράσει ένα παλτό, πιάνει δουλειά σε ένα φωτογράφο για τον οποίο θα ποζάρει μεταμφιεσμένος σε Άη Βασίλη σε ένα εμπορικό δρόμο της πόλης καλώντας τους περαστικούς να φωτογραφηθούν.Φορώντας μια κάπα και μια γενειάδα παίζει πειστικά το ρόλο του πιάνοντας κουβέντα με τους περαστικούς. Μια κοπέλα με την οποία έκλεισε ραντεβού τον απορρίπτει όταν τον συναντά χωρίς την στολή του Άη Βασίλη. Απογοητευμένος βρίσκει τους φίλους του που την Παραμονή ξεχύνονται στους δρόμους γιορτάζοντας και φωνάζοντας “Στο μπουρδέλο, στο μπουρδέλο”.

Μαζί η ταινία animation: Τα Χριστούγεννα του Τσάρλι Μπράουν Διάρκεια 25′.
To «A Charlie Brown Christmas» ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη μεταφορά των «Peanuts» στην τηλεόραση. Το παράδοξο στο πρώτο εορταστικό τηλεοπτικό επεισόδιο των «Peanuts» εν έτει 1965 ήταν το γεγονός, ότι, οι ήρωες του Τσαρλς Σουλτζ δεν θα έβγαιναν για να «γιορτάσουν» τα Χριστούγεννα, αλλά για να χτυπήσουν κατά μέτωπο τη «μελαγχολία» τους. Ή μάλλον όχι όλοι οι ήρωες του Τσαρλς Σουλτς, αλλά μόνο ο Τσάρλι Μπράουν, ο πιο αξιολάτρευτος loser της ιστορίας των κινουμένων σχεδίων που δεν μπορεί να μπει στο πνεύμα των γιορτών, βλέποντας γύρω του την εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων να καταστρέφουν την αθωότητα τους.
Σάραντα πέντε χρόνια μετά, το «A Charlie Brown Christmas» μοιάζει με αυτό ακριβώς που ψάχνει σε όλη τη διάρκεια του ο Τσάρλι Μπράουν: με το πραγματικό νόημα των γιορτών, ένα ανατρεπτικό διάβασμα της πιο «αθώας» εποχής του χρόνου με σκυλιά (βλ. Σνούπι) που στολίζουν το σπιτάκι τους, αγόρια που προσπαθούν να βρουν την ιδανική κάρτα για να αφιερώσουν στο κορίτσι που αγαπούν, αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα και μια ερώτηση που καλό είναι να μείνει για πάντα αναπάντητη: «Υπάρχει κάποιος που να ξέρει, τι είναι τελικά τα Χριστούγεννα;»

Αφήστε ένα σχόλιο