Νέα

Μία επιστολή της Αθηνάς Τσατσομοίρου προς την Ένωση Ανδρίων

Από την κα Αθηνά Τσατσομοίρου, ιδρυτή και ενεργό μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Άνδρου (ALFA) και πρώην Δημοτική Σύμβουλο λάβαμε την παρακάτω επιστολή – αίτημα την οποία και παραθέτουμε αυτούσια.

Η επιστολή παραθέτει τα προβλήματα που προκύπτουν στην λειτουργία του Σωματείου και κυρίως της περίθαλψης των αδέσποτων ζώων στην Άνδρο μετά την δραματική μείωση του ποσού της επιχορήγησης που δίδει ο Δήμος γεγονός που καθιστά προβληματική έως και ανέφικτη την λειτουργία του καταφυγίου.

“ Άνδρος 6/2/2020

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Ενώσεως Ανδρίων κ. Καψαμπέλη, αξιότιμα μέλη του Δ.Σ. και μέλη της Ενώσεως Ανδρίων.

Απευθύνω αυτήν την επιστολή σε όλους όσοι έχουν ευαισθησία απέναντι στα ζώα και ειδικά τα αδέσποτα, που εθελοντικά προσπαθούμε να φροντίσουμε, στην Άνδρο, διαθέτοντας, χρόνο, κόπο, ψυχή, χρήματα και έχοντας απέναντί μας δυστυχώς τον μεγαλύτερο εχθρό του εθελοντισμού, την αδιαφορία του κόσμου.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου ALFA (Andros Love For Animals) ιδρύθηκε από εμένα, το 2015, όταν παράλληλα ήμουν εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για την προστασία των αδέσποτων στην Άνδρο, κάτι το οποίο είναι υποχρέωση των δήμων.

Είναι απολύτως νόμιμο σωματείο και στις αρχαιρεσίες του ανεδείχθην αντιπρόεδρος

Όταν είχα ορισθεί υπεύθυνη για τα αδέσποτα στο δήμο, ψάχνοντας να βρω αν οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν δαπανήσει χρήματα για τα αδέσποτα, δυστυχώς δεν βρήκα ποτέ τίποτα, έτσι πέρασα από το Δημοτικό Συμβούλιο το «Πρόγραμμα Προστασίας Αδέσποτων Ζώων» και άρχισα σε συνεννόηση με τον τότε δήμαρχο κ. Σουσούδη, να τοποθετούμε στον προϋπολογισμό του δήμου στην αρχή μικρά ποσά, στα οποία κάθε χρόνο κάναμε μια μικρή αύξηση, βλέποντας ότι η δράση μας, σαν εθελοντές άρχισε να γίνεται γνωστή, τα τηλέφωνα για περισυλλογή και φροντίδα αδέσποτων είχαν αυξηθεί, οπότε και οι δαπάνες επίσης άρχισαν να αυξάνουν. Παρ΄όλα αυτά προσπάθησα πάντα από τη μεριά μου να μην επιβαρύνω αναίτια τον προϋπολογισμό, δηλαδή τους ίδιους τους δημότες μας, αν και οι εκάστοτε δήμοι έχουν υποχρέωση βάσει του Ν. 4039/2012. Οι δαπάνες αφορούσαν την κτηνιατρική φροντίδα, την τροφή και τα φάρμακα και όλα τα άλλα έξοδα που προέκυπταν τα καλύπταμε με φροντίδα των ιδίων των εθελοντών και των μελών του σωματείου.

Έτσι στις 21/11/19, σαν φιλοζωικό σωματείο Άνδρου στείλαμε επιστολή προς τον Δήμο, εξηγώντας πόσα χρήματα προϋπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει ο δήμος ετησίως για τα αδέσποτα όλου του νησιού, πληρώνοντας κατόπιν τιμολογίου, απευθείας στην κτηνίατρο 8.000, στις τροφές 4.000, στα φάρμακα 1.000. Αυτά τα ποσά επιθυμούσαμε να τα πληρώσει ο δήμος απευθείας σε αυτούς, χωρίς να εμπλέκεται το σωματείο, για ευνόητους λόγους και τα ποσά αυτά ήταν προϋπολογισμένα από τους ιδίους βάσει της εμπειρίας τους περί των ετησίων δαπανών. Η επιστολή εστάλη, θεωρώντας ότι βοηθούμε ώστε να συνταχθεί ευκολότερα ο προϋπολογισμός του δήμου. Κατόπιν αυτού είχαμε και συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Λοτσάρη και αργότερα με τον εντεταλμένο δημ. σύμβουλο κ. Στεφάνου, στον οποίο εξηγήσαμε το πώς λειτουργούμε σαν σωματείο, ασκώντας στην ουσία με κόπο το έργο του δήμου. Για πρώτη φορά ζητήσαμε στην επιστολή μας, αλλά και στην συνάντηση με τον δήμαρχο και τον κ. Στεφάνου, να δαπανήσει ο δήμος, ετησίως, επιπλέον, 3.600 στην φροντιστή του καταφυγίου.

Τι αφορά η δαπάνη του φροντιστή του καταφυγίου; Σε αυτόν τον χώρο από όπου έχουν περάσει άνω των 150 σκυλιά και έχουν δοθεί για υιοθεσία τα περισσότερα, εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα, στειρωμένα, με συμβόλαια υιοθεσίας και με την μελλοντική παρακολούθηση τους για πώς διαβιούν στις καινούργιες οικογένειές τους, από την ίδρυσή του ( με ελάχιστα χρήματα, χωρίς επιβάρυνση του δήμου), καθημερινά υπήρχε εθελοντής που φρόντιζε, για την σίτιση, τον καθαρισμό, τη βόλτα και την παρακολούθηση της καλής υγείας των σκυλιών. Αυτή τη στιγμή παραμένουν 6 σκυλιά, ιδιαίτερα ήμερα, ευτυχισμένα, δυστυχώς σαν ενήλικα και μεγαλόσωμα δύσκολα να υιοθετηθούν. Τα δυο εξ αυτών αφού έχουν κάνει θεραπεία καλαζάρ, λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή.

Δυστυχώς οι περισσότεροι εθελοντές φροντιστές έρχονται στην Άνδρο για διακοπές το καλοκαίρι, έτσι, οι εθελοντές δεν επαρκούσαν να πηγαίνουν καθημερινά επί δυο φορές τις περισσότερες φορές όταν ο καιρός δεν ήταν καλός. Τους περισσότερους χειμερινούς μήνες, έτυχε να πηγαίνω και τέσσερεις φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς ένα πρόβλημα κινητικό δεν μου επιτρέπει φέτος να πηγαίνω, μέχρι που πριν δυο εβδομάδες χειρουργήθηκα κάνοντας ολική αρθροπλαστική ισχίου και ο γιατρός βέβαια δεν μου επιτρέπει να πηγαίνω παρά αφού γίνω τελείως καλά και αυτό ακόμα ίσως είναι επικίνδυνο για πιθανό κάταγμα.

Έτσι μια από τις εθελόντριες, η Malgorzata Szalinska, ή Μαργαρίτα για εμάς, που πήγαινε όλα αυτά τα χρόνια, μια φορά την εβδομάδα, καταγωγής από την Πολωνία, παντρεμένη με Ανδριώτη, τον κ. Σταμάτη Ζιώτη, ιδιαίτερα φιλόζωη, δέχτηκε να πηγαίνει καθημερινά εκείνη. Οι υπόλοιποι εθελοντές που έχουμε παραμείνει Χειμώνα στην Άνδρο, της προτείναμε να πηγαίνει με αμοιβή 300 ευρώ το μήνα, καθώς η καθημερινή φροντίδα κυρίως το Χειμώνα με αντίξοες συνθήκες δεν είναι εύκολη και θα θέλαμε να αμείβεται με ένα μικρό ποσό, σαν ελάχιστη ανταμοιβή αναγνωρίζοντας την προσφορά της και το έργο της. Εμείς έχουμε βέβαια τον έλεγχο, όλου αυτού του έργου, παράλληλα ασχολούμαστε με τυχόν περισυλλογή νέων αδέσποτων, που βρίσκονται, εγκαταλελειμμένα στο δρόμο, με την κτηνιατρική φροντίδα τους και τις υιοθεσίες, που δεν είναι μεν εύκολες, αλλά μέχρι τώρα έχουν πάει καλά, από την Γερμανία, Αγγλία, Αθήνα αλλά και Άνδρο.

Ίσως σας κούρασα με τη μακροσκελή επιστολή, αλλά έπρεπε να τα γνωρίζετε όλα αυτά, ώστε να φτάσουμε στο αίτημά μας.

Ο Δήμος Άνδρου δυστυχώς όχι μόνο δεν έβαλε στον προϋπολογισμό του, αυτά που ζήτησαν η κτηνίατρος κα. Βελούδου, για τις τροφές, ο κ. Μοσχόβης και για τα φάρμακα ο κ. Διαπούλης, αλλά έβαλε μόνο: για κτηνίατρο 3.000, για τροφές 3480, για φάρμακα 300 και τίποτα για τον φροντιστή μας . Όλα αυτά για ένα χρόνο.

Έχοντας μαζέψει σπίτι μου 5 πρώην αδέσποτα σκυλιά και 10 γάτες, αυτά που έβαλε ο δήμος για τα αδέσποτα, γνωρίζω πολύ καλά πως δεν φτάνουν ούτε για τα μισά ζώα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Ενώ ο δήμος όφειλε να βοηθήσει το σωματείο που εθελοντικά ασκεί το έργο που είναι υποχρεωμένος να κάνει, μας αντιμετώπισε αρνητικά και χλευαστικά μπορώ να πω, λέγοντας, ότι έβαλε όσα και είχα βάλει και εγώ πέρσι, και πως ίσως αργότερα κάνοντας αναμόρφωση βάλει κάτι περισσότερο. Ο Δήμος ίσως θεωρεί ότι τα αδέσποτα στο νησί μας είναι copy paste κάθε χρόνο. Σκεφτείτε ότι μετά από την αποπληρωμή των δαπανών που είχα προϋπολογίσει, για το 2019, για την κτηνίατρο, προέκυψαν 11 κουτάβια τα οποία εμβολιάστηκαν, αποπαρασιτώθηκαν και τσιπαρίστηκαν πριν δοθούν για υιοθεσία, μια εγχείρηση ενός θηλυκού με πυομήτρα το οποίο δυστυχώς μετά από λίγες ημέρες πέθανε και έγιναν εξετάσεις αίματος σε όλα, κάτι που ανεβάζει το ποσό που οφείλει ο δήμος στην κτηνίατρο αρκετά.

Δεν νομίζω ότι το ποσό ήταν τόσο μεγάλο, ώστε να μην μπορούσε να το καλύψει, αν είχε την πολιτική βούληση.

Η εμπειρία μου στο δήμο και οι γνώσεις μου στα οικονομικά με κάνουν να γνωρίζω πως όλα αυτά είναι τόσο χρονοβόρα που και να θέλουν, να μας δώσουν χρήματα μέσω κάποιας αναμόρφωσης, πριν το τέλος καλοκαιριού δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν την Μαργαρίτα.

Όλοι εμείς οι φιλόζωοι της Άνδρου, που κατά καιρούς ασχοληθήκαμε με την φροντίδα όλων των ζώων, ιπποειδή, γάτες, παραγωγικά ζώα, σκύλους, κύκνους κ.α, εμείς που έχουμε καταγγείλει κακοποιήσεις ζώων και έχουμε απομακρύνει από «δυνάστες» τους τουλάχιστον 20 ζώα, με την βοήθεια της αστυνομίας, αισθανόμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την αντιμετώπιση του δήμου.

Η συμπεριφορά μας προς τα ζώα είναι ύψιστη ένδειξη πολιτισμού.

Θεωρούμε λοιπόν πως η τήρηση των πολιτιστικών και ανθρωπίνων αξιών είναι και το ύψιστο καθήκον ενός Δημοτικού Άρχοντα.

Το λιγότερο λοιπόν το οποίο θα έπρεπε να κάνει είναι να στηρίξει τον εθελοντισμό και το Φιλοζωικό σωματείο Άνδρου αφού μέχρι τώρα τον απάλλαξε από την υποχρέωση του δήμου, αυτή της πρόνοιας για την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.

Αυτό που αιτούμαστε από όλους τους φιλόζωους στο νησί μας είναι την όποια χορηγία μπορούν να μας διαθέσουν, ώστε να καλύψουμε την αμοιβή της Μαργαρίτας, την οποία έχουμε καλύψει για τους μήνες Δεκέμβριο ’19, Γενάρη και Φλεβάρη ’20 από τις συνδρομές των μελών μας.

Θα σας παρακαλούσαμε να αποστείλετε ό,τι νομίζετε ότι μπορείτε να διαθέσετε στον λογαριασμό της Alpha bank που έχουμε ανοίξει σαν σωματείο και πρόσβαση έχει ο πρόεδρος κ Ματθαίος Μανσόλας και η ταμίας Άννα Κουκούτση καθηγήτρια στο Κ.Π.Ε. Άνδρου και ζει στην Άνδρο τουλάχιστον 20 χρόνια τώρα.

IBAN GR0201406220622002002006895. Φιλοζωικό Σωματείο Άνδρου.

Γράφοντας στην αιτιολογία «Για τη Μαργαρίτα»

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

με την θερμή παράκληση, να μου στείλετε στο mail μου, σε περίπτωση που θεωρείται σωστό το αίτημά μου, το αν μας στείλετε κάποιο ποσό και ποιο είναι αυτό.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Αθηνά Τσατσομοίρου.”

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio