Νέα

“Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.”

Μετά την εκδήλωση.
 

Αφου διένυσα τα χιλιόμετρα που χωρίζουν το Γαυρίο απο το σπίτι  μου και μπήκα  μέσα άδεια και κατάκοπη έπρεπε να διαβάσω το μεγάλο μου γιο (μαθητή της πρώτης γυμνασίου) Οδύσσεια.

Σαν απο θαύμα  μια και με το τρέξιμο της καθημερινότητας και την αγωνία για το πώς θα πάει η παράτολμη απόφαση να δώσουμε το λόγο δημόσια, σε ανθρώπους που κάθε άλλο απο φίλους τους λέει κανείς, με είχαν κάνει να χάσω “επεισόδια” για το σημείο του έπους που πρέπει να διαβαστεί, ανακάλυψα οτι ο Θοδωρής βρισκόταν μπροστα στην πλανεύτρα Καλυψώ.

 Η Καλυψώ που λέτε, ανακοινώνει στον Οδυσσέα τη μισή αλήθεια. Οτι δηλαδή του επιτρέπει να φύγει απο την Ωγυγία και να κάνει ένα ταξίδι που εκ προοιμίου θα είναι δύσκολο  και ίσως να είναι αδύνατος ο επαναπατρισμός του. 
Του αποκρίπτει οτι οι Θεοί το αποφάσισαν, καθώς και οτι θα υπάρχει βοήθεια σε κάθε του βήμα απο Αυτούς.

Ακόμη τον δελεάζει, τον εξαγοράζει, τον προκαλεί να αλλάξει την απόφαση του. Του λεεί δηλαδή, ούτε λίγο ουτε πολύ οτι εάν αποφασίσει να ξεχάσει την Πηνελόπη και την Πατρίδα και να μείνει κοντά της θα τον κάνει Θεό.

Του τάζει λοιπόν το ύψιστο αγαθό. Την Θέωση, την Αθανασία.

Ο Οδυσσέας αρνείται.

Ο Οδυσσέας προτιμά να προσπαθήσει μέσα απο χίλιες δυο δυσκολίες να φτάσει στην πατρίδα του με αρκετές πιθανότητες να μην τα καταφέρει, παρά να εξ-ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ.

Αυτό.

Θα έπρεπε να διδασκόμαστε καλύτερα την ΠΕΡΙ-ΟΥΣΙΑ μας  στα σχολεία!

Όλο το ένδοξο παρελθόν του λαού μας  στο διάλογο μιας πλανεύτρας νύμφης  και ενός πολεμιστή.

Ενός ταλαιπωρημένου πολεμιστή, βασιλιά, πολυμήχανου που προτιμά να περάσει δύσκολα και να προσπαθήσει παρά να συνθηκολογίσει.

Μοιραία ο νούς μου δρασκέλησε αιμασιές, στήματα, μονοπάτια, ταυλόμυλους, αλώνια και στάθηκε την ίδια στιγμή στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Στο κορίτσι εκείνο που παράκουσε το νόμο! Τη βασιλική εντολή και για έναν ανώτερο σκοπό, για αξίες και ιδανικά παραβίασε το νόμο και έθαψε τον νεκρό αδερφό της, γνωρίζοντας πολύ καλά το τίμημα που θα πληρώσει με την ίδια τη ζωή της.
 Θάνατος.
 

Αυτό είμασταν κάποτε.

Αυτό νιώθω υποχρεωμένη να διδάξω στα παιδιά μου.

Αυτό.

Μέσα απο την προσωπική στάση ζωής που προσπαθώ να έχω.

Και ναι και μέσα απο τις ανεμογεννήτριες.
 

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις.

Στην Τήνο αποβιβάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία των Κυκλάδων αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να καταστείλουν το δικαίωμα του Τηνιακού λαού να αντισταθεί και συσσωμός να διεκδικήσει να μείνει το νησί του όπως είναι. 

Να αντιδράσει, να τοποθετηθεί, να φωνάξει και να υπερασπιστεί τη γή των προγόνων του.

Πώς μπορούμε να μη βλέπουμε;
 Πώς μπορούμε να μη νοιαζόμαστε; 
Πώς μπορούμε να μην είμαστε έξω στους δρόμους και να υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα μας να αποφασίζουμε εμείς για εμάς;
 

Πώς μπορούμε να μην κατανοούμε οτι είμαστε προσωρινοί επισκέπτες  σε αυτή τη γή; 

Στη γή που είναι η ΜΑΝΑ μας. 

Που μας ταΪζει, που μας φιλοξενεί που φροντίζει για όλες μας τις ανάγκες.

Πως γίναμε έτσι…

Συντονίσαμε μια εκδήλωση χάνοντας τον ύπνο μας, παραβιάζοντας τα όρια μας, προσπαθώντας να διατηρίσουμε την ψυχραιμία μας. Κάναμε λάθη. Αφήσαμε στη άκρη πράγματα, δεν προλάβαμε να θέσουμε όλα τα ερωτήματα που είχαμε καταγράψει, εκτεθήκαμε, κατηγορηθήκαμε, γίναμε μπαλάκι μεταξύ μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυτομαστιγωθήκαμε, κλάψαμε, φωνάξαμε, διαφωνίσαμε, συμφωνίσαμε. Παλέψαμε με τους προσωπικούς μας δαίμονες.
Γίναμε ανεπαρκείς. 
Τα καταφέραμε.
Ευχόμαστε να έγινε αντιληπτός σε όλους μας ο φασισμός με τον οποίο συμφέροντα μεγαλοκαρχαριών που αδιαφορούν για όλους μας έρχονται με βία να καταστρέψουν τον νωπό ακόμα ιδρώτα των προγόνων μας πάνω στη λαμπερή  σχιστολιθική πέτρα μας. 
Είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε να το έχουμε αυτό. 
Τη ρίζα μας.
 Άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να το φανταστούν.

Ευχόμαστε να έγινε αντιληπτό οτι τίποτα δεν έχει χαθεί.

Ευχόμαστε να μην ξεχνάμε οτι η μεγαλύτερες μορφή δύναμης είναι η αγάπη η  ευαισθησία και η τρυφερότητα.

 
Εγώ, η Ζέφη Σορώτου
 
Υ.Γ. 
Το κείμενο αφορά πρoσωπική τοποθέτηση.
Ο συνεταιρισμός μας κατά πλειοψηφία το ενστερνίζεται.
Η Άνδρος Κοιν.Σ.Επ είναι  Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση.
Είμαστε δηλαδή συνεταιρισμός διαφορετικών ανθρώπων που  διαχειριζόμαστε τη διαφορετικότητα μας, με πολλά κοινά σημεία επαφής ενα εξ΄αυτών την αγάπη μας για τον τόπο μας.
.
Θεωρούμε οτι είναι μια καθ`όλα δημοκρατική και δίκαιη κίνηση να δώσουμε το βήμα, σε εταιρίες που ΠΟΤΕ μέχρι τώρα δεν ήρθαν σε συνομιλία με τους μόνιμους κατοίκους του νησιού- εμάς- που θα υποστούμε μια αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή για την οποία ουδέ ποτέ ερωτηθήκαμε. Κάτι που είναι συνταγματικά αναφαίρετο δικαιώμα μας βάση του Άρθρου 19 του Νόμου 4014/2011 (Γνωμοδοτήσεις φορέων και δημόσια διαβούλευση περιβαλλοντικής αδειοδότησης), Χαρκτηριστικά ισχύουν μεταξύ άλλων, τα εξής: Παράγραφος 3: 
Ως ενδιαφερόμενο κοινό ορίζεται το κοινό που θίγεται ή ενδέχεται να θιγεί ή του οποίου διακυβεύονται έννομα συμφέροντα από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση του έργου ή της δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Παράγραφος 5:
 
Η έγκαιρη ενημέρωση του ενδιαφερόμενου κοινού είναι υποχρεωτική, καθώς και η διασφάλιση συμμετοχής του στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσω διατύπωσης γνώμης.
 

Ευχόμαστε να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΔΩ.

Έτοιμοι.

Για οτι χρειαστεί.

Θα ακολουθήσει αναλυτικό δελτίο τύπου μόλις βρούμε το κουράγιο.

Για την ώρα η Τήνος μας καλέι.

Αλληλεγύη.

Πολύ σύντομα και στην Άνδρο.

Να είσαι εκεί.

Θα είμαι δίπλα σου.
 
“Άνθρωποι με φρόνηση πολλές φορές μαθαίνουν πολλά από τους εχθρούς τους. 
Η φρόνηση είναι ο πιο καλός φρουρός. Αυτό δεν διδάσκεται από τους φίλους, όμως ο εχθρός μάς αναγκάζει να το παραδεχτούμε. Από τους εχθρούς και όχι από τους φίλους μάθαμε να χτίζουμε ψηλά τείχη και να φτιάχνουμε μεγάλα πλοία, κι αυτό το μάθημα σώζει τα παιδιά μας, τα σπίτια μας και τα αγαθά μας.”
Αριστοφάνης

10 Σχόλια

  • Ποτέ δεν είναι αργά Ζέφη μου. Διοργανώστε κι άλλη εκδήλωση, αυτή τη φορά όμως ας είναι πιό δίκαια μοιρασμένη. Όσοι οι μεν, τόσοι και οι δε! Διότι αυτό που είδαμε την Κυριακή ήταν (όπως πολύ σωστά είπε και ο Κάρολος στο δικό του κείμενο) επικοινωνιακό show. Βέβαια κάτι καλό βγήκε κι από αυτό: επιβεβαιώσαμε ότι ο Λοτσάρης τάσσεται με τους μεγαλοκαρχαρίες, όπως τους λες κι εσύ. Από ότι φαίνεται όμως ο κόσμος έχει καταλάβει, ενημερώνεται, βλέπει τι γίνεται και στις άλλες χώρες που πλέον έχουν ξεσηκωθεί και εκεί, αφού είδαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα “τέρατα” που τους βάλανε με το “έτσι θέλω” στο όνομα της “πράσινης ενέργειας”. Συνεπώς μην ανησυχείτε. Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί. Το μόνο που μένει είναι να το δει και ο Λοτσάρης. Και να πράξει τα δέοντα ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ και όχι των μικροσυμφερόντων του.

  • Αφελης και αδιάφορος τοπικιστής ο Δημότης της Ανδρου φιλε εντελως .
    Ενας οικογενειαρχης οταν των ρωτησα γιατι δεν του καιγεται καρφι μου ειπε πως εμείς μένουμε και έχουμε σπίτια στην Χώρα.
    Τι μας νοιάζει τι θα γίνει πάνω στα Βουνά.
    Μετά απο αυτή την απάντηση,βγάλε συμπέρασμα.

  • Αμφιβάλω !! Μακάρι να βγω ψεύτης ! Αλλά είναι γλυκιά η εξουσία και συμφέρει να είσαι με τους δυνατούς !!

  • Να θυμόμαστε και να θυμούνται πάντα, σε κάθε πιθανή εξέλιξη, το σοφό ρητό:
    ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ

  • Την δημοκρατία την έχουμε ξεσκίσει Και την έχουμε πετάξει στα σκουπίδια και επιπλέον οι πιο πολλοί δεν ξέρουν Τι θα πει δημοκρατία Ακόμα προσκυνάμε τα είδωλα
    Εμείς οι Ανδριώτες έχουμε μία αδιαφορία το τι γίνεται γύρω μας όχι μόνο στην Άνδρο παντού
    Οι πιο πολλοί που έρχονται να ψηφίσουν στο νησί απ’ την Αθήνα δεν έχουν ιδέα για τα εσωτερικά του νησιού μόνο Έρχονται για τις διασκεδάσεις και για τα μπάνια τους
    Ο μαγαζάτορας ο αγρότης Που θα έχει τις ανεμογεννήτριες απάνω από το κεφάλι του και ο συνταξιούχος που είναι υποχρεωμένοι να μένουν Υποφέρουν από την Δικιά μας Αδιαφορία
    Που είναι αυτοί οι προστάτες μας που μας κρατάνε υπόδουλος όλα αυτά τα χρόνια οι εφοπλιστές του νησιού μας Έχουν την δύναμη και το χρήμα Αλλά είναι μόνο για φιγούρα όπως έγραψε κάποιος έρχονται στη χώρα η στο κάθε χωριό Η στο λιμάνι με τα κότερα Να δείξουν την δύναμή τους θζNy

  • Δεν θα εκφέρω γνώμη και αποψη για τις ανεμογεννήτριες αλλά δυο προτασεις με τις λεξεις ρευμα και συμπολίτες. Στην Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη οι συμπολίτες μας 60 χρόνια αναπνέουν τέφρα για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ρευμα

  • Ζεφη μου με συγκίνησες με το τόσο αντιπροσωπευτικό κείμενο σου!!!!!!Πιστεύω και εύχομαι εσυ και κάποια άλλοι που μιλούν με τη γλώσσα της ευθύνης και χωρίς το προσωπικό συμφέρον πάντα ενωμένοι θα καταφέρετε πολλά για το καλό αυτού του τόπου!!!!

  • Αλοίμονο αν επειδή στην Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη ζουν μες στην τέφρα (από υπαιτιότητα της ΔΕΗ που δεν μπήκε στο έξοδο των απαιτούμενων φίλτρων), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, θα πρέπει ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ τις Κυκλάδες και εν προκειμένω την Άνδρο για να πάρουμε μεριδιο στην καταστροφή…… Τι είδους γελοιότητα είναι τούτη;;;; Αντί να λύσουμε τα προβλήματα των υπολοίπων θα δημιουργούμε καινούρια; Πολύ ωραία λογική. Ειδικά για τα λιγνιτικά, είναι γνωστό ότι ούτε φίλτρα ανανέωνε οι ΔΕΗ στα εργοστάσιά της, ούτε οι ταινιοδιάδρμοι καλυπτόταν και όλο αυτό δημιούργησε το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης στις γύρω περιοχές. Κάπως έτσι και με οικονομίστικα μαγειρέματα, οδηγείται αυτή την στιγμή η χώρα (που -ας μην γελιόμαστε- είναι ακόμα εντός κρίσης) σε απολιγνιτοποίηση που σημαίνει με απλά λόγια: απαρνιέμαι ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟ γιατί οι ΑΠΕτεώνες αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να θησαυρίσουν. Αυτή η κίνηση μετατρέπει την Ελλάδα από ενεργειακά αυτόνομη χώρα σε πλήρως εξαρτημένη από τον κάθε ψευτοεπενδυτή. Δεν θα μας αναγκάσετε να νιώσουμε τύψεις για την Πτολεμαϊδα….στο κάτω κάτω εμείς είχαμε το δικό μας εργοστάσιο και επιβαρυνόμαστε εμείς για το ρεύμα που καταναλώναμε εμείς και οι Τηνιακοί! ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio