Νέα

Η Πάρος είναι μία γροθιά

 

«Οι Κυκλάδες είμαστε μία γροθιά»

 

Δυναμικό «παρών» στον αγώνα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών έδωσε η Πάρος, κατά την προγραμματισμένη κινητοποίηση την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πάρου, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Έπαρχος Πάρου, οι τοπικοί φορείς και δεκάδες πολίτες κάθε ηλικίας.

Βροντερό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών – θηρίων στις παρθένες κορυφογραμμές της Πάρου, φώναξε σύσσωμη η κοινωνία της Πάρου, η οποία επί περίπου 8 χρόνια αντιτίθεται έντονα στη βιομηχανοποίηση των νησιών, μαζί με την Τήνο, αλλά και τα νησιά της Άνδρου και της Νάξου, όπου σχεδιάζονται οι φαραωνικές επενδύσεις, για αιολικά πάρκα συνολικά 95 ανεμογεννητριών.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα της Παριανής κοινωνίας, εξέφρασε και το η Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων και μέσω αυτής και όλοι οι εκτός Πάρου Παριανοί. Όπως τονίζουν στη σχετική τους ανακοίνωση, «συμμετέχουμε και εμείς σε αυτό το πρωτοφανές μέτωπο ενότητας που περιλαμβάνει την κοινωνία της Πάρου, σύσσωμη την τοπική αυτοδιοίκηση σε επίπεδο τόσο Δήμου όσο και Περιφέρειας και τους πιο σημαντικούς συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς της Πάρου», προκειμένου ο σχεδιασμός ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα να λάβει υπόψιν ως πρώτιστο κριτήριο «το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και όχι τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα».

 

«Μαζί θα αντισταθούμε απέναντι στην κοινή απειλή»

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία ακολούθησε της πεζοπορίας, την πρωτοβουλία της οποίας είχαν οι Περιπατητές Πάρου, μίλησε ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος τόνισε, ότι «ως Δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής αρχής έχω πρωτοστατήσει σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Έχουμε θέσει το θέμα σε όλες τις κυβερνήσεις, έχουμε θέσει το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Μαζί με τη Δημοτική Επιτροπή Κατά των Ανεμογεννητριών είμαστε ενωμένοι, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε όλοι εδώ μαζί και δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε συμμάχους σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, που και αυτά αντιστέκονται. Όλες οι Κυκλάδες είμαστε μία γροθιά. Μαζί θα αντισταθούμε απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή. Μαζί θα αποτρέψουμε την καταστροφή των νησιών μας και μαζί θα προστατεύσουμε την κοινή ιστορία, το κοινό περιβάλλον, την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά».

Κάνοντας αναφορά στον δίκαιο, όπως είπε, αγώνα της Τήνου, ο κ. Κωβαίος συνέχισε, λέγοντας, πως «είμαστε εδώ, ενωμένοι, να διαδηλώσουμε και να αντισταθούμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Είμαστε εδώ σήμερα για να φωνάξουμε, ότι τίποτα δεν βρίσκεται πάνω από εμάς και τις αξίες μας».

Για τον Δήμαρχο Πάρου, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μας διασπάσουν και να ευτελίσουν τον κοινό μας αγώνα, είναι γελασμένοι. Σήμερα εδώ είναι η απάντηση της Πάρου, με τη μεγάλη μας συμμετοχή, με τη συνοχή όλων μας, σε αυτό που θεωρούμε σωστό και δίκαιο για να αγωνιστούμε».

Όπως τόνισε κλείνοντας, «μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε και μαζί, να είστε σίγουροι, θα πετύχουμε. Λέμε «όχι» στην επικείμενη λεηλασία της ιστορίας μας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, και του μοναδικού νησιώτικου περιβάλλοντος μας. Λέμε «όχι» στις ανεμογεννήτριες».

 

Στόχος η δημιουργία ενιαίου κινήματος για τα νησιά

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο χαιρετισμός του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Πάρου με τη δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κώστας Ροκονίδας. «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μία κινητοποίηση, που αποτελεί τη συνέχεια του αγώνα μας τα τελευταία χρόνια για να αποτρέψουμε την καταστροφή του νησιού μας, από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων», σημείωσε ο κ. Ροκονίδας, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, στον Τηνιακό λαό, που προσπαθεί να αποτρέψει την εγκατάσταση υποδομής τριών ανεμογεννητριών, με χαρακτηριστικά σαν και αυτά των ανεμογεννητριών εδώ στις Καμάρες».

Ο ίδιος τόνισε, πως «η ιστορία των ανεμογεννητριών δεν είναι σημερινή. Δεν είναι καν χθεσινή. Ξεκινά από τότε που εγκαταστάθηκαν αυτές οι τέσσερις ανεμογεννήτριες στις Καμάρες και αρχίσαμε πλέον να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει «πράσινη ανάπτυξη» για τον τόπο μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ροκονίδα, η Λαϊκή Συσπείρωση, κατά την προεκλογική περίοδο του 2014, πραγματοποίησε την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε σχέση με το ζήτημα των αιολικών πάρκων στα νησιά, ενώ «με πρωτοβουλία μας πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο, φέραμε δύο φορές ψήφισμα για τη στήριξη του αγώνα του Τηνιακού λαού».

Όσον αφορά στο ρόλο του εντός της Δημοτικής Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών, ο κ. Ροκονίδας έκλεισε λέγοντας, ότι «ως δημοτική επιτροπή εδώ και καιρό έχουμε εκτιμήσει, ότι παρά το διαφορετικό επίπεδο αντίδρασης και κινητοποίησης στα τέσσερα νησιά, εμείς θα εξαντλούμε κάθε φορά τις δυνατότητες ενός ενιαίου κινήματος κατά των αιολικών πάρκων σε αυτά με κάθε ευκαιρία».

 

«Εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων»

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Έπαρχος Πάρου, κ. Κώστας Μπιζάς, ο οποίος εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου χαιρέτισε την εκδήλωση, «που στόχο έχει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επιθυμούν την εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και ουσιαστικά τη διάλυση της πατρίδας μας».

Υπενθύμισε, πως «από 18 Οκτωβρίου του 2013, όπως και 18 Οκτωβρίου του 2014 υπάρχει η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται 95 ανεμογεννήτριες με ισχύ 218,5 μεγαβάτ και περιλαμβάνει εννέα αιολικά πάρκα, στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο». Ειδικότερα στην Πάρο σχεδιάζονται δύο αιολικά πάρκα, εκ των οποίων το πρώτο με 12 ανεμογεννήτριες  συνολικής ισχύος 27,6 μεγαβάτ και συνολικού ύψους ανεμογεννήτριας 99,5 μέτρων, στις θέσεις Κόρακας – Ράχες της Πάρου και το δεύτερο με 10 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 23 μεγαβάτ ίδιου ύψους στις θέσεις Προφήτης Ηλίας – Περιστέρι.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπιζάς, αυτά προβλέπει η ΑΕΠΟ του 2013, που υπεγράφη ξανά το 2014. Ωστόσο, υπογράμμισε, ότι «επειδή υπάρχουν και μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που δείχνουν φέρουσα ικανότητα 100 ανεμογεννητριών και άλλου πανεπιστημίου που δείχνουν φέρουσα ικανότητα 12 ανεμογεννητριών αυτού του μεγέθους, θεωρούμε ότι αν μπουν αυτές οι πρώτες 22 θα λειτουργήσουν ως προθάλαμος, προπομπός, ώστε να μπουν και οι υπόλοιπες 100».

Σχετικά με τις κινήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το ζήτημα, ο Έπαρχος Πάρου σημείωσε, ότι «κατά των αδειών αυτών για τα εννέα μεγάλα αιολικά πάρκα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τους Δήμους των νησιών, φορείς και κατοίκους. Έχουμε συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης ενόψει των προτεινόμενων κάθε φορά από τους επενδυτές τροποποιήσεων, καταθέτοντας τις αντιρρήσεις μας με νομικά και επιστημονικά εμπεριστατωμένο τρόπο».

Τέλος ενημέρωσε, ότι «οι αιτήσεις ακύρωσης τις οποίες υπογράφουν φορείς, πολίτες, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι δήμοι και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, κατά της παραπάνω απόφασης, βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η εκδίκαση έχει οριστεί για την 1η Απριλίου 2020. Όμως, ως τώρα έχει πάρει επτά αναβολές. Θεωρούμε, ότι μέχρι να υπάρξει η επικαιροποίηση της μελέτης που έχουν καταθέσει οι επενδυτές θα πάρει επιπλέον αναβολή για το φθινόπωρο. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση που υπάρχει. Οι επενδυτές, δεδομένου ότι έχουν μάθει για τις αντιρρήσεις μας και τα προβλήματα που έχουν οι μελέτες που έχουν καταθέσει προχωρούν συνεχώς σε διορθώσεις. Βέβαια, σε αυτές τις τροποποιήσεις έχουν αυξήσει τις ανεμογεννήτριες και από 95 τις έχουν κάνει 99. Ωστόσο για την Πάρο παραμένει ο ίδιος αριθμός».

«Ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον»

Από την εκπρόσωπο των Περιπατητών Πάρου υπογραμμίστηκε ότι πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο, που «θα προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον του νησιού μας, μετατρέποντάς το, από έναν ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους τόπο, σε ένα απέραντο εργοτάξιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Απευθυνόμενη στους δεκάδες πολίτες, που ακολούθησαν την πεζοπορία, τους προέτρεψε «να αναλογιστείτε τη διαδρομή που κάναμε, την ομορφιά που συναντήσαμε και δείτε τώρα την εικόνα που βλέπουμε εδώ [σ.σ. στο αιολικό πάρκο των Καμαρών]. Οι ανεμογεννήτριες αυτές έχουν ύψος 60 μέτρα, σχεδόν το μισό ύψος από τις ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν. Δείτε τη βίαιη παρέμβαση στο περιβάλλον και φανταστείτε τη σε πολλαπλάσια κλίμακα, στο μέγεθος, στον αριθμό, στη θεμελίωσή τους».

Όπως ξεκαθάρισε, «δεν είμαστε ενάντια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά υπέρ ενός κεντρικού σχεδιασμού, που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ανάγκη και κοινωνικό αγαθό και όχι ως μέσο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων».

https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2020/02/18/oi-kyklades-eimaste-mia-grothia.html

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Περπατητές Πάρου

2 Σχόλια

  • Την ίδια ώρα που οι δικοί μας κάνουν μικροπολιτική και κοιτάζουν τα πορτοφόλια και την καρέκλα τους! Αν ο Λοτσάρης επιμένει στην στάση του ενώ ο τοπική κοινωνία και η αντιπολίτευση αντιδρά, οφείλει να παραιτηθεί. Δεν είναι ούτε βασιλιάς, ούτε αυτοκράτορας. Εκλεγμένος από τους δημότες είναι. Το έχει καταλάβει;

  • Aλήθεια οι δικοί μας,αντίστοιχοι φυσιολατρικοί συλλογοί,προστασίας και ανάδειξης των μονοπατιών,πηγών, της παράδοσης και ομορφιάς της Ανδρου,που έχουν χαθεί ?
    Ακόμη κόβουν πίττες και μοιράζουν κουραμπιέδες ?
    Ολοι αυτοί,οι διάσημοικαι επιφανείς Ανδριώτες, που έχουν την Δύναμη και το χρήμα,και αγοράζουν ότι πωλείται σε γη και ακίνητα,απ άκρη σε άκρη στο νησί,τι κάνουν ?
    Περιουσίες και επενδύσεις στον Τουρισμό θα υποβαθμιστούν,μετά τα σμήνη ανεμογεννητριών,τα οποία είναι προγραμματισμένα να εγκατασταθούν στην Ανδρο.
    Μπράβο στους Παριανούς για την δυναμική Αντίδραση τους.
    Η επιφανής κοινωνία της Μυκόνου και της Σύρου πέτυχε την εξαίρεση των νησιών τους,απο την καταστροφική επιλογή της εγκατάστασης Αιολικών πάρκων.
    Ετσι για να μπορούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί και διάσημοι να απολαμβάνουν τις διακοπές τους στα γραφικά αυτά νησιά,τα οποία θα καλύπτουν την ενεργοβόρα δράση τους,απο το ρεύμα που θα παράγουν οι τερατογεννήτριες στα γειτονικά τους νησιά,που είναι για τον ” λαουτζίκο ” ,ενώ αυτά θα παραμείνουν Ομορφα και Καθαρά, καταναλώνοντας ενέργεια απο ΑΠΕ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio