Νέα

Και εγένετο στην Άνδρο επιτροπή αγώνα κατά των ανεμογεννητριών

 

Στη  συνεδρίαση  που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2020, με θέμα  “Σχέδιο αντίδρασης και  εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης και δράσεων για τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο”, το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου αποφάσισε ομόφωνα τη, στα πρότυπα της Τήνου και της Πάρου,  σύσταση  Επιτροπής Αγώνα, προκειμένου να υπάρχει  ένα συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης  εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Άνδρο.

Στην σύσταση αυτής της επιτροπής  συνέβαλαν αποτελεσματικά με  εισηγήσεις :

ο Βαγγέλης Πισσίας ( άμεση σύσταση ομάδα εργασίας επιστημόνων για μία ρεαλιστική ενεργειακή αντιπρόταση )

ο Κάρολος Γιαγιάννης ( επιπλέον ενημέρωση του κοινού)

ο Γιώργος Γλυνός ( ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο α/γ, εμπλοκή των βουλευτών των Κυκλάδων, προστασία  τουριστικών τόπων και των ορατών κορυφογραμμών, αναξιοποίητο υδάτινο δυναμικό, προσωπική γνωριμία με το άγνωστο Στενό και τον Καμπανό)

ο Αλέξανδρος Μαβής (κοινωνική συνοχή και συμπόρευση με άλλα νησιά, πτώση αξία γης, νέα δεδομένα επαναδιαπραγμάτευσης)

ο Γιάννης Ξανθός ( απάθεια της κοινωνίας και των μεγάλων συλλόγων και φορέων της Άνδρου στο πρόβλημα, προστασία μνημείων, ενότητα και αγώνας  εδώ και τώρα)

ο Ανδρέας Παπανακλής,  ιδιοκ.  ξενοδοχειακής μονάδας ( μελετημένη αντιπρόταση στα μεγάλα συμφέροντα)

ο Νίκος Αυγουστής ( ύπαρξη σχεδίου για ανεμογεννήτριες σε όσο το δυνατόν περισσότερες  κορυφές χωρίς μελέτες ορνιθοπανίδας)

Τώρα γιατί σε μία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την εξεύρεση σχεδίου αντίδρασης στην εγκατάσταση των α/γ, έπρεπε να μιλήσουν  οι μηχανικοί  Γιώργος Γιαννίκος και   Νίκος Γούλας που έχουν συμφέροντα απότην εγκατάστασή τους,  μόνο οι ίδιοι το ξέρουν:

Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι το καλώδιο διασύνδεσης που έχει μπει χωράει το ρεύμα μόνο από τις 5  στο Φραγκάκι και  από τις 8 στο Καλιβάρι.  Άρα δεν θα μπουν άλλες !

Ο δε δεύτερος ισχυρίστηκε ότι η φύση έχει προνοήσει για όλα και έχει αυτοπροτείνει τις θέσεις των ανεμογεννητριών !

Και αν δεν τις βάλουμε δεν θα αναπτυχθούμε ποτέ!

Τα επιχειρήματά τους προκάλεσαν σχόλια και  γέλια στην αίθουσα, και μάλλον θα μετάνιωσαν που πήραν τον λόγο.

 

Η τελικά 9μελής επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε, απαρτίζεται από τους:

Δημήτρη Λοτσάρη , Δήμαρχο Άνδρου με αναπληρωτή  τον Δημήτρη Γιαννίση, Αντιδήμαρχο

Θεοδόση Σουσούδη  με αναπληρωτή τον Γιάννη Μπακέλα

Γιάννη Καπάκη με αναπληρωτή τον Σπύρο Τσαούση

Δημήτρη Λάσκαρη , Επαρχο Άνδρου με αναπληρωτή τον Ελευθέριο Μπάλλα , Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Ειρήνη Δράκου με αναπληρώτρια την Τόνια Σκενδέρη

Κάρολο Γιαγιάννη με αναπληρωτή τον Βαγγέλη Παπαδάκη

Αλέξανδρο Μαβή με αναπληρώτρια την Όλγα Καραγιάννη

Ανδρέα Χαλά με αναπληρωτή τον Βασίλη Δραγάτη

Πέτρο Στρατή με αναπληρωτή τον Γιάννη Ξανθό

Η επιτροπή που  σκοπός της  είναι η σύσταση ομάδας εργασίας επιστημόνων για αντίλογο και η υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού και κατόπιν του  Δημοτικού Συμβουλίου  για αναστολή όλων των αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων, έως ότου διαμορφωθεί ένα αποδεκτό Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ, θα συγκληθεί άμεσα την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε γνωστό ότι ως νομικός εκπρόσωπος της Άνδρου προσελήφθη από τον Δήμο ο κ. Τρύφωνας Κόλλιας που εκπροσωπεί και την Τήνο.

Άντε καλή δουλειά σε όλους !

 

9 Σχόλια

 • Ήταν πράγματι μια καλή αρχή. Μακάρι να έχει και μια καλή συνέχεια. Αυτό στο οποίο θέλω να σταθώ ήταν η ελλιπής συμμετοχή τού κόσμου. Γεγονός είναι ότι δεν ενημερώθηκε (για μια ακόμη φορά) ο πολύς κόσμος. Αυτό είναι εντυπωσιακό: σε προεκλογικές περιόδους γεμίζει ο τόπος με αφίσες, πανώ, φέιγ βολάν κλπ, ενώ για ένα τόσο σοβαρό θέμα αρκούμαστε στην στείρα ενημέρωση μέσω διαδικτύου. Τώρα που ενεπλάκησαν (επιτέλους) και οι αιρετοί τού τόπου, ελπίζουμε (με την κατάλληλη προώθηση) στην επόμενη συγκέντρωση να υπερπολλαπλασιαστούν οι πολίτες που θα παραβρεθούν.
  Δυσκολεύομαι να καταλάβω τι είναι αυτό που μας κάνει να υστερούμε σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τα άλλα νησιά (Τήνος, Πάρος). Όλοι λένε ότι στην Τήνο π.χ. είναι αλλιώτικα τα πράγματα γι’ αυτό κι ο κόσμος κατέβηκε στο λιμάνι κι έκανε ανθρώπινη αλυσίδα. Ίσως επειδή δεν κατάγομαι από την Άνδρο (κι ας ζω επί 14 συναπτά έτη ΜΟΝΙΜΑ στο νησί) αδυνατώ να καταλάβω τους κοινωνικούς λόγους οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτό και που μού περιγράφουν αυτοί που ξέρουν καλά την κοινωνία τού νησιού. Δεν ξέρω λοιπόν τι φταίει, αλλά αυτό που θα ήθελα να πω είναι το εξής: το μόνο που χρειάζεται είναι να εμπιστευτείτε, να αγαπήσετε, να στηρίξετε ο ένας τον άλλον. Κάνουμε ανθρώπινη αλυσίδα όσοι έχουμε το θάρρος να πιάσουμε το χέρι τού άλλου, κι ας έχουμε διαφορές μεταξύ μας. Όταν ο εχθρός είναι κοινός ξεχνάμε τα πάντα και πιάνουμε το χέρι τού διπλανού ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ!
  Ήμουν παρούσα στο Δ.Σ. Θεώρησα αυτονόητο ότι θα πάω. Θεώρησα αυτονόητο πριν 2 χρόνια (που έμαθα τι ακριβώς σχεδιάζεται για το νησί μας) ότι θα ασχοληθώ με ένα τόσο σοβαρό θέμα. Και διαπιστώνω ότι αρκετοί από αυτούς που ασχολούμαστε με αυτό, δεν έχουμε καταγωγή από το νησί! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αγαπώ την Άνδρο περισσότερο από τους Ανδριώτες. Δεν γίνεται να “πονέσω” το χώμα της Άνδρου περισσότερο από εσάς που το πατάτε από όταν ήσασταν παιδιά! Αποδείξτε λοιπόν ότι αγαπάτε τον τόπο σας, πρώτον σε εσάς τους ίδιους και δεύτερον και κυριότερον στις νεότερες γενιές. Θέλω να πάμε στην επόμενη συγκέντρωση και να δω 500, 800 ή ακόμη και 1000 άτομα! Γιατί όχι; Είμαστε ακριβώς ίδιοι με τους Τηνιακούς και τους Παριανούς. Κι αν χρειαστεί θα κάνουμε κι εμείς ανθρώπινη αλυσίδα. Όχι για να ικανοποιήσουμε εγωισμούς και συμφέροντα, αλλά για την Άνδρο…

 • Αγαπητή Πηνελόπη τα γράφετε πολύ ωραία και όμορφα τα έχω γράψει χιλιάδες φορές Εμείς οι Ανδριώτες Έχουμε μάθει από τα Βαπόρια Να μας κυβερνάει ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός
  Και αυτό δεν είναι μόνο στο νησί μας είναι και στο εξωτερικό
  Τρέχουμε μόνο όπου υπάρχει Διασκέδαση Χορός βιολιά και λαούτα
  Για το θέμα τον Ανεμογεννητριών έχουν κλείσει συμφωνία δύσκολα να αλλάξει επιπλέον δεν έκαναν καλή συμφωνία που μπορούσαμε εμείς οι Ανδριώτες να έχουμε Φτηνή ενέργεια απ’τη στιγμή που μπαίνουν στο νησί μας ούτε κι αυτό έγινε τα έχω επαναλάβει χιλιάδες φορές Αλλά εγώ είμαι ένα ψαράκι στο Ωκεανό
  Πιστεύω πως υπάρχει ακόμα Καιρός για μια συμφωνία για φθηνό ηλεκτρικό εάν Το προσπαθήσουμε Όλοι μαζί Εννοώ αυτή που πάνε στα συμβούλια θζNy

 • Αν στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης,ευνουχίζουν και ακρωτηριάζουν το νησί,τότε οι βιαστές του αρχαίου βράχου,για το μόνον που νοιάζονται είναι οι τσέπες τους,
  Τέτοια ανάπτυξη και πράσινα άλογα ,δεν τα θέλουμε.

 • Η εκλογή της (κεντρικής) Επιτροπής Αγώνα αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ταυτόχρονη παρουσία στην υπόψη Επιτροπή Αγώνα των Κων Λάσκαρη, Λοτσάρη, Σουσούδη και Καπάκη της προσδίδει το μέγιστο για το νησί θεσμικό κύρος το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσει να λειτουργήσει τόσο διανησιωτικά σε συνέργεια με την Πάρο και την Τήνο όσο και με την Περιφέρεια. Επιπρόσθετα στην επιτροπή συμμετέχουν και πέντε μη αιρετοί συμπολίτες μας οι οποίοι είτε με τις γνώσεις τους είτε με την εμπειρία τους καλούνται εκτός των άλλων να επικοινωνήσουν το έργο της επιτροπής προς το κόσμο αλλά και να ”ελεγξουν” τις δράσεις των παραπάνω αναφερόμενων αιρετών.

  Τόσο πριν τη σύσταση της (κεντρικής) Επιτροπής Αγώνα όσο και μετά αναπτύχθηκαν σε διάφορα πηγαδάκια συζητήσεων απόψεις σχετικά με τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Άνδρου η οποία είτε θα έχει εμβέλεια σε όλο το νησί είτε θα συστήνεται στις τρεις κατά τόπους δημοτικές ενότητες (Υδρούσας, Άνδρου και Κορθίου). Οι παραπάνω απόψεις για τη σύσταση Επιτροπής (ή Επιτροπών) Κατοίκων με βρίσκουν σύμφωνο υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  α) Η Επιτροπή (ή Επιτροπές) Κατοίκων δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν δράσεις οι οποίες να αντιστρατεύονται το έργο της (κεντρικής) Επιτροπής Αγώνα.

  β) Η Επιτροπή (ή Επιτροπές) Κατοίκων θα πρέπει να ενημερώνονται από μέλη της (κεντρικής) Επιτροπής Αγώνα για τις ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει αλλά και να μπορούν να εισηγούνται δράσεις σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα για όσα θα ήταν σκόπιμο να γίνουν.

  γ) Η Επιτροπή (ή Επιτροπές) Κατοίκων δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν δράσεις εκτός της εμβέλειας του νησιού μια και γι’ αυτό είναι αρμόδια η (κεντρική) Επιτροπή Αγώνα.

  δ) Κύριο αντικείμενο της Επιτροπής (ή των Επιτροπών) Κατοίκων θα πρέπει να είναι οι δράσεις ακτιβισμού αφού πρώτα έχει ενημερωθεί η (κεντρική) Επιτροπή Αγώνα. Τυπικές τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να είναι παραδείγματος χάριν η τοποθέτηση πανό στο Λιμάνι, εκτύπωση αυτοκόλλητων, εκτύπωση t-shirt, κτλ.

  ε) Η Επιτροπή (ή Επιτροπές) Κατοίκων θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά ανοιχτών συνελεύσεων όπου όλος ο κόσμος να μπορεί να πει την άποψη του και να προτείνει δράσεις. Υπό αυτή την έννοια διαδικασίες ψηφοφορίας και εκλογής μελών δεν κρίνονται απαραίτητες.

  στ) Η Επιτροπή (ή Επιτροπές) Κατοίκων θα πρέπει να έχουν σαν στόχευση να προετοιμάσουν τον κόσμο για δράσεις ακτιβισμού οι οποίες αργά ή γρήγορα αναμένεται να καταστούν απαραίτητες και υπό μια έννοια να ”βαθύνουν” το έργο της (κεντρικής) Επιτροπής Αγώνα.

 • Καλά εσύ από το το ny τι είναι αυτά που γράφεις;;;;σε νοιάζει όποτε επισκέπτεσαι την Ελλάδα να έχεις φθηνό ρεύμα;;;πας καλά άνθρωπε μου;;;;έχεις σκεφθεί όλους εμάς που θα βλέπουμε τα ”τέρατα” από τα σπίτια μας ;;;άντε που έχεις άποψη επί παντός επιστητού από την άλλη άκρη του Ατλαντικού……

 • Σίγουρα καλά τα λέτε , γιατί εδώ δεν ψάχνουμε για γνώμες αλλά για λύσεις !!

 • Με την ευκαιρία να αναφέρω οτι μηχανίματα και οδηγοί είναι έτοιμα να ξεκινήσουν δουλειά για το Φραγκάκι 1 μέχρι το τέλος του μήνα.
  Με την απόφαση της περιφέριας τι συμβαίνει;
  Διακοσμητική;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio