Νέα

Τρίτη 10/ 3 στη Κιν. Λέσχη η ταινία του Κιούμπρικ, ” Σταυροί στο Μέτωπο” με τον Κέρκ Ντάγκλας 

Τρίτη, 10 Μαρτίου⋅8:15 – 10:15 μμ  Δημοτικό Θέατρο Άνδρου,

Σταυροί στο Μέτωπο 

Paths of Glory
Αμερικανο-γερμανική πολεμική ταινία, 1957 | Α/Μ | Διάρκεια: 88′

σκηνοθεσία Στ.Κιούμπρικ με τους: Κερκ Ντάγκλας, Ραλφ Μίκερ.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Χάμφρεϊ Κομπ, η ταινία εκτυλίσσεται στο Δυτικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του γαλλικού συντάγματος 701 να καταλάβει τη θέση των γερμανικών στρατευμάτων στο σημείο Άντχιλ υπό τις διαταγές του συνταγματάρχη Νταξ. Παρά τις αντιρρήσεις για το μάταιο της επιχείρησης, η αποστολή «αυτοκτονίας» τίθεται σε ισχύ οδηγώντας πολλούς από τους άντρες στον θάνατο. Την αποτυχημένη επίθεση διαδέχεται η προσπάθεια της στρατιωτικής ηγεσίας για απόδοση ευθυνών.

Έτσι ξεδιπλώνεται η ιστορία τριών Γάλλων στρατιωτών που επιλέγονται στην τύχη να εκτελεστούν για παραδειγματισμό επειδή το σύνταγμά τους αρνήθηκε να προχωρήσει στην κατάληψη της θέσης των Γερμανών. Με αίσθηση δικαίου, ο λοχαγός τους θα παλέψει να ανατρέψει την απόφαση κόντρα στη στρατοκρατική διαφθορά. Όμως η πρακτική της παραδειγματικής τιμωρίας και εκτέλεσης στον γαλλικό στρατό με την αιτιολογία της δειλίας αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική στους στρατούς των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

Το βιβλίο και η ταινία αναφέρονται σε αυτή την απάνθρωπη στρατιωτική πρακτική -ως παραδειγματισμό για τους υπόλοιπους που έπρεπε να μάχονται με αυτοθυσία-, η οποία έφτανε ως τη βαρβαρότητα. Βαθιά αντιμιλιταριστής, ο Κιούμπρικ πήρε το βιβλίο και το έκανε ένα αριστουργηματικό μανιφέστο κατά του πολέμου.

 

Αφήστε ένα σχόλιο