Νέα

Ούτε στη Κατοχή δεν είχε κλείσει, όπως φέτος, η εκκλησία της Παναγίας Θεοσκέπαστης

Η εκκλησια της Θεοσκέπαστης το 1910, φωτ Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Αυτό που κατάφερε φέτος ο παντοδύναμος, μέχρι στιγμής, κορονοϊός, στη γιορτή της Θεοσκέπαστης, δεν πρέπει να έχει προηγούμενο. Ούτε ακόμα και στη περίοδο της Κατοχής,   έκλεισε  η εκκλησία της. Σύμφωνα με τον 95χρονο Λούη τον Κυρτάτα, οι λειτουργίες γίνονταν κανονικά, μόνο ο εσπερινός την παραμονή γινόταν νωρίς το απόγευμα,  ώστε όλοι πριν σκοτεινιάσει να βρίσκονται στα σπίτια του μιας και απαγορευόταν η κυκλοφορία  σε όλους τη νύχτα. Την ώρα της λειτουργίας έμπαιναν στην εκκλησία και οι Ιταλοί αλλά μόνο από περιέργεια

καρτ ποστάλ του Παραπορτίου, φωτογραφία Καΐρειος βιβλιοθήκη

Μόνο λιτανεία όμως ανήμερα  δεν γινόταν γιατί απαγορεύονταν και όλες οι συγκεντρώσεις, μόνο μία κοσμοσυρροή, μου είπε στο τηλέφωνο ο έγκλειστος στο σπίτι του στην Αθήνα Λούης ότι  θυμάται και αυτή ήταν στη κηδεία ενός  Ιταλού αξιωματικού.

Η κηδεία έγινε στο νεκροταφείο των Αγίων Θεοδώρων στη Χώρα και ο μικρός Λούης μαζί με πολλά παιδιά ήταν σκαρφαλωμένος στη μάντρα, μαζί με τον Παπα Γιώργη Ρούσσο  ήταν ένας  καθολικός παπάς και η ταφή έγινε στη τρίτη αμασά μαζί με την “μπιρμπάγια”  αλλά  προς την δυτική μεριά που ήταν θαμμένοι και άλλοι καθολικοί.

Προπολεμική λιτανεία Θεοσκεπάστου, φωτογραφία Κατίνα Πατεράκη

Μη θέλοντας να αφήσει το τηλέφωνο ο Λούης συνέχισε  τη διήγηση,  ο Κορθιανός παπά Γιώργης, γιος του παπα Δημήτρη ήταν βενιζελικός και αμέσως μετά την απελευθέρωση,  δεν το άντεξε και έβαλε να του κάνουν πρόσκληση για την Αμερική, όπου η Αρχιεπισκοπή τον διόρισε στο τμήμα διαζυγίων.

Προπολεμική λιτανεία , Φωτ. Καΐρειος Βιβλιοθήκη

Μου συνέχισε αμέσως πιο πολύ ο Λούης Κυρτάτας και μου  είπε και που πρωτοβγήκαν με βάρκα στην Άνδρο οι Ιταλοί κατακτητές , αλλά αυτά δεν είναι του παρόντος, με  καμιά άλλη ευκαιρία, σε άλλη ανάρτηση…

Καρτ ποστάλ με προπολεμική λιτανεία Θεοσκεπάστου, φωτογραφία Καΐρειος Βιβλιοθήκη

1 Comment

  • Εμμονική η απόφαση ή η μη καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την μη τηλεοπτική μετάδοση του Ακαθίστου ‘Υμνου και της αυριανής Θείας λειτουργίας με οποιοδήποτε εφικτό και πρόσφορο τεχνικά και νομικό τρόπο, είτε σε τοπικό , είτε σε κυκλαδικό ή πανελλαδικό επίπεδο. Ευτυχώς που ο ΑΝΤ είχε σήμερα στις 16.00 από τον Ι.Ναό του Αγίου Ευσταθίου απευθείας μετάδοση του Ακαθίστου ‘Υμνου.

Αφήστε ένα σχόλιο