Νέα

Οι 36 Επιτάφιοι του Νίκου Χαλά

Ο 65χρονος Νίκος Χαλάς και το σπίτι του έχει στο Νειμποριό και το ζαχαροπλαστείο του κάτω από το σπίτι του είχε και τη τέχνη έμαθε καλά κοντά στο ζαχαροπλάστη Βασίλη Ξένο και ωραία αμυγδαλωτά, καλσούνια, βασιλόπιτες, τσουρέκια, κόλυβα, πάστες έφτιαχνε και τα παστιτσάκια  του τα μαστιχωτά ήταν ξακουστά, αλλά για κείνον, η ζωή του ήτανε να στολίζει κάθε χρόνο το επιτάφιο της ενορίας του, της Παναγίας πάνω στη Χώρα.

Μαθητής του Δημοτικού σχολείου ήτανε και άρχισε να πηγαίνει πρώτα  στους μπαξέδες της Χώρας για να μαζεύει  σπιτικά λουλούδια και μετά  να βοηθάει τις γυναίκες που  στόλιζαν  τον επιτάφιο.

Όταν το 1979 του είπανε να βγει  να μαζέψει χρήματα για να αγοραστούν για πρώτη φορά λουλούδια από ανθοπωλείο, μιας και τα σπιτικά είχανε πια λιγοστέψει, τα χρήματα δεν φτάσανε και τότε ο 25χρονος  Νίκος αποφάσισε να αγοράζει εκείνος  τα λουλούδια του Επιταφίου κάτι που γίνεται  μέχρι και σήμερα.

Ο ίδιος όμως, το 2014, έπαψε να πηγαίνει στο στολισμό μαζί με τις γυναίκες, ένα πρόβλημα υγείας στα πόδια τον καθήλωσε στο κρεβάτι και δεν μπόρεσε να ξαναβγει από το σπίτι του, το μόνο που τον παρηγορεί είναι να βλέπει τις  36 φωτογραφίες που τραβούσε κάθε χρόνο  τον  στολισμένο  Επιτάφιο και  να φέρνει στο νου το πόσο ωραία είχε περάσει με την παρέα που στόλιζε και να εύχεται να ξαναβρεθεί του χρόνου  μαζί τους.

Αύριο βράδυ μετά τα μεσάνυχτα θα βγει  βίντεο  Vanglouk, από τον στολισμό του 2012 με τον Νίκο, τη Μαρία, τη Φλώρα, την Ουρανία, τη Βάντα, τη Μαργαρίτα, τους ηλεκτρολόγους και πολλούς άλλους.

Αφήστε ένα σχόλιο