Νέα

Κάρολος Γιαγιάννης: Όλοι οι άλλοι αντιδρούν και εμείς πέρα βρέχει…

Όσοι θεωρούν ότι εμείς που αντιδρούμε στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στην Άνδρο είμαστε παρανοϊκοί που δεν αντιλαμβανόμαστε τα οικονομικά και οικολογικά οφέλη αυτής της μορφής δραστηριότητας ας μάθουν τα εξής:

 • Στην Αμοργό, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την προσφυγή κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς στο νησί. Ολόκληρη η σχετική είδηση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.koinignomi.gr/news/politiki/politiki-kyklades/2020/05/05/yper-tis-aytonomias-alla-me-oroys-kai-periorismoys.html?fbclid=IwAR2XkA0C05usqFkUGyw2kKHnpaSLirdUZTYwFndNqljdWoePgJolpBt9oBE
 • Μέσω κοινής επιστολής τους προς το πρωθυπουργικό γραφείο, 20 Δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου, στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Λοτσάρης, αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών στα νησιά τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η επικείμενη ανεξέλεγκτη χωροθέτηση αιολικών πάρκων απειλεί τα νησιά με περιβαλλοντική, τουριστική και οικονομική καταστροφή, που θα σημαίνει δυστυχώς μείωση και κατακρήμνιση της οικονομικής τους ανάπτυξης που θα συμπαρασύρει και την οικονομία της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, οι συλλογικοί φορείς και οργανώσεις και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αντιδρούν σθεναρά στην προοπτική εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων. Διαμαρτύρονται έντονα όχι όμως μηδενιστικά και απαξιωτικά, προτάσσοντας τη διατήρηση του φυσικού νησιωτικού τοπίου αναλλοίωτο.

Στηρίζουν την ανάγκη για στροφή στην καθαρή ενέργεια, στηρίζουν το καθαρό περιβάλλον, αλλά με κανόνες και οργάνωση.

Βασικός γνώμονας είναι η προστασία της ταυτότητας και της προσωπικότητας του κάθε νησιού με την λήψη ειδικών μέτρων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός από αυτά, όπως η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που θα προβλέπεται στα εναρμονισμένα με τη νομοθεσία τοπικά χωρικά σχέδια.»

Εάν δυστυχώς γίνει το αντίθετο τότε η πολιτιστική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη.»
Ολόκληρη η επιστολή των Δημάρχων στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://thepressproject.gr/i-dimarchi-tou-notiou-egeou-enonoun-tis-fones-tous-ke-zitoun-tin-aposyrsi-tou-anti-perivallontikou-nomoschediou/

 • Στην Τήνο, σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιστέκεται σθεναρά στην πραγματοποίηση των έργων θεμελίωσης των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα, αντιμετωπίζοντας απειλές ποινικής δίωξης από την εκεί ιδιωτική εταιρεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών για διαφυγόντα κέρδη από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
 • Στην Πάρο, το υγιέστερο κοντινό μας παράδειγμα, από κοινού Δημοτική Αρχή και τοπική κοινωνία έχουν εκπέμψει προ πολλού το μήνυμα ότι δεν θα αφήσουν να μπουν άλλες βιομηχανικές ανεμογεννήτριες στο νησί τους. Και μέχρι στιγμής έχουν εισακουσθεί.

Νομίζει κανείς ότι στα νησιά αυτά δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα; Η διαφορά είναι ότι εκεί δεν διανοούνται να θυσιάσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, δηλαδή τη φύση τους, τα τοπία τους και την ταυτότητά τους που συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον, στο βωμό του όποιου οικονομικού οφέλους. Πιστεύει κανείς ότι και εκεί δεν υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που πιέζουν για την πραγματοποίηση των αιολικών έργων; Η διαφορά είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες, έχοντας συνειδητοποιήσει την οικονομική και οικολογική βλάβη που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα στα νησιά τους, είναι ενεργές και πιέζουν τους υπευθύνους να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις, ώστε να διατηρηθούν οι τόποι τους αλώβητοι από τον «ιό» της αιολικής βιομηχανίας.

Στην Άνδρο, το νησί που βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα ως προς τις αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης παρακολουθούμε σύσσωμη την αντιπολίτευση να πιέζει την παράταξη του Δημάρχου να πράξει τα δέοντα για να ανασχεθεί το «τσουνάμι» των αιολικών που σχεδιάζονται για το νησί, και ο Δήμαρχος, ως γνήσιος πολιτικάντης, λέει και ξελέει: Aπό τη μία αναθέτει στον δικηγόρο, κ. Τρύφωνα Κόλλια, να του προτείνει τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την υλοποίηση της ήδη αποφασισμένης αναστολής όλων των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, και από την άλλη την κρίσιμη στιγμή, προφασιζόμενος οικονομική αδυναμία του Δήμου, δεν προχωράει στην προσφυγή ακύρωσης άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού εντός Προστατευόμενης Περιοχής (Φραγκάκι), μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από φωλιά προστατευόμενου είδους (σπιζαετού), πράγμα αδιανόητο για ένα νησί όπως η Άνδρος, με την αναγνωρισμένη σπάνια βιοποικιλότητά του και με μεγάλο μέρος της έκτασης του χαρακτηρισμένης ως περιοχή Natura 2000.

Από τη μία ψηφίζει τη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις ανεμογεννήτριες και από την άλλη τη σνομπάρει επιδεικτικά, χωρίς να συμμετέχει σε καμία συνεδρίασή της, παρότι είναι τακτικό μέλος της. Τέλος, ενόψει της προκλητικής αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων στην περιοχή του Μακροτάνταλου για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παραμένει απαθής.

Έτσι συμβαίνει όμως όταν οι τοπικές κοινωνίες δεν αντιδρούν στην επερχόμενη καταστροφή και δεν ασκούν την απαιτούμενη πίεση για τη λήψη των σωστών αποφάσεων. Τα λέμε, τα ξαναλέμε, αλλά δυστυχώς το αυτί του Ανδριώτη δεν ιδρώνει. Κανένας από τους πολίτες που αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου και καμία Επιτροπή δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνία, η οποία μπορεί μεν να έχει τις δικαιολογίες της για την παθητικότητά της, έχει όμως και την ιερή υποχρέωση να αντιληφθεί την απειλή και να αντιδράσει.

Όσοι ακόμα δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, ανεβείτε στο Καλιβάρι να δείτε τις τσιμεντένιες βάσεις των ανεμογεννητριών που είναι ίσες με την πλατεία ενός μικρού χωριού. Σκεφτείτε ότι αυτές είναι μόλις τρεις αλλά ακολουθούν μερικές εκατοντάδες. Φανταστείτε τα σιδερένια τέρατα που θα υψωθούν σε αυτά τα σημεία, τα οποία θα είναι ορατά από πολλά χιλιόμετρα. Αναλογιστείτε ότι οι βουνοκορφές της Άνδρου σύντομα θα γεμίσουν με αυτά τα τέρατα, τα οποία όταν πια θα έχουν «φυτευτεί» στο έδαφος δεν θα ξαναβγούν ποτέ από αυτό. Στρέψτε το βλέμμα σας όταν πέσει το σκοτάδι προς τη Νότια Εύβοια και δείτε τα κόκκινα φωτάκια των εκεί ανεμογεννητριών που μετατρέπουν τη νυχτερινή γαλήνη σε βιομηχανική κόλαση. Και αν δεν σας φτάνουν όλα αυτά για να αντιληφθείτε την ανάγκη συστράτευσης για την αποτροπή αυτού που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει αναπότρεπτο, ακούστε τη φωνή αγωνίας ενός κατοίκου-αγωνιστή της Καρύστου:

«Σε καμιά περίπτωση οι Κυκλάδες να υποστούν τον όλεθρο που βιώνει η Νότια Καρυστία! Συσπειρώστε τον κόσμο των νησιών και δείχτε αντίδραση!»

Κάρολος Γιαγιάννης
μέλος της Επιτροπής Αγώνα Άνδρου
ενάντια στις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες

3 Σχόλια

 • Μπράβο Κάρολε!
  Δυστυχώς αν δεν πάμε χωριό χωριό, πόρτα πόρτα με τηλεβόα, σε πανηγύρια, σε εκκλησίες, σε γλέντια και χαρές, με κάθε τρόπό δεν θα υπάρξει αυτό που συναντάμε στα άλλα νησιά…
  Εδώ είμαστε εμείς που νοιαζόμαστε, εμείς που πρέπει να τους θυμίσουμε να νοιαστούν….
  Μην αναρωτιόμαστε γιατί. Ο κάθε ένας μας έχει δώσει τη δική του απάντηση, απλά να πράξουμε σύμφωνα με αυτό ως δεδομένο.
  Οτι δηλαδή “πάει το βουνό στο Μωάμεθ”
  Να πράξουμε οχι αλλα λόγια.
  Φιλιά
  Ζέφη

 • Στα Χανιά, προχθές εμποδίστηκε εργοτάξιο θεμελίωσης ανεμογεννητιών,απο την ξεσηκωμένη τοπική κοινωνία. Τοπικοί άρχοντες και βουλευτές είναι στο πλευρό των κατοίκων.
  Σ όλη την Ελλάδα,χερσαία και νησιωτική υπάρχει καθολικός ξεσηκωμός εναντίον των ανεμογεννητριών,εκτός απο την Ανδρο. Φαίνεται ότι εμείς φοβόμαστε η δεν θέλουμε να δυσαρεστήσουμε τους Βουλευτές και Υπουργούς Κυκλάδων η με Κυκλαδίτικη καταγωγ’η.
  Θα γίνουμε σίγουρα βραχονησίδα εγκατάστασης και λειτουργίας τεραστιων βιομηχανικού βαρέως τύπου ανεμογεννητριών.

 • Πέρα από τις όποιες πολιτικές ευθύνες των ταγών μας (διαχρονικά), κατ’ εμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στην ιδιοσυγκρασία των Ανδριωτών , στις συνθήκες που διαμόρφωσαν την Ανδριώτικη κοινωνία και την κατένειμαν γεωγραφικά, κοινωνικά και οικονομικά.Ειδικώτερα , σας παραπέμπω σε σχετικό δημοσιευμένο άρθρο μου “Ανδρος και Ανδριώτες ή μη λες τι μπορεί να κάνει η ‘Ανδρος για εσένα αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την ‘Ανδρο”. ‘Οσες παρεμβάσεις και αν έχουμε κάνει για να ενημερωθεί υπεύθυνα ο κόσμος -και έχουν γίνει πολλές- έχουν πέσει στο κενό. Στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφόρησης κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει και ότι δεν ενημερώθηκε .

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio