Νέα

Συλλογή υλικού για την τεκμηρίωση της «Ανδριώτικης βεγγέρας»

 

Η Ανδριώτικη βεγγέρα βρίσκεται στο στάδιο της τεκμηρίωσης, στην προσπάθεια να καταγραφεί  στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η ενεργός συμμετοχή όλων σε αυτό το εγχείρημα είναι πολύ σημαντική, και προκειμένου να ολοκληρώσουμε την πρόταση υποβολής, θα χρειαστούμε τεκμήρια της βεγγέρας, όπως:

  • Φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή που να περιλαμβάνουν αποτυπώσεις του στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (βεγγέρας) παλαιότερων εποχών αλλά και σύγχρονες. Σε κάθε φωτογραφία είναι απαραίτητες οι πληροφορίες για τον δημιουργό της (αν είναι γνωστός), καθώς και το πρόσωπο/φορέας που έχει τα πνευματικά δικαιώματα. Π.χ. Φωτογραφία 1, Βεγγέρα στο χωριό Αλαμανιά, έτος 1956, φωτογράφος Α. Ανδριώτης, κάτοχος: Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαμανιάς. Διευκρινίζεται ότι επί των φωτογραφιών δεν πρέπει να αναγράφεται καμία πληροφορία, αλλά να τις συνοδεύει ως μήνυμα.
  • Κείμενα (πηγές, αρχειακά τεκμήρια κτλ.)
  • Άλλα οπτικά και ακουστικά τεκμήρια (σχέδια, αρχεία ήχου, βίντεο κτλ.), με τις σχετικές πληροφορίες
  • Διαδικτυακές πηγές (υπερσύνδεσμοι)
  • Μαρτυρίες, αναμνήσεις βεγγέρας στα χωριά της Άνδρου ως πρωτότυπα κείμενα καταγραφής προφορικής ιστορίας 300 – 500 λέξεων.

 

Εδώ και καιρό, γίνεται μια προσπάθεια έρευνας, συλλογής και καταγραφής υλικού με τη συνδρομή προσώπων, πολιτιστικών και άλλων φορέων.

Πολλοί θησαυροί ωστόσο κρύβονται στα συρτάρια των ανδριώτικων σπιτιών και στις θύμησες των ανθρώπων που βίωσαν και βιώνουν τις βεγγέρες, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας του νησιού μας.

Περιμένουμε τη συνδρομή σας σε αυτή την προσπάθεια για να καταφέρουμε ένα σημαντικό πολιτιστικό στόχο για την Άνδρο.

Αποστολή τεκμηρίων μέχρι και την Δευτέρα 29/6/2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

 

Ευχαριστούμε θερμά,

 

Εκ της Ομάδας Σύνταξης του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio