Νέα

Ελεύθερη η είσοδος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στην έκθεση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, «Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων της Διασποράς»

 

 

 


Περιηγηθείτε στο Μουσείο και ανακαλύψτε την έκθεση «Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων της Διασποράς: Έργα από την Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή» με ελεύθερη είσοδο, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου.

Αφαιρετικές Προσεγγίσεις Ελλήνων Καλλιτεχνών της Διασποράς
Έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή

Είναι δεδομένο ότι πλειάδα Ελλήνων εικαστικών έζησαν ή ζουν και διαπρέπουν στο καλλιτεχνικό προσκήνιο των χωρών όπου κατέφυγαν και παρέμειναν. Ωστόσο, η θεματική που ορίσαμε στην έκθεση αυτή αφορά αποκλειστικά καλλιτέχνες οι οποίοι εν μέσω πολλών δυσκολιών, άλλοι από ιδιοσυγκρασιακή αφαιρετική ροπή και άλλοι εξ ανάγκης κινούμενοι, αποφάσισαν να δοκιμαστούν στα αφαιρετικά κρατούντα της εποχής τους.

Ορισμένοι, εκ των συγκυριών αγόμενοι, αποφάσισαν την έξοδο από τον γενέθλιο τόπο προσδοκώντας ελευθερία δράσης και σκέψης και αναζητώντας μερίδιο στα πρωτοποριακά τεκταινόμενα των καιρών. Άλλοι, λόγω κοινωνικοπολιτικών συνθηκών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν σε εκπατρισμό προκειμένου να αποφύγουν διώξεις και κατατρεγμούς. Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του μεταγωγικού πλοίου τύπου Liberty, του γνωστού «Ματαρόα», που σε πολλούς προσέφερε τον πλου προς την ελευθερία και παρέμεινε ιστορική αναφορά αυτής της ψυχικά επώδυνης και βιωματικά επίπονης περιπέτειας.

Οι καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα είναι:
Chryssa (Χρύσα Βαρδέα), Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Κουνέλλης, Λουκάς Σαμαράς, Θάνος Τσίγκος, Τζον Χριστοφόρου, Ντίκος Βυζάντιος, Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), Σοφία Βάρη, Μπάμπης Βεκρής (Electros), Νάσος Δάφνης, Κώστας Ανδρέου, George Negroponte, Μαρκ Χατζηπατέρας, Νάκης Παναγιωτίδης, Άλκης Πιερράκος, Άρης Κουτρουλής, Lynda Benglis.

 

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος

Οδός Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Χώρα, Άνδρος 845 00

T. 22820 22444
F. 22820 22490

E. [email protected]

Ωράριο λειτουργίας
Θερινή περίοδος
Ιούλιος – Σεπτέμβριος
(κατά την θερινή περιοδική έκθεση)

Τετάρτη – Κυριακή
11:00-15:00 & 18:00-21:00

Δευτέρα
11:00-15:00

Τρίτη
κλειστά

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio