Νέα

-Και τι με νοιάζει εμένα ο σπιζαετός; του Λεωνίδα Καμπάνη

Ένας σπιζαετός γεννιέται κάθε χρόνο στο Φραγκάκι

Από απόσπασμα ραδιοφωνικής εκπομπής που μου έστειλε φίλος:
“…και επειδή φωλιάζει εκεί ο σπιζαετός και δε θα μπορεί να φωλιάζει, να μην μπουν οι ανεμογεννήτριες και να καίμε λιγνίτη …να πεθάνουμε όλοι από καρκίνο!”.
Να υποθέσω πως η εκπομπή ήταν σατυρική; Δε θα το σχολιάσω.

Με έκανε όμως να σκεφτώ ότι δεν είναι σε όλους προφανής ο λόγος για τον οποίο η βιοποικιλότητα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τον λόγο, με κάποιες αλήθειες …και λίγο μύθο.

Σε κάθε περιβάλλον, κάθε μέλος της πανίδας και της χλωρίδας έχει κάποια συγκεκριμένη θέση μέσα σε αυτό, και παίζει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος.
Θα αναφερθώ συγκεκριμένα στον σπιζαετό, μια και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο σήριαλ με τις ανεμογεννήτριες στην Άνδρο:

Στη γειτονιά του ο σπιζαετός κάθετε στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας, είναι δηλαδή το κορυφαίο αρπακτικό, οπότε επωμίζεται μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διατήρηση των ισορροπιών. Τι θα γίνει όταν τον διώξουμε ή τον αφανίσουμε από προσώπου γης;
Η απάντηση είναι μία: δεν ξέρουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η ύπαρξη κάθε οργανισμού είναι “ιερή” – επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιόν τρόπο θα αναστατωθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος άμα απομακρυνθεί από αυτόν.
Εμάς, σε τι μας αφορά αυτό;

Στα λημέρια του σπιζαετού κυκλοφορεί ένα είδος μικρού ποντικού. Εντελώς ασήμαντο για μας το ποντικάκι, μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όχι όμως και ο σπιζαετός, για τον οποίο τυχαίνει να είναι ο καλύτερος μεζές.
Έτσι λοιπών ελέγχεται ο πληθυσμός των συγκεκριμένων τρωκτικών.

Εφόσον διώξουμε τον σπιζαετό, ο πληθυσμός των ποντικιών θα αυξηθεί γεωμετρικά, θα επεκτείνουν την περιοχή τους, μέχρι που κάποτε να κάνουν την εμφάνισή τους στο πλησιέστερο χωριό. Κανένα πρόβλημα, θα μου πείτε: έχουνε γάτες, και στην ανάγκη έχουνε και …φάκες.
Αμέλησα όμως να σας πω πως το ποντικάκι κουβαλάει μια ψείρα, τόσο μικρή που μόλις φαίνεται με γυμνό μάτι.

Σας προλαβαίνω πριν μου μιλήσετε για τις σκόνες που πουλάν τα φαρμακεία, για να προσθέσω πως η συγκεκριμένη ψείρα είναι φορέας ενός υιού με θνησιμότητα διπλάσια από τον SARS-CoV2 – και αυτός βέβαια μόνο με μικροσκόπιο ανιχνεύεται.

Κάποτε, η επιστήμη θα εξηγήσει τους θανάτους των κοντοχωριανών μας, μπορεί και όχι.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι πλέον αργά για αυτούς. Πολύ αργά…

8 Σχόλια

  • Ας ρωτήσει κάποιος αυτό τον τύπο (δεν λέω “άνθρωπο” διότι … ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ) αν θεωρεί σωστή την απόφαση που έχουν λάβει για εμάς (χωρίς εμάς !), να μπουν τόσες α/γ στα Κυκλαδονήσια, να χαλάσουν ζωές ανθρώπων, ζώων, πτηνών, περιοχές NATURA,ο υδροφόρος ορίζοντας κλπ (ο κατάλογος μακρύς), προκειμένου να κλείσει ένα εργοστάσιο λιγνίτη. Μα βρε παιδιά, έχουν ήδη εγκατασταθεί 3.000 α/γ στην Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να έχει κλείσει το ρημάδι;

  • Δυστυχώς η στάση ζωής να βλέπουμε τα πράγματα κοντόφθαλμα και μέσα απο το μυωπικό πρίσμα του προσωπικού όφελους είναι διαδεδομένη μεταξύ μας, γι αυτό και η μόνιμη ραστώνη και αδράνεια μας.
    Σου λέει ο άλλος. Εγώ μένω στην Χώρα. Τι με νοιάζει εμένα αν το Κόρθι γίνει σκαντζόχοιρος απο τις Α/Γ που θα γεμίσουν τις κορυφές των οροπεδίων του ?
    Εγώ δεν τις βλέπω και δεν τις ακούω.Ας γίνουν όλα τσιμέντο και σίδερα.
    Αυτή η αδιαφορία και ο ατομικισμός οδηγούν στην αδράνεια και την υποτακτική συμπεριφορά και αποδοχή κάθε απόφασης για σένα,χωρίς εσένα.
    Ετσι λοιπόν το παράδειγμα της αδιαφορίας στην απειλούμενη εξαφάνιση του σπιντζαετού, έχει βαθύτερη σημασία και ίσως συμβολισμό, για την σημερινή κοινωνία μας.

  • Δεν είμαστε πρόβατα αναγνώστες για να ακούμε ότι θα πεθάνουμε αν μπουν αιολικά πάρκα. Ακόμα και τα κανονικά πρόβατα δεν έχουν πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες, όπως κάποιοι δήθεν προστάτες του νησιού που το μόνο που κάνουν είναι να λαϊκίζουν και να διχάζουν τον κόσμο χωρίς λόγο και για ιδιοτελείς σκοπούς. Θα μπλέξουν και κοσμάκη που τους πιστεύει. Τιμή και δόξα στις ΜΚΟ των σκληρά εργαζόμενων!

  • Ποιοι είναι οι ιδιοτελείς σκοποί όσων ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Α/Γ;;;;;μάλλον το αντίθετο συμβαίνει κ Γληνέ. Για πες μου ποιος είναι εμένα ο ””ιδιοτελής σκοπός ”’που δεν θέλω να βλέπω από την αυλή του σπιτιού μου τα ”τέρατα””;;;;;;για να κονομάει κάποιος μεγαλοκαρχαρίας;;;;;..Όσο για το πρόβλημα για ρώτα στην Κάρυστο τι έχει μείνει κάτω από τις Α/Γ;;;;;Έχουν βγει κάποια ”παπαγαλάκια”’και υποστηρίζουν τις Α/Γ.Πόσο πάει;;;Γι έλα στο Κόρθι να μας τα πεις αυτά που γράφεις ότι θα μπλέξουν τον κοσμάκη που τους πιστεύει…….Πολύ θα ήθελα να ξέρω που είναι το σπίτι σου……..

  • Οτι του φανεί του Λολοστεφανή !!!
    Παλιά σοφή ανδριώτικη παροιμία διαχρονικής αξίας.

  • H παροιμία αναφέρεται και κουμπώνει στα σχόλια του Γληνού.
    Αναγκαία διευκρίνηση,γιατί η δημοσίευση της,κάτω απο την παρέμβαση του ανώνυμου,οδηγεί σε λάθος εντυπώσεις.

  • Σε κάθε ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό τοπίο, χρειάζεται να υπάρχει σοφία και σύνεση, για να μην υπάρχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα (όπως σε διάφορες περιπτώσεις έχουμε δει να συμβαίνει, λ.χ. με το φράξιμο των ρεμάτων). Αλλά και κάθε περιοχή έχει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, ο οποίος πρέπει να προστατεύεται με τον δέοντα σεβασμό. Δεν θα αρνηθούμε τα οφέλη της τεχνολογίας, αλλά η κάθε τεχνολογία οφείλει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον στο οποίο εφαρμόζεται και στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, με τον πλέον αρμονικό τρόπο. Και ποτέ δεν πρέπει να είναι ο τόπος αυτός που προσαρμόζεται στην τεχνολογία. Η δύναμη του αέρα είναι ευλογία για έναν τόπο και μπορεί να αξιοποιηθεί (και πάντα αξιοποιείτο ως ένα βαθμό, με τα πανιά των πλοίων και τους μύλους που έκαναν το αλεύρι). Αλλά και εδώ χρειάζεται σύνεση. Πρέπει να σχεδιαστούν απ’ την αρχή νέες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας που να σέβονται την ευαίσθητη οικολογική ισορροπία του τόπου που περιγράφει το άρθρο αυτό, να παραχθούν τοπικά στο νησί και να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αυτονομία της ευρύτερης περιοχής. Αφού πρώτα -εννοείται- κριθούν κατάλληλες για εφαρμογή στο κορθιανό τοπίο και αβλαβείς για το οικοσύστημα της περιοχής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio