Νέα

Η εκδήλωση «Δε χρειάζεται να ξανά-ανακαλύψουμε τον τροχό»

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Αυγούστου 2020, περισσότεροι από 400 Ανδριώτες, συγκεντρώθηκαν στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου, και συμφώνησαν ότι «Δε χρειάζεται να ξανά-ανακαλύψουμε τον τροχό».

Αυτός ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε εκεί, από τον Αχιλλέα Σταματιάδη, μεταπτυχιακό φοιτητή Classics και τον Δρ Γιάννη Καλογεράκη, εκπαιδευτή στελεχών επιχειρήσεων.

Οι δύο TEDx ομιλητές ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε ένα θέμα που πραγματικά καθήλωσε τους παρευρισκόμενους. Το πώς δηλαδή η αρχαία Ελληνική και Ρωμαϊκή γνώση περί ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και ηγεσίας, σε δύσκολες συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει πρακτικά τους σημερινούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Κατά κοινή ομολογία όσων παρακολούθησαν την ομιλία, απέσπασαν γνώση και χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή την εργασιακή τους πορεία.

Την οργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης το ανέλαβε ο Δημήτριος Κοκκίνης, πρόεδρος της Λέσχης Ανδρίων. Στην εισαγωγή του ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσους συνδράμαν για την οργάνωση και εκτέλεση της εκδήλωσης τονίζοντας την αξία του ανθρώπινου παράγοντα και την σημασία της ύπαρξης Εμπιστοσύνης, Σεβασμού και Φιλότιμου για την επιτυχία οποιασδήποτε δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της ανδριώτικης ναυτιλίας. Επίσης αναγνώρισε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ηγέτες στον τομέα τους και υπηρέτες των άλλων.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Χρήστος Μπαλόγιαννης, πρόεδρος του Andros Cycladic Tourism Network αναφερόμενος στη προσπάθεια των επιχειρηματιών του δικτύου για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη της Άνδρου και πως τέτοιες εκδηλώσεις βοηθάνε προς αυτό τον σκοπό.

Ο Αχιλλέας Σταματιάδης ανέπτυξε το θέμα της σχέσης της Κλασικής γραμματείας με την Ηγεσία. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για τρία παραδείγματα ηγετών: αυτό του Επαμεινώνδα, του Σελεύκου Α’ Νικάτορα και του Μάρκου Αυρηλίου. Ο πρώτος υπήρξε μεγάλος στρατηγός και επέδειξε ήθος μέχρι και το τέλος της ζωής του, ο δεύτερος υπήρξε ίσως ο αξιολογότερος συνεχιστής του Μ. Αλεξάνδρου και ο τρίτος υπήρξε η ενσάρκωση του Πλατωνικού φιλοσόφου βασιλέως. Και τα τρία παραδείγματα ανέδειξαν διαφορετικές πτυχές της έννοιας της Ηγεσίας, η οποία παραμένει αναλλοίωτη και διαχρονική. Άλλωστε όπως έχει πει και ο Γ. Σεφέρης «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον.»

Ο Δρ Γιάννης Καλογεράκης μίλησε για τον ανθρωποκεντρισμό της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής φιλοσοφίας, που έχει ως μέτρο όλων, τον Άνθρωπο και εφαρμόζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, προσωπικές και επαγγελματικές. Ανέλυσε για το πώς οι μύθοι, οι αγώνες τέχνης, ποίησης και αθλητισμού, λειτουργούσαν ως πρότυπα για τον άνθρωπο και βάσει αυτών μεγαλούργησαν. Εξήγησε για το πώς η παιδεία αποτελούσε πηγή αρετής και σοφίας και όλα μαζί συνηγορούσαν στην ευδαιμονία, στόχο ζωής για το άνθρωπο. Ανέφερε λαμπρά παραδείγματα ηγεσίας, όπως του Περικλή και σε ένα πήγαινε έλα με το σύγχρονο κόσμο, παρέθεσε παραλληλισμούς όπως εκείνος του Robert Kennedy, της Margaret Thatcher, και άλλων σύγχρονων ηγετών, που βάδισαν πάνω στις αρχές της αρχαίας ελληνικής ηγεσίας.

Εξήγησε πώς η περίφημη Αριστοτελική μεσότητα, συνδέεται με τις σύγχρονες αρχές Συναισθηματικής Νοημοσύνης (EQ) και πώς το Ήθος, Πάθος, Λόγος είναι αενάως ο δρόμος για την Αριστεία. Έκλεισε με το παράδειγμα του Ηράκλειου μύθου της Αρετής και της Κακίας, θυμίζοντας ότι είμαστε απόγονοι του Σωκράτη, του Λεωνίδα, του Αριστοτέλη και του Περικλή αλλά δυστυχώς και του Εφιάλτη. Τόνισε έτσι τη σημασία της ελεύθερης βούλησης και της ελεύθερης επιλογής, που προϋποθέτει όμως ήθος, γνώση και επίγνωση, προκειμένου ο κάθε επαγγελματίας του σήμερα να βασίσει τις αποφάσεις του, δηλαδή το χαρακτήρα του, δηλαδή το μέλλον του.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος, κος Δημήτριος Λοτσάρης, αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι του δήμου, επιχειρηματίες και εφοπλιστές της Άνδρου, αλλά και πλήθος ανδριωτών.

 

Την εκδήλωση την έκλεισε ο Δήμαρχος Άνδρου, ο οποίος αφού συνεχάρη όλους όσους συνεισφέραν στην επιτυχία της εκδήλωσης, συμπλήρωσε στο ότι δεν είναι απαραίτητο ο Δήμος να έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο, χρειάζεται να έχει και υποστηρικτικό, και ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που υπηρετούν τον Δήμο Άνδρου και την Άνδρο, αφανώς, καθημερινά, και ότι η δημοτική αρχή υπηρετεί τρεις πτυχές, το ήθος, το πάθος και τον άνθρωπο.

Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεισέφεραν οι:
Δήμος Άνδρου, Λέσχη Ανδρίων, Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Andros Cycladic Tourism Network, Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Centre Culturel Hellenique, Ναυτικός Όμιλος Άνδρου, Ξενοδοχείο Ανεμόμυλοι, Fast Ferries, Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, «Το Στέκι του Ανδρέα», Ζαχαροπλαστείο Λάσκαρη, Ζαχαροπλαστείο Λυγίζου, Αστέρας Ράδιο 92, Magna Technology Solutions, Λαϊκή Σκηνή, Παναγιώτης Ποδηματάς, Δήμητρα Γουλανδρή, Κατερίνα Ζώταλη, Έλενα Βαλσάμη – Σταματιάδου, Κατερίνα Ξυλά – Loth, Αδάμ Τσαπέκος, Θανάσης Καρπούζης, Αντώνης Κουτσούκος, Γιάννη Βολέλη, Ζήση Τόνα, Αναστασία Καβαλλάρη, Μαριλένα Ξανθού, Αγγελική Στρατή, Βαγγέλης Λουκίσσας, Επαμεινώνδας Μαρμαράς, Δημήτρης Ταμβακάκης, Γιάννης Μήλα, Γιωταμίνα Αλεξάνδρου, μέλη του δημοτικού και τοπικού συμβουλίου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio