Νέα

Η Πρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ. Άνδρου ενημερώνει για την μεταφορά των μαθητών το σχολικό έτος 2020-21

15o Κ.Τ.Ε.Λ. ΑΝΔΡΟΥ
Χώρα, Άνδρος Τ.Κ.: 84500

Τηλ.: 22820 22316 Κιν.: 6978485921

e-mail: [email protected] http://www.ktelandrou.gr

Άνδρος, 09/09/2020

ΠΡΟΣ:

Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Άνδρου  “Ο Άγιος Χριστόφορος”

ΚΟΙΝ:Γραφείο Δημάρχου, Γραφείο Επάρχου, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Διεύθυνση Οικονομικού Κυκλάδων, Τμήμα Προμηθειών, υπόψιν κ. Παπαμανώλη
Σχολικές μονάδες Άνδρου (Α´ & Β’βάθμια)

 

ΘΕΜΑ: Μεταφορά μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες και συνάδελφοι,

Αισθανόμαστε την ανάγκη να συντάξουμε την παρούσα επιστολή καθότι το τελευταίο διάστημα έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος συζητήσεων με αρκετούς από εσάς αλλά θεωρήσαμε σωστό και πρέπον από τη μεριά μας να είμαστε απόλυτα διαυγείς και να αποτυπώσουμε τη θέση μας και επίσημα, εγγράφως, ώστε να αποφύγουμε τυχόν παραποιήσεις της θέσης μας αλλά και της πραγματικότητας.

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε στο στόχαστρο πολλαπλών συζητήσεων, σχολίων, παραπόνων και, προς έκπληξή μας, εκβιασμών από κάποιους ιδιοκτήτες ταξί σε συνέχεια της δημοσίευσης της πρόσκλησης για την υποβολή οικονομικών προσφορών που αφορούν τη μεταφορά μαθητών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Προς έκπληξη όλων μας, παρατηρήσαμε πως σε όλη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο αριθμός των αναγραφόμενων δρομολογίων έχει μειωθεί συντριπτικά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και συγκεκριμένα τα δρομολόγια των ταξί σε όλα τα νησιά από τριψήφιο νούμερο έχουν πλέον περιοριστεί σε μονοψήφιο νούμερο και μάλιστα αφορούν ειδικές μεταφορές μαθητών (ΑΜΕΑ κλπ).

Συγκεκριμένα όσον αφορά την περίπτωση της Άνδρου, τα 119 δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με ταξί που υπήρχαν στην προκήρυξη του προηγούμενου διαγωνισμού (2017), έχουν τώρα μηδενιστεί (2020). Εν αντιθέσει, τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με ΚΤΕΛ από 25 (2017), έχουν γίνει 29 (2020). Συνεπὠς έχουν προστεθεί δύο (2) μόνο δρομολόγια επιστροφικά.

Για την ακρίβεια, μέχρι και πέρυσι το συνολικό κόστος των δρομολογίων ταξί ανερχόταν στα 328,000€ και του ΚΤΕΛ στα 222,000€. Ενώ φέτος η οικονομική προσφορά για τα ΚΤΕΛ προβλέπει 269,000€. Συνεπώς τα υπόλοιπα 280,000€ αυτή τη στιγμή, φαίνονται να εξοικονομούνται από την Περιφέρεια και να διατίθενται ενδεχομένως σε άλλους τομείς.

Δε χρειάζεται ανεπτυγμένες μαθητικές ικανότητες για να κατανοήσει κανείς ότι με την προσθήκη 2 επιστροφικών δρομολογίων στο ΚΤΕΛ, προφανώς δεν αντικαθίστανται 119 δρομολόγια ταξί. Τα εν λόγω δρομολόγια του ΚΤΕΛ, τα οποία τελούνται για περισσότερο από 20 χρόνια, παρέμειναν ίδια ώστε να εξυπηρετήσουν, όπως πάντα, τον μεγαλύτερο όγκο των μαθητών του νησιού, κάτι που επιβάλλεται και από τη νομοθεσία αφού το ΚΤΕΛ κάθε περιοχής έχει προτεραιότητα/προβάδισμα στη μεταφορά μαθητών. Τα δύο νέα δρομολόγια (1.26 & 1.28) αφορούν την περιοχή Γίδες και την περιοχή Στιβάρι-Άνω Απροβάτου και αφορούν 24 μαθητές.

Εμείς καλούμαστε για άλλη μια χρονιά να συνεχίσουμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών, το οποίο τελούμε από το 1965.

Δεν είμαστε η αρμόδια αρχή που ορίζει ούτε το πλήθος, ούτε τη φύση των δρομολογίων και σαφώς ούτε τον προϋπολογισμό και τους αναδόχους του έργου. Είμαστε ένας από τους αναδόχους του έργου. Τις ίδιες απορίες που έχετε εσείς, τις έχουμε και εμείς και τις συζητήσαμε με πάσα ειλικρίνεια με τους εξαιρετικούς σας συναδέλφους, κ. Μάνεση (Πρόεδρο του Σωματείου) και τον κ. Μανδαράκα (Γεν. Γραμματέα).

Ο σχεδιασμός του έργου της μεταφοράς των μαθητών πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους, τρέχουσες νομοθεσίες και διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Η μόνη δυσάρεστη έκπληξη ήταν ότι από την περσινή χρόνια και με περισσότερη έμφαση την φετινή (2020-2021), θα μπει σε πλήρη εφαρμογή η νομοθεσία περί χιλιομετρικών αποστάσεων από τον τόπο κατοικίας του μαθητή μέχρι την πλησιέστερη σχολική μονάδα. Αυτό σημαίνει πως μαθητές που κατοικούν κοντά σε σχολικές μονάδες εντός 3-4 χιλιομέτρων (πχ. Μεσαριά, Βραχνού, Λειβάδια και πάρα πολλά άλλα χωριά) ΔΕΝ δικαιούνται μεταφοράς με μισθωμένο όχημα, αλλά καλούνται να προσέλθουν στο σχολείο με δικό τους μέσο.

Αυτό από μόνο του μειώνει τον αριθμό των μαθητών που δικαιούνται μεταφορά σημαντικά, και κατ᾽ επέκτασην ένας μεγάλος αριθμός μαθητών που μεταφέρονταν με ταξί ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Είναι αναμενόμενο λοιπόν πως όσο γίνεται εφαρμογή αυτού του νόμου, τόσο μικρότερη ανάγκη θα υπάρχει για δρομολόγια.

Τον προβληματισμό μας για την εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου την έχουμε εκφράσει γραπτώς και πολλάκις στον Αντιπεριφερειάρχη από το 2018. Είναι πρακτικά αδύνατον παιδιά 8, 10 και 14 χρονών να μεταφέρονται με τα πόδια (όπου δεν μπορεί ο γονέας ή δεν δύναται), με άσχημες καιρικές συνθήκες και με μεγάλη κλίση επαρχειακού δρόμου, για να φτάσουν στη σχολική μονάδα!

Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης καθώς και η ομάδα του, έχουν στείλει πολλάκις αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο να εξαιρεθεί η νησιωτική Ελλάδα από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ώστε να μεταφέρονται ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά. Ωστόσο προς λύπη όλων μας, το αίτημα δεν έχει απαντηθεί ακόμη και δεν έχει υπάρξει καμία πρόθεση του Υπουργείου να προβεί στην εν λόγω εξαίρεση.

Κατανοούμε απόλυτα τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή σας με τις φετινές εξελίξεις αλλά δεν είμαστε αντίπαλοι ούτε ενάντιοι στο έργο σας. Άλλες ανάγκες καλύπτουν τα οχήματα του ΚΤΕΛ και άλλες τα ταξί και αυτό θεωρώ πως το γνωρίζετε και οι ίδιοι καλά.

Όπως και εσείς, έτσι και εμείς, τους 10 μήνες του χρόνου επιβιώνουμε οικονομικά από το έργο της μεταφοράς των μαθητών. Δεν υπάρχουν άλλοι πόροι για την επιχείρησή μας, η οποία ζει 12 οικογένειες Ανδριωτών, συντηρεί 14 επαγγελματικά οχήματα χειμώνα-καλοκαίρι με σημαντικές φθορές καθώς και κτιριακές εγκαταστάσεις με αρκετά έξοδα.

Αν ήταν στο χέρι μας, όπως και ήταν κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του συζύγου μου Δημητρίου Μανούσου, σας είχε παραχωρηθεί ένας αριθμός δρομολογίων που ενώ είχαν δοθεί στο ΚΤΕΛ, σας δόθηκαν για να έχουμε όλοι εισόδημα όλο το χρόνο. Αυτό βέβαια εν καιρώ οδήγησε στην πρότερη κατάσταση με το ΚΤΕΛ να τελεί 25 δρομολόγια και τα ταξί 119, το οποίο όμως και πάλι δεν θα κρίνουμε καθότι δεν είμαστε η αρμόδια αρχή σχεδιασμού του έργου.

Εμείς και φέτος θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, όπως κάνουμε εδώ και 65 χρόνια, για να μεταφέρουμε τους μαθητές με ασφάλεια και συνέπεια στις σχολικές μονάδες και τα σπίτια τους. Και σε αυτό το έργο μας θα θέλαμε να σας έχουμε συνοδοιπόρους και όχι πολέμιους.

Στη διάθεσή σας αν μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο στο δικό σας έργο και προσπάθεια που κάνετε.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Κ.Τ.Ε.Λ. Άνδρου

Φλώρα Αμωράτου Μανούσου

4 Σχόλια

 • Να εξοικονομήσει η περιφέρεια χρήματα από την μεταφορά των μαθητών να κάνει καμμία παραπάνω συναυλία με την….,πώς την λένε, εκείνη την αοιδό που ξελαρυγγιαστηκε στην ορκωμοσια. Μήπως να ξανανοιγαν τα δημοτικά στα χωριά και να μην χρειαζόταν μεταφορά μαθητών, τουλάχιστον του δημοτικού; Για τα μεγαλύτερα παιδιά, έχει ο Θεός.
  Ο κύριος Λάσκαρης δεν έχει γνώμη επί του θέματος ή το έχει να συντροφεύει τα υπόλοιπα θέματα στα παλιά του τα παπούτσια;

 • Πέτρος Καλογρίδης
  Καλα κλαιγονται κ στο ΚΤΕΛ Ανδρου, θα εισπταξουν 368000 για σχολικα λεωφορεια απο την στιγμη που εδω κ 35 χρονια (οσο γνωριζω εγω) τα λεωφορεια του ΚΤΕΛ Ανδρου βαζει σχολικα κ επιβατικα στα ιδια λεωφορεια, δηλ. εισπρατουν κ τα εισητηρια κ τα ποσα απο τα σχολικα με τα ιδια τα λεωφορεια. Λοιπον ποιοι πρεπει να κλαινε οι επιβατες οι μαθητες η το ΚΤΕΛ Ανδρου;

 • βασω καραντζοπουλου Ανδρος
  Αυτο που αναφερεται ειναι 1) οτι ενω περυσι παιρνατε 222.000€ φετος θα παρετε 269.000€ .47.000€ παραπανω αρα το ΚΤΕΛ απο αυτη την απροσμενη για τις συνθηκες που βιωνουμε αποφαση δεν βγηκε χαμενο . 2) ετσι οπως το αναλυω μου φαινεται σαν μια μικρη απολογια προς τους ιδιοκτητες ΤΑΞΙ που φυσικα αυτοι εχασαν τα παντα 3) η ανα φορα σας θα επρεπε να ειναι προς τους γονεις λεγοντας τις προυποθεσεις και τους ορους μιας ασφαλης μεταφορας μαθητων τωρα μαλιστα που μπορει να εχετε μεσα στο λεωφορειο απ ολες τις σχολικες μοναδες και βαθμιδες (νηπια ,δημοτικο,γυμνασιο ,λυκειο ).4) ειναι κατανοητο οτι δεν ευθυνεται το ΚΤΕΛ για αυτη την αποφαση καταργησης του ταξι αλλα η περιφερεια και το υπουργειο εσωτερικων ! Καλη σχολικη χρονια κα Μανουσου !

 • Dimitris Tiniakos
  Συμφωνώ απόλυτα Βάσω με την ανάρτηση σου και βεβαίως πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά την μεταφορά μαθητων με τα λεωφορεία και εν όψη του COVID-19!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο