Νέα

Θύμα της πανδημίας ένας λάτρης της Άνδρου, ο Βέλγος Jean-Francois Verstrynge

 

Ο Jean-Francois Verstrynge ήρθε πρώτη φορά  στην Άνδρο σε ηλικία 18 χρονών, όταν ο πατέρας του του έκανε δώρο το ταξίδι στην Ελλάδα και φεύγοντας  υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι κάποια μέρα θα φτιάξει ένα σπίτι σε αυτό το ωραίο νησί.

Τα χρόνια πέρασαν, σπούδασε οικονομικά και νομικά, είχε μία πολύ λαμπρή σταδιοδρομία και το 2003 ως Προϊστάμενος  στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. επισκέπτεται και πάλι την Άνδρο, προσκεκλημένος του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή για την υλοποίηση ενός σχεδίου τους για τα Διποτάματα με τους νερόμυλους. Η επίσκεψη αυτή αναζωπυρώνει την αγάπη του για το νησί που αρχίζει να επισκέπτεται πλέον κάθε καλοκαίρι και κάποια στιγμή  με τη βοήθεια ενός φίλου του βρίσκει και κτίζει το σπίτι του στο Μεσαθούρι  με σκοπό του  να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στην Άνδρο παρέα με τους πολλούς πια φίλους του

Τον Ιανουάριο του 2020,  ο Jean-Francois προσεβλήθη από  κορονοϊό   και όλη την περιπέτειά και το χωρισμό τους περιγράφει η σύντροφός του  Rosemary στο αφιέρωμα της εφημερίδας  The Guardian    με το τίτλο  Ζευγάρια που η πανδημία χώρισε προσωρινά:

“Συναντηθήκαμε πριν από 34 χρόνια σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι και ερωτευτήκαμε. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο Jean-Francois διαγνώστηκε ότι είχε έναν κατεστραμμένο  δίσκο  κάτω χαμηλά στη σπονδυλική του στήλη του και εισήχθη στο νοσοκομείο για εγχείρηση. Ὀλα πήγαν  μια χαρά αλλά προσβλήθηκε από σηψαιμία και μεταφέρθηκε στην ενταντική.

Ένα πρωί ένας γιατρός μου τηλεφώνησε ότι ο Jean-Francois μεταφέρθηκε  σε απομόνωση, καθώς είχαν εντοπιστεί μικρόβια Covid-19 στο λαιμό του. Με έπιασε απελπισία, γιατί  στις ειδήσεις μάθαινα πώς οι άνθρωποι πέθαιναν μόνοι, οπότε ανησυχούσα μήπως  συνέβαινε και στον Jean-Francois. Συνεχίσαμε τακτικά επαφή με το WhatsApp και συχνά καθόμουν έξω από το θάλαμο στο νοσοκομείο. Ακούγεται γελοίο, αλλά απλά ήθελα να τον νιώθω κοντά μου.

Μια μαγική μέρα ένας ευγενικός και συμπονετικός γιατρός μου επέτρεψε πέντε λεπτά να πάω στο δωμάτιό του, αν και αυτό απαγορευόταν  αυστηρά. Αυτά τα πέντε λεπτά με στήριξαν για τον μετέπειτα μακρύ χωρισμό μας.

Ο Jean-Francois μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε μια ορθοπεδική κλινική για τη φυσικοθεραπεία του. Το δωμάτιό του είχε θέα στο πάρκινγκ, όπου πήγαινα κάθε μέρα για να μπορούμε να γνέφουμε ο ένας στον άλλο ενώ μιλούσαμε στο WhatsApp.

Στη συνέχεια, οι περιορισμοί μειώθηκαν. Την εβδομηκοστή ημέρα που δεν βλέπαμε ο ένας τον άλλον ζωντανά, έρχονταν με καροτσάκι έξω από το νοσοκομείο όπου βλεπόμασταν και μιλούσαμε από μία απόσταση.

Την επόμενη εβδομάδα ειδωθήκαμε μισή ώρα στην καντίνα του νοσοκομείου. Είμαστε χωρισμένοι με μεγάλα τραπέζια, φορώντας μάσκες, χωρίς καμία επαφή. Υπήρχαν περίπου 15 άλλα ζευγάρια. Ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός καθώς όλοι φώναζαν για να ακούγονται από απόσταση. Έφυγα με δάκρυα.

Στις 10 Αυγούστου 2020 επέστρεψε στο σπίτι, άλλος άνθρωπος απ’ όταν έφυγε τον Ιανουάριο. Είχε αρρωστήσει σε λάθος στιγμή. Τώρα, μετά από έξι εβδομάδες, έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα και προσαρμοζόμαστε στη νέα μας ζωή με τη μειωμένη κινητικότητά του. Είμαστε μάρτυρες της δύναμης της αγάπης που μας συντήρησε σε αυτό το μακρύ τσουνάμι και αισθανόμαστε  ότι ο δεσμός μεταξύ μας είναι ισχυρότερος από ποτέ.”

Λίγες μέρες όμως μετά τη δημοσίευση  του κομματιού της Rosemary, το αγαπημένο ζευγάρι ξαναχωρίστηκε, ο Jean-Francois Verstrynge παρουσίασε επιπλοκές, δεν άντεξε και πεθαίνει, θύμα και αυτός της ύπουλης πανδημίας.

Αφήστε ένα σχόλιο