3 Σχόλια

 • Όχι καλέ. Δεν το καταστρέφουν, το αξιοποιούν. Ανοίγονται δρόμοι, πέφτουν-αυτοβουλως- κάτι παλιοξερολιθιες επιτέλους ανοίγουν οι δουλειές …οι νέοι της Άνδρου δεν θα ξενιτεύονται κι οι ξενιτεμένοι ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής. Χαράς ευαγγέλια για τους ιθαγενείς ……ή μήπως ο χ ι;

 • Χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς χαχόλους και τους αμόρφωτους παπαγάλους τους.

 • “Η τέχνη της ξερολιθιάς στον κατάλογο της UNESCO”
  Οι ξερολιθιές αποτελούν παγκόσμιο σύμβολο και τεκμήριο της σχέσης που συγκροτήθηκε μεταξύ του ανθρώπου του μόχθου και του περιβάλλοντος. Σε κάθε τους μορφή (μονοπάτια, γεφύρια, αναβαθμίδες-πεζούλες, ταπεινά κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης, κατασκευές διαχείρισης νερού, αντιστηρίξεις, περιφράξεις, κλπ) συμβάλουν στην οικολογική ισορροπία αντισταθμίζοντας την εδαφική διάβρωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικό στοιχείο ανάδειξης του ελληνικού αγροτικού τοπίου ως πολιτιστικό αγαθό.
  Η τέχνη της ξερολιθιάς είναι το έκτο κατά σειρά στοιχείο, που εγγράφει η χώρα μας στην “Αυλή Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας” (UNESCO 2003), αφού έχουν προηγηθεί η Μεσογειακή Διατροφή το 2013 (από κοινού με Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο, Κύπρο και Κροατία), η Μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου το 2014, η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία το 2016, το έθιμο των Μωμόερων Κοζάνης το 2016 και το ρεμπέτικο το 2017.
  Μετά την εγγραφή και της τέχνης της ξερολιθιάς που έγινε το 2018, η Ελλάδα υπέβαλε το 2019 την Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη (από κοινού με την Κύπρο) και την Μετακινούνμενη Κτηνοτροφία (από κοινού με Ιταλία και Αυστρία).
  πηγή : https://dasarxeio.com
  Ας αναλογιστούμε τι καταστρέφεται σήμερα.

Αφήστε ένα σχόλιο