Νέα

Γιώργου Δαρδανού, “Τα Κυκλόπεια Τείχη της Άνδρου καταστρέφονται”

Τα μοναδικά στον κόσμο Κυκλόπεια Τείχη της Άνδρου χρειάστηκαν αμέτρητες εργατοώρες από τιμημένα Ανδριώτικα χέρια για να χτιστούν και να φτάσουν στις μέρες μας ως τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Αυτά μέσα στους αιώνες στέκονται ακοίμητοι φρουροί της γαλήνης του τόπου αναμένοντας κάποτε να αναγνωριστεί η μοναδικότητά τους. Όμως την ιστορική και αρχαιολογική αξία τους ελάχιστοι Ανδριώτες δυστυχώς γνωρίζουν ενώ οι περισσότεροι απλά αδιαφορούν.


Σήμερα, χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος τοπικής και εθνικής συνείδησης και χωρίς να συνειδητοποιούμε την τεράστια ευθύνη που μας βαρύνει για την διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, τα αφήσαμε έρμαια στην καταστρεπτική διάθεση των «εργολάβων» των ανεμογεννητριών.
Ποιος επιτέλους θα αναλάβει την ευθύνη για τις καταστροφές που έχουν γίνει στα τείχη και ποιος θα αναλάβει την προστασία τους στο μέλλον;
Το Υπουργείο Πολιτισμού;
Το Κ.Α.Σ.;
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού μας;
Οι κάτοικοι της Άνδρου στο σύνολό τους;
Ο Έπαρχος;
Το Δημοτικό Συμβούλειο; – Ο Δήμαρχος εξαιρείται για ευνόητους σε όλους μας λόγους!
Ας αναλογιστούν όλοι τις μεγάλες ευθύνες τους.

 

Ξερολιθιές με μαρμαρόπετρα

1 Comment

  • Μια απέραντη σιγή και θλίψη απλώνεται παντού. Κανείς δεν αντιστέκεται σε αυτό το ανοσιούργημα της καταστροφής του τοπίου, της φύσης και του πολιτισμού της Ανδρου, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και εγκλεισμού στα σπίτια μας.
    Αυτό βέβαια είναι η δικαιολογία την οποία ψάχναμε για τους ευνουχισμένους εαυτούς μας.
    Υπάρχουν και οι άλλοι τα ξεπουλητάρια των αξιών και παραδόσεων στο βωμό του κέρδους.
    Τέλος το ίδιο υπεύθυνοι είναι και οι κουτοπόνηροι ιθαγενείς, ιδιοκτήτες ορεινών κτημάτων ,οι οποίοι θαμπώθηκαν από την λάμψη του ήλιου στα καθρεφτάκια και τις χάντρες, τις οποίες τους μοίρασαν οι εισβολείς της πράσινης καταστροφής, και ξεπούλησαν τις ρίζες τους.
    Μπετό και σίδερο παντού για μια νέα οικολογική ‘Ανδρο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio