Νέα

Η αρχή του τέλους του πεζοπορικού τουρισμού στη νότια Άνδρο

Αρχές Νοεμβρίου  στην πιο παρθένα,  κυκλαδίτικη και άγνωστη  περιοχή της Άνδρου μπήκαν οι μπουλντόζες και άρχισαν τις εκσκαφές για τις πρώτες  ανεμογεννήτριες στη περιοχή.  Το ένα και μοναδικό μέχρι στιγμής σηματοδοτημένο μονοπάτι της περιοχής του Στενού υπέστη ζημιές  που βεβαίως θα επιδιορθωθούν από τους εθελοντές του Andros Routes.

Υπάρχουν και άλλα πολλά μονοπάτια που μπορούν να καθαριστούν και να πιστοποιηθούν, ποιος όμως περιπατητής θα έχει την όρεξη να έρθει να περπατήσει κάτω από τον ήχο και τη κινούμενη σκιά  των ανεμογεννητριών, το πρωί στο προφήτη Ηλία, το μεσημέρι στα Φλετρά  και να κάνει μπάνιο  στις Κρεμμύδες και στις άλλες παραλίες της περιοχής;

Σαν μεγάλα αναμμένα  κεριά σε δίσκο με κόλλυβα στο κέντρο της περιοχής του Στενού θα στέκονται σε λίγο οι ανεμογεννήτριες  και οι άσπρες μαρμαρόπετρες θα λάμπουν στην Τήνο απέναντι σα χρυσά κουφέτα!   Θεός σχωρέστη τη περιοχή!

Κρίμα στη πιο ωραία περιοχή της Άνδρου, κρίμα  και σε μας και στους διορατικούς σωτήρες μας που δεν την είχαν ποτέ και δεν την έχουν σε υπόληψη!

Θα επανέλθει ο Vanglouk επί του θέματος…

Τώρα:

 

Το χρονικό των τελευταίων γεγονότων στη διαδρομή νο19

Andros Routes

  H περίπτωση της διαδρομής με σήμανση νο 19 στην περιοχή Φραγκάκι της νοτίου Άνδρου & τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 2020

Η διαδρομή 19 στο Φραγκάκι αποτελεί τη νοτιότερη διαδρομή του δικτύου πεζοπορικών διαδρομών της Άνδρου και συνδέει τον οικισμό του Νιόνα με το ύψωμα του Προφήτη Ηλία, κατηφορίζοντας στη συνέχεια προς τις παραλίες του Σταυρού και του Στενού. Αποτελεί μια από τις ωραιότερες διαδρομές του νησιού διερχόμενη από ανθρωπογενή τοπία ασύλληπτης ομορφιάς.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020, εθελοντές του εγχειρήματος μετέβησαν στην περιοχή προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση του μονοπατιού, όπως και κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για όλα τα μονοπάτια του δικτύου. Διαπίστωσαν πως οι εργασίες για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην περιοχή είχαν ήδη ξεκινήσει προκαλώντας ζημιές στο μονοπάτι 19, τέμνοντας τη στενή σε αλλεπάλληλα σημεία, μπαζώνοντας εισόδους της και δημιουργώντας οδοποιία παράλληλα με την ξηρολιθιά της στενής σε αρκετά μέτρα. Διαπιστώθηκε επίσης πως τμήμα της ξηρολιθιάς της στενής έχει καταπέσει και πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με τις πρώτες βροχές και το μαλάκωμα του εδάφους να καταπέσει κι άλλο. Διαπίστωσαν ακόμη πως λόγω της διακοπής της συνέχειας της στενής, υπήρχε άμεση ανάγκη συμπλήρωσης της σήμανσης. Κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του μονοπατιού, εθελοντής του εγχειρήματος ειδοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου για την ανάγκη διενέργειας ελέγχου των εργασιών στην περιοχή, δεδομένου ότι ζημίωναν το μονοπάτι. Η απάντηση που έλαβε από την Αστυνομία Άνδρου ήταν πως δεν υπήρχε επαρκές προσωπικό στο Αστυνομικό τμήμα Άνδρου και ότι ο δρόμος ήταν δύσβατος και δεν μπορούσαν να μεταβούν. Στη συνέχεια εθελοντές του εγχειρήματος ειδοποίησαν τηλεφωνικά και με με μηνύματα τους 3 κορυφαίους εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής για το γεγονός.

 

Την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, εθελοντές του εγχειρήματος μετέβησαν εκ νέου στην περιοχή προκειμένου να συμπληρώσουν τη σήμανση και για να δουν τυχόν εξελίξεις στην κατάσταση της διαδρομής. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο μονοπάτι το μόνο που έκαναν ήταν να τοποθετήσουν σήμανση και να πάρουν φωτογραφίες. Τίποτε άλλο.

Αναχωρώντας από την περιοχή και πλησιάζοντας τον δύσβατο χωματόδρομο στην ερημική τοποθεσία που οδηγεί προς τη διασταύρωση για Πλάκα, τους εθελοντές σταμάτησαν 3 εκπρόσωποι της Αστυνομίας Άνδρου οι οποίοι τους ζήτησαν να επιδείξουν τα έγγραφα μετακίνησης τους το οποίο και έπραξαν. Ο ανώτερος των αστυνομικών που ήταν παρών, δεν αποδέχθηκε τα έγγραφα αυτά, μολονότι ήταν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και καταλόγισε πρόστιμα. Όταν ρωτήθηκε από ποιόν ειδοποιήθηκε και γιατί μετέβη τη συγκεκριμένη μέρα στην περιοχή και όχι τη μέρα που ζητήθηκε από τους εθελοντές του εγχειρήματος για έλεγχο των ζημιών στο μονοπάτι στην ίδια περιοχή, αρνήθηκε να απαντήσει. Το ίδιο έπραξε και όταν του ζητήθηκε να μιλήσει με νομικούς συμβούλους των εθελοντών.

Τα γραφόμενα σε τοπικό ιστότοπο πως οι εθελοντές του εγχειρήματος εμπόδισαν τη διέλευση και λειτουργία των μηχανημάτων κατασκευής του αιολικού πάρκου ουδέποτε συνέβησαν.

Ο χρόνος δημοσίευσης, λίγες ώρες μετά το συμβάν, δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για τη λειτουργία των θεσμών στο νησί της Άνδρου, ενώ ο τρόπος γραφής της εν λόγω δημοσίευσης συνιστά προσβολή στο έργο του φορέα μας, στην προσωπικότητα των εκπροσώπων της διοίκησης του φορέα μας και στην προσωπικότητα των εθελοντών μας.

 

Ο καταλογισμός προστίμου σε εθελοντές του φορέα μας εν ώρα μετακίνησης για την άσκηση του εθελοντικού τους έργου για τη συντήρηση των πεζοπορικών διαδρομών του νησιού, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην απρόσκοπτη συντήρηση του δικτύου μονοπατιών του νησιού, η οποία και αποτελεί συμβατική υποχρέωση για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης.

Οι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες εργασίες επίλυσης προβλημάτων σήμανσης και βατότητας σε αρκετά σημεία του πεζοπορικού δικτύου, καθώς και η εκ νέου λήψη μετρήσεων των κριτηρίων για την υποβολή φακέλου προκειμένου για την ανανέωση της ευρωπαϊκής πιστοποίησης, η οποία επίκειται σε λίγους μήνες, απαιτούν αρκετούς μήνες προεργασίας προκειμένου να υπάρξει ετοιμότητα για τον έλεγχο του δικτύου από τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπορίας.

Οι παραπάνω συνθήκες μας αναγκάζουν να απευθυνθούμε ανοικτά στις αρχές του τόπου τον Δήμο, την Περιφερειακή Διοίκηση, στους τουριστικούς φορείς και επαγγελματίες της Άνδρου και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ενημερώνοντας και θέτοντας προ των ευθυνών τους για τα παρακάτω ζητήματα :

 • Οι εθελοντές του εγχειρήματος Andros Routes εδώ και μια 10ετία ανέδειξαν και φροντίζουν σε 12μηνη βάση μια σημαντική υποδομή για τον τουρισμό, την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων της Άνδρου. Τους αξίζει σεβασμός και βοήθεια στο έργο τους.
 • H υποδομή πεζοπορίας της Άνδρου δεν αφορά μόνο τον τουρισμό. καθώς χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από κατοίκους του νησιού, οι οποίοι συνδυάζουν την καθημερινή τους άσκηση, με την απόλαυση της φύσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπίων που απλόχερα προσφέρει το νησί μας. Οι υποδομές πεζοπορίας, όχι μόνο στην Άνδρο αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, φαίνεται να αποκτούν νέο περιεχόμενο και αξία για τις τοπικές κοινωνίες στην παρούσα φάση της πανδημίας, μιας και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τις περιόδους του lockdown, αναζητούν διέξοδο ασκούμενοι με ασφάλεια στη φύση για καλύτερη υγεία. Η εξαιρετικά θετική αυτή εξέλιξη, ίσως από τα μοναδικά θετικά της πανδημίας, διαφάνηκε ξεκάθαρα και στην Άνδρο από τον Μάρτιο μέχρι το καλοκαίρι και ξανά στην παρούσα φάση.
 • Η μέριμνα για υποθέσεις καταστροφής της δημόσιας υποδομής πεζοπορίας της Άνδρου αποτελεί καθήκον των αρχών και των φορέων του τόπου, μιας και οι στενές αποτελούν όχι μόνο δημόσιο χώρο, αλλά στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Άνδρου και σημαντικό πόρο για τον τουρισμό του νησιού. Ανεξαρτήτως αν οι καταστροφές αυτές γίνονται :
  • από οικοδομικές εργασίες,
  • διανοίξεις οδών ή
  • από κατασκευές για αιολικούς σταθμούς.

Οι εθελοντές που φροντίζουν για τη συντήρηση της πεζοπορικής υποδομής της Άνδρου αποτελούν θεματοφύλακες των μονοπατιών και χρειάζονται έμπρακτη στήριξη από τις αρχές του τόπου, τόσο στο έργο τους όσο και σε περιπτώσεις καταστροφών. Η απαγόρευση μετακίνησης για την άσκηση του έργου τους στα μονοπάτια, όχι μόνο βάλει το έργο συντήρησης και προστασίας της υποδομής πεζοπορίας της Άνδρου αλλά θέτει εν αμφιβόλω την ανανέωση της Ευρωπαϊκής πιστοποίησης ποιότητας για το 2021.

Περισσότερα στο:

 11 χρόνια Andros Routes – τα αποτελέσματα & οι παρόντες κίνδυνοι

4 Σχόλια

 • H εκκωφαντική σιωπή των πολλαπλών συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, του νησιού, καθώς και η απάθεια των ιθαγενών κατοίκων ,αλλά και μετοίκων, μέτρησε στο να γίνει το νησί ο σκαντζόχοιρος με τις εκατοντάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες .Βοηθάει και η πανδημία με τον τρόπο της, αφού αλλάζουν οι προτεραιότητες στο σκεπτικό του κόσμου ,ο οποίος δεν βλέπει και δεν ενδιαφέρεται για οτιδήποτε εκτός οικίας του, και οικογενείας του. Αυτό βέβαια υπήρχε ως νοοτροπία στο νησί και πριν την έλευση του COVID -19.
  Μπετόν και ατσάλι παντού λοιπόν, για την νέα σύγχρονη ,οικολογικής ανάπτυξης Ανδρο.
  Καληνύχτα Μαθιε…..

 • Καληνύχτα Κορθιανοί και Κορθιανές, Ανδριώτισσες και Ανδριώτες εν γένει ιθαγενείς, …

  Οι φυσιολάτρες οδοιπόροι επισκέπτες που θα έδιναν ζωή στο πιο όμορφο, άγριο και ανέγγιχτο μέρος της Άνδρου, ας πάνε στην Τήνο λοιπόν με τις ευλογίες σας. Και με τις υγείες σας να χαίρεστε τις “χάντρες” των ανταποδοτικών οφελών από τα αιολικά στο Φραγκάκι (που ίσως να το λέμε “Φραγκαχινάκι” από μέθαύριο). Ενώ έπεται και συνέχεια, σε λίγο θα τις καμαρώνετε και από το Γιαλό τις ανεμογεννήτριες.

  Στην Τήνο αντιθέτως υπάρχουν άνθρωποι με σεβασμό και έγνοια για τον τον τόπο τους, για την ιστορία του, για την μοναδικότητα του τοπίου του, για τα “χειροποίητα” βουνά τους. Στην Τήνο υπάρχει μια κοινωνία που ομόφωνα και σε απόλυτη σύμπραξη με την τοπική αυτοδιοίκηση όρθωσε ανάστημα στην επέλαση των αιολικών στο νησί τους και ως τώρα έχει πετύχει να σταματήσει κάθε έργο. Στην Τήνο έχουν τσαγανό οι άνθρωποι, εκτός από μυαλό … Διότι λίγο μυαλό (παραπάνω από αυτό που διαθέτει ο μέσος Ανδριώτης) χρειάζεται για να καταλάβει κανείς τι συμφέρει καλύτερα τον τόπο, η ήπια ανάπτυξη μέσω του φυσιολατρικού τουρισμού ή τα βιομηχανικής κλίμακας αιολικά.

  Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά θα ντρέπομαι πλέον να λέω ότι είμαι Ανδριώτης.

 • ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΣ.
  ΥΒΡΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΑΔΙΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
  ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ;;;;
  ΜΗΠΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΟΜΑΤΟΣ ΖΑΒΑΝΤΡΙΩΤΕΣ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio