Νέα

O πατέρας Επιφάνιος στην Άνδρο, του Στάθη Αγραφιώτη

 

 

” Με θλίψη πληροφορήθηκα ότι εκοιμήθη ο πατέρας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, ο αρχιμάγειρας της μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους, ο Αγειορίτης γνωστός μοναχός από την σκήτη Μυλοποτάμου .

Ο Επιφάνιος έγινε γνωστός λόγω της ενασχόλησης του με τις τις συνήθειες της αγιορείτικης κουζίνας την οποία διέδωσε σε όλη την επικράτεια και έγινε γι’ αυτό διάσημος.

Έγραψε βιβλία και επισκεπτόταν διάφορα μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου παρουσίαζε την μαγειρική του Αγίου όρους.

Είχα την τύχη να γνωριστώ μαζί του και να συνεργαστούμε στα πλαίσια του εβδόμου φεστιβάλ Μεσογειακής κι Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας που έγινε στα Φάλλικα της Άνδρου τον Αύγουστο του 2007.

Η ιδέα ήταν να τιμήσουμε τις διατροφικές συνήθειες του Αγίου όρους και στα πλαίσια αυτά ο Επιφάνιος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και δέχτηκε να έρθει να μαγειρέψει και να παρουσιάσει συνταγές από την κουζίνα των μοναχών.

Το μενού αποτελείτο από δύο συνταγές, χταπόδι στιφάδο και μυδοπίλαφο

Μας παρήγγειλε για το λόγο αυτό 90 kg χταπόδι κατεψυγμένο καθώς και 15 με 20 kg μύδια αρκετά σακιά με ρύζι και διάφορα μπαχαρικά.

Την παραμονή του φεστιβάλ έφτασε στα Φαλλικα με τον εξοπλισμό του οποίος αποτελείτο από δυο μεγάλες Κατσαρόλες -ταψιά διαμέτρου 100 cm και μεταλλικές πυροστιές ,γιατί όπως μας εξήγησε μαγειρεύει μόνο με ξύλα σε υπαίθρια φωτιά.

Το πρωί της παραμονής οι γυναίκες του χωριού με τις οδηγίες του Επιφάνιου έκοψαν το χταπόδι καθάρισαν τα μύδια και ετοίμασαν τα υπόλοιπα μυρωδικά .

Το πρωί άναψε φωτιά στο δώμα του Περιστερώνα στο Πολιτιστικό κεντρο με ξύλα και μαγείρεψε για ώρες το στιφάδο και το μυδοπίλαφο.

Το βράδυ στα πλαίσια του φεστιβάλ, στο αφιέρωμα για το Άγιο Όρος παρουσιάστηκαν εικόνες από τις Μονές, ομιλία για τις διατροφικές συνήθειες των μοναχών, με υπόκρουση την ακολουθία του Αγίου Ευστάθιου από αγειοριτικη βυζαντινή χορωδία .

Μετά σερβίραμε σε δίσκους τα φαγητά που είχε μαγειρέψει ο πατήρ Επιφάνιος, συνοδευόμενα από το περίφημο Νάμα Μυλοποτάμου, κρασί παραγωγής της σκήτης του, τα οποία μας είχε στείλει σε μεγάλη ποσότητα. Την ίδια ώρα υπήρχε απαγγελία αποσπάσματος από την Αγία

Γραφή , αναπαριστώντας το σκηνικό της αγειορείτικης τραπεζαρίας .

Ήταν μια μαγική βραδιά που ευχαρίστησε πάρα πολύ το γέροντα Επιφάνιο για την τιμή που κάναμε σε αυτόν τον ίδιο αλλά και στην προβολή της Αγιορείτικης κουζίνας.

 

Με την μοναχική ευχή «Καλή Ανάσταση» χαιρετούμε τον αλησμόνητο γέροντα Επιφάνιο !!!

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Φάλλικα  – Μόνη Παναχράντου”

Στάθης Αγραφιώτης

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio