Νέα

“Τα νησιά αξίζουν φροντίδα ίδια με τα μνημεία” του Γιώργου Λιάλιου

 

  Πέντε ελληνικά νησιά μπήκαν συμβολικά φέτος στη λίστα των υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Europa Nostra.

Η παρουσία τους συμβολίζει τον αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια κίνδυνο αλλοίωσης του νησιωτικού τοπίου από τη χωρίς μέτρο ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

Την ανακοίνωση έκαναν χθες από τη Χάγη η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που στην Ελλάδα συνεργάζονται με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για την κατάρτιση της γνωστής λίστας απειλούμενων περιοχών σε ετήσια βάση.

 

Στη λίστα, λοιπόν, φέτος μπήκαν πέντε νησιά του Νοτίου Αιγαίου: η Αμοργός, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Τήνος και τα Κύθηρα.

Πρόκειται για μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, με σκοπό να αναδείξει τη σύγκρουση ανάμεσα στο νησιωτικό τοπίο και στην υπερανάπτυξη αιολικών πάρκων.

«Η επιλογή είναι αντιπροσωπευτική, γιατί είναι αδύνατον να συμπεριληφθεί το σύνολο των ελληνικών νησιών

που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα»,

λέει ο Δημήτρης Λεβέντης, επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ.

 

«Το φυσικό τοπίο είναι ένα μνημείο. Είναι κάτι που επιβιώνει για εκατοντάδες χρόνια, κάτι το οποίο υποστηρίζει τη ζωή και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Θα έλεγα ότι το τοπίο ως μνημείο έχει πολύ μεγαλύτερη λειτουργική σημασία από ένα κτίριο, γιατί σε αυτό συνυπάρχουν οι δραστηριότητες μιας κοινωνίας, από τη γεωργία και τον τουρισμό έως τις υπηρεσίες. Για την Ελλάδα, το τοπίο είναι κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της, το εκμεταλλεύεται ως τέτοιο. Άρα πρέπει όχι απλώς να το διατηρήσουμε, αλλά να το βελτιώσουμε. Έχοντας υπόψη τις αδειοδοτήσεις που “τρέχουν” σήμερα για αιολικά πάρκα, το νησιωτικό τοπίο μεταβάλλεται σε βιομηχανικό. Στα Κύθηρα, για παράδειγμα, ενώ επαρκούν 4 ανεμογεννήτριες για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, έχουν αδειοδοτηθεί 125.

 

 

Πρέπει λοιπόν ως κοινωνία να δούμε αν θέλουμε ενεργειακά αυτόνομα νησιά ή νησιά-βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ρεύματος», καταλήγει ο κ. Λεβέντης. «Αυτό που θέλουμε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος είναι ότι η φροντίδα για το περιβάλλον και το τοπίο πρέπει να είναι ισάξια με αυτήν που θέλουμε να έχουν τα μνημεία μας».

Τη λίστα της Europa Nostra συμπληρώνουν έντεκα απειλούμενα μνημεία ή οικιστικά σύνολα (ενδεικτικά, η εκκλησία του Saint Denise στο Hauts-de-France της Γαλλίας, ο κήπος Giusti στη Βερόνα της Ιταλίας, το Κεντρικό Ταχυδρομείο Σκοπίων στη Βόρεια Μακεδονία, το Σύγχρονο Θέατρο στη Σόφια της Βουλγαρίας). Από αυτά θα επιλεγούν επτά την άνοιξη και θα συγκροτήσουν την τελική λίστα των περιοχών πολιτιστικής σημασίας που βρίσκονται υπό τη μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη το 2021.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Europa Nostra, η επιλογή έγινε με βάση την εξαιρετική σημασία της εκάστοτε κληρονομιάς και την πολιτιστική αξία καθενός από τους τόπους, καθώς και τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Το επίπεδο συμμετοχής των τοπικών κοινοτήτων και η δέσμευση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τη διάσωση αυτών των τόπων θεωρήθηκαν σημαντικές προστιθέμενες αξίες. Ενα άλλο κριτήριο επιλογής ήταν η δυνατότητα αυτών των τόπων να λειτουργήσουν ως καταλύτες για αειφόρο κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών τους

                                                                                                             

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

3 Σχόλια

 • Μπράβο στην Τήνο τον δραστήριο Δήμαρχο της. και τους κατοίκους της, σε αντίθεση με την Ανδρο και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.
  Φέταααα!

 • Όπου να στρέψεις το βλέμμα σου βράχια πέτρες βουνά θα δεις στα νησιά αυτά δεν κάνουν ανάπτυξη ούτε και κρατούν τον πληθυσμο και ιδικά τους νέους ανθρώπους. Εκείνο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε είναι οι ΑΠΕ που είναι άφθονες σε όλα τα νησιά. Ο τουρισμός δεν πρόκειται να σταματήσει επειδή θα υπάρχουν οι αναμογεννητριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα .

 • Στην γειτονική μας Τήνο,μάθαμε απο την χθεσινή συζήτηση στην Βουλή,ότι ο πρωθυπουργός έχει εξοχική κατοικία στο νησί.
  Ετσι λοιπόν εξηγείται γιατί εξαιρέθηκε το νησί από την αρχικώς προγραμματισμένη εκτενή εγκστάσταση ανεμογεννητριών.
  Εδώ το Κυκλαδιτικο τοπίο και η μοναδική φύση δεν πρέπει να αλλοιωθεί για ευνοήτους λόγους.
  Η Ανδρος δυστυχώς δεν έχει την ίδια τύχη.αφού οι διάσημοι του νησιού μας αδιαφορούν η συντάσσοντσι με τα συμφέροντα των * επενδυτών *

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφείτε στο Ενημερωτικό Δελτίο μας

Εάν θέλετε να λαμβάνετε καθημερινά τα νέα μας καταχωρίστε το email σας στην παρακάτω φόρμα.
Διατηρούμε τα δεδομένα σας ιδιωτικά. Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματά σας διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου μας.

Video της Ημέρας

Αρχείο

Βρείτε μας και στα Socia Media

© 2018 - 2023 | Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Άνδρου | Crafted by  Spirilio